Besmettingen blijven hoog, vaccinatie Zaanstad onder landelijk gemiddelde …

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek is de afgelopen week ligt nog steeds rond de 200 besmettingen per dag, sinds het begin van de corona-pandemie in maart 2020 is dat nog niet zo hoog geweest.

Het aantal besmettingen per week nam met bijna 10 procent toe, vorige week was de toename (plus 70 procent) aanzienlijk hoger.

De ziekenhuisopnames stegen met 9 patiënten in de afgelopen week. In november zijn tot dusver 4 Zaanse corona-overlijdensgevallen gemeld bij het RIVM. Zaanstad blijft in vergelijking met Oostzaan en Wormerland, en ook in vergelijking met de landelijke cijfers achter qua vaccinaties.

De verwachting is dat vrijdag de strenge maatregelen verlengd worden en er wellicht nog strengere regels aankomen.

Grafiek boven: aantal besmettingen (absolute aantallen) per week in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan samen sinds begin september van dit jaar: van ruim 200 naar 1.400. De laatste dagen daalt het licht.

Grafiek onder: aantal besmettingen per dag (gemiddeld van de afgelopen 7 dagen) sinds 1 september van dit jaar. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 200 Zaankanters positief op corona getest, zondag was dat het hoogste: 223.

De besmettingen (positieve testen) geven slechts een indicatie van het totaal aantal besmettingen omdat iets minder dan de helft van de mensen die klachten heeft zich laat testen.

Het aantal ziekenhuisopnames (onder) steeg met 9 in de afgelopen week. In november kwamen tot dusver 29 Zaankanters met corona in het ziekenhuis terecht, in de hele maand oktober was dat aantal 15.

In november werden tot dusver 4 Zaanse corona-doden gemeld, in oktober was dat er 1, in september waren dat er 3, in augustus 2 en in juli 0.

Het aantal sterfgevallen is hoger, o.a. omdat het niet verplicht is de oorzaak door te geven aan de GGD’s (waar het RIVM zich op baseert), het CBS stelt op basis van de cijfers van officiële overlijdensberichten dat het in feite bijna 80 procent hoger is.

De vaccinatiegraad in Zaanstad is lager dan in de buurgemeente en ook lager dan de cijfers in de Veiligheidsregio en in heel Nederland. Oostzaan en Wormerland scoren rond het landelijk gemiddelde.

De vaccinatie is in feite iets hoger, sommige mensen krijgen maar één prik waardoor ze niet in de cijfers zitten, ook zijn niet alle vaccinaties door huisartsen en in verpleeghuizen meegenomen.

Data: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Gerard kraaier

  Het is toch ongelofelijk dat als ik de supermarkt binnen loop er een bepaalde categorie mensen zijn die zonder mondkapje gewoon met meerdere personen zo de winkel binnen stappen. Aanspreken heeft geen zin omdat je dan een grote smoel krijgt.

 • Roel Stern

  Mensen zijn kuddedieren. Een kudde is net een groot containerschip, ze laat zich niet snel bijsturen. Een groot deel van de kudde denkt nog steeds dat het beter ging, dat we weer gewoon kunnen doen. Zelfs met de ijsberg van een totale, Chinese lockdown voor de boeg, en die andere er vlak naast, van het totaal in de Braziliaanse of Indiase soep lopen van ons hele zorgstelsel.
  Om een ramp te voorkomen zijn er maar twee mogelijkheden, die allebei nodig zijn: volle kracht achteruit en aan het roer gaan hangen wat “vrijheden” betreft (de vrijheid om een dodelijk virus door te geven vind ik geen echte vrijheid), en iedereen die het past het zwemvest van de vaccinatie aan, liefst door overtuiging, maar desnoods met dwang. Het gaat hier om een scheepsramp, en geen kleintje.
  Ik hoop dat de kapitein (wie is dat? Rutte niet) en zijn stuurlui het ook zien. Anders moeten we het zelf doen.

 • Bert Versteeg

  Ze pakken het ook helemaal verkeerd aan vind ik.
  Leuk bedacht al die nieuwe maatregelen maar een deel van de kudde wil de dam niet over dus moet je dwingen.
  Dit is een mooie taak voor de zorgverzekeraars: als je niet gevaccineerd bent dan ben je ook niet verzekerd.
  Mensen die wel zijn gevaccineerd en kinderen onder de 12 jaar zijn uiteraard wel verzekerd.
  Waarom zijn de mensen die van goede wil zijn en zich hebben laten vaccineren altijd de dupe?

  • Ed Renkema

   Zolang er in Nederland het woord “WAAROM” in de mond bestorven ligt zullen we de problemen blijven houden. Misschien eens naar het buitenland (Frankrijk, Portugal, Spanje, Duitsland enz.) kijken?

 • Ingrid Sandro

  Misselijk makende reacties. Totaal overtuigd van het eigen gelijk. Misschien hebben de ongevacineerden ook wel een punt en zou meer onderzoek van jullie meer begrip opleveren. Ga vooral voor uitsluiting en polarisatie…..

 • Fred Blijestein

  Ongevaccineerden halen hun info van Facebook en appen/mailen elkaar het laatste “nieuws”. Hier kan geen medische wetenschap tegenop. En oh wee als je voor de vaccinaties bent dan heb je het gedaan bij ze. Provocerend zonder mondkapje in supermarkten rondlopen en razen en tieren als je ze aanspreekt. How low can you go

 • Wesky Badhi

  Voor sommige mensen is covid een gevaar voor de volksgezondheid maar andere zien het als een zegen voor de mensheid wie bepaalt wat wat is? Zoiets is pas over decennia te bepalen of misschien wel nooit want je weet nooit wat als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *