Beslissing over IKEA Zaandam valt pas in juli

Tot 1 mei 2015 had het Zweedse warenhuis IKEA uitstel gekregen van Zaanstad om in te gaan om het aanbod om definitief grond te kopen op het Zuiderhout (voormalige Bruynzeel-terrein) in Zaandam. Die termijn is verstreken zonder dat IKEA getekend heeft.

De woordvoerder van wethouder Dennis Straat zegt dat er nu nog overlegd wordt met IKEA, en “het kan naar verwachting nog wel een of twee maanden kan duren voordat er meer te melden is. Juridisch heeft de datum van 1 mei nu nog geen gevolgen omdat partijen nog 2 maanden – dus tot 1 juli – de tijd hebben om bestuurlijke goedkeuring te verkrijgen op de aanvullende afspraken.”

De gemeente gaat tegen die tijd opnieuw kijken of het nodig is om de goedkeuringstermijn nogmaals te verlengen.

Al in 2012 zijn de eerste contracten getekend, aanvankelijk zou IKEA Zaandam “medio 2015” in bedrijf zijn.

  • In 2012 tekent Ikea een intentieovereenkomst met de ontwikkelingscombinatie RON N.V./ConverseDC en de gemeente Zaanstad, over de komst naar Zaanstad.
  • Op 1 maart 2013 tekent IKEA een koopovereenkomst voor de verwerving van bijna 35.000 M² bouwgrond op het voormalige bedrijfsterrein van Bruynzeel aan het Zuiderhout in Zaandam. Alle partijen zullen een financiële bijdrage aan de infrastructuur leveren.
  • De gemeente sluit in juni 2013 een overeenkomst met IKEA dat belooft de aanvraag voor een omgevingsvergunning in te dienen.
  • In november 2013 vraagt IKEA uitstel, en als ze een aanvraag indient, wil ze de toezegging dat ze 5 jaar (nadat de toezegging rond is) mag wachten om te gaan bouwen. De gemeente wil dat alleen toestaan als IKEA een deel van de kosten voor de ontsluiting van het gebied voor haar rekening neemt.
  • Op 26 november 2014 besluit IKEA niet te tekenen, ze vraagt de gemeente uitstel tot 1 mei 2015, IKEA zegt ook het voorlopige contract met de gemeente op.
  • Uitstel verlengd tot 1 juli 2015.

ikea 3

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *