Beschuitstoren Wormer in de steigers (filmpje)

In het voorjaar werd aangekondigd dat Wormer opnieuw een Beschuitstoren* krijgt. Aan begin van de 17e eeuw (1620) gebouwd, aan het eind van de 19e gesloopt maar 120 jaar daarna opnieuw gebouwd.

De toren wordt gebouwd door Van der Gragt. Somass maakt de houten torenopbouw. Architect is FKG. Deze week zette Otterdvd een filmpje online waarin de bouw te zien is. In het voorjaar van 2018 moeten de toren en het gebouw ernaast af zijn.

De toren wordt herbouwd met met steun van de Stichting Support Cultuur en Sport Wormerland. Naast de toren komt kantoorruimte voor Centrum Jong en Monumentenwacht. Op de eerste verdieping komen drie sociale huurwoningen die verhuurd worden door WormerWonen. In de toren komt het archief van het Historisch Genootschap.

Onderstaande artist impression komt van de site van WormerWonen.

In het tweede deel van de film is de bouw van het houten binnenwerk bij Somass te zien, met veel houtverbindingen.

* Is het Beschuitstoren of Beschuittoren? Lees hier over de controverse en de (soort van) uitslag.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Jan Goedhart

  Zelden een bericht gelezen waar in zo veel fouten staan.

 • maartje grandiek

  op de plaats waar mijn ouderlijk is gesloopt komt gelukkig iets moois te staan en wel “De Beschuitoren”.

 • luttik

  De -s ertussen heeft misschien iets te maken met de door de zaankanters gesproken taal. Kan me iets voorstellen als: beskoistore(n). Main femielje ooit Worremer had het wel zo ‘ zaid. 🙂

 • Roel Woudt, voorzitter stichting de Beschuitstoren

  De toren wordt gebouwd in opdracht van de stichting de Beschuitstoren.
  Op de site van Wormer Wonen staat inderdaad een stukje over de toren en ook correct want er wordt niet gemeld dat de toren door Wormer Wonen wordt gebouwd. Dat is de journalistieke interpretatie van de Orkaan.

  • De Orkaan

   Klopt! WormerWonen is alleen verantwoordelijk voor de verhuur van de woningen in het gebouw naast de toren. Onze fout, en inmiddels rechtgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *