Besmettingsniveau weer ‘ernstig’, GGD zet prikbus in

Vanaf 14 juli is het mogelijk om gevaccineerd te worden in een prikbus’ van de GGD die woensdag t/m zaterdag bij de Albert Heijn aan de Vermiljoenweg in Zaandam komt.

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek is gestegen naar ‘ernstig’, met 150 besmettingen per 100.000 inwoners per week. In de afgelopen zeven dagen werden er 272 Zaankanter positief op corona getest, in de zeven dagen daarvoor waren dat er 35.

De GGD zet de bus in “op plekken in de regio waar de vaccinatiegraad achterblijft”. Behalve in Zaandam staat de bus ook in Volendam. De GGD hoopt dat meer inwoners zich door het inzetten van de prikbus laten inenten.

Iedereen van 12 jaar en ouder kan zonder afspraak bij de bus terecht voor een vaccinatie. Het gaat om de eerste prik van BioNTech/Pfizer of in het geval van Janssen de enige prik.

18-plussers kunnen kiezen uit het Janssen vaccin of BioNTech/Pfizer vaccin. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar en zwangeren krijgen het BioNTech/Pfizer vaccin.

Vanaf woensdag 14 juli staat de prikbus bij Albert Heijn aan de Vermiljoenweg in Zaandam op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Hoe lang de bus blijft staan is afhankelijk van het gebruik dat ervan wordt gemaakt.

Grafiek boven: aantal besmettingen per week, onder aantal besmettingen per dag (absoluut en gemiddeld) en daaronder besmettingen per 100.000 inwoners per week in Zaanstreek. Data: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • OV CHIP kaart nodig?

  Alsjeblieft, stop met deze waanzin… Fijne dag verder. DUG

 • fons wegman

  Niet zo verwonderlijk wanneer alles ineens van het slot gaat. Daarnaast werd er de afgelopen dagen gigantisch veel getest. De verhouding aantal testen nu tov enkele weken geleden zie ik helaas niet. Gelukkig blijven de ziekenhuisopnames op dit moment nog beperkt. En tot slot mag hier dan ook wel gezegd dat je misschien uit deze cijfers zou kunnen concluderen dat ook de meeste jongeren zich het afgelopen jaar heel goed aan alle maatregelen hebben gehouden.

 • Jan Mulder

  We weten van het afgelopen 1,5 jaar dat de ziekenhuis cijfers altijd een tot twee weken achterloopt op de besmettingen. En inderdaad erg logisch als we allemaal onze mondkapjes weggooien (zelfs een minister hebben die er een gek liedje over zingt) en weer allemaal tegen elkaar aan lopen te schuren.
  En ook mee eens dat we moeten kijken naar de relatieve cijfers. Dat wil zeggen het aantal positieve testen gedeeld door het totaal aantal testen. Maar ook daar zien we een duidelijke (logische) stijging.
  Mee eens ook dat we niet de vinger naar de jongeren moeten wijzen. Uiteindelijk is het falend overheidsbeleid. We hadden niet stap 4 en 5 van de versoepelingen samen moeten voege . Maar Mark en Hugo waren te druk bezig goed nieuws te creëren tbv de toeslagenaffaire. Men wil weer in een rol komen om te laten zien dat ze “goede” leiders zijn. Want daarom heeft Rutte 2,5 miljoen stemmen gekregen.

 • Waanzin. In 1959 ben ik geboren, toe had je ook wat Griepgolfen en ook dodelijke slachtoffers. Toen had je deze waanzin niet. Trouwens Griep bestaat al honderden jaren op de Aarde. NU een en al waanzin, die lockdown,avondklok, een en al regels, de hele wereld moet zich laten vaccineren, die Griepvirus zit al ruim 16 maanden in de lucht, al die maanden zien WIJ rare foto’s voorbij komen in vele kranten ( ook in andere landen). Teveel gebeurt met al die ministers en de regeringleiders in vele landen, totale waanzin.( honderden foto’s en tekst opgeslagen) Er is meer aan de hand dan die zware griepgolf.. Meer dan DAT.WIJ zijn geen wappies ( dat woord bestaat niet voor die griep) doe je oogen open en denk wijs en blijf slim…

  • Didier Hennequin

   Dit betoog gaat alle kanten op. Geen touw aan vast te knopen; lezers haken binnen twee zinnen af. Maak één kernachtig punt, en onderbouw dat met feiten. En vermijd spel- en stijlfouten zo veel mogelijk. Het scheelt stukken, echt.

 • Jaap Meeuwsen

  Oké, Didier, daar gaat ie dan.
  Ik zie hier ( en niet alleen hier ) dat de angst er na al die tijd nog lekker in zit. Niet verstandig om een objectief oordeel te vormen.
  Geldt trouwens nog altijd voor een groot deel van de bevolking.
  Angst is de slechtste raadgever die er is !
  Na een kortstondige piek in de besmettingscijfers zien we sinds een paar dagen, zoals voorspeld, de cijfers nu weer kelderen met zo’n acht tot ruim 900 per dag.
  Hebben we dus alleen over de besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames is een te verwaarlozen, ruim genomen, gemiddeld 8 stuks, overlijdensgevallen enkele dagen zelfs 0. In de gaten houden hoe dat zich ontwikkeld de komende dagen.
  Het wordt hoog tijd dat niet meer de geteste besmettingen maar de ziekenhuisopnames geteld worden want daar gaat het uiteindelijk om.
  Zeer onverstandig om gelijk in paniek een gedeelte van de samenleving maar weer op slot te gooien doordat er een groepje gezonde jongeren besmet zijn geraakt maar voorlopig dus niet ziek aangezien zo’n 90 % daarvan helemaal niet ziek wordt.
  Er zijn nu ruim 17 miljoen prikken gezet, oké, er moeten er nog wat de tweede krijgen, en tel daarbij de grote groep die al hun natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd, dan zijn we dus klaar.
  Meer kun je niet doen behalve de hele bevolking een paar jaar in coma te brengen.
  Zoals ik al eerder aangaf, de aangekochte vaccins en testen moeten natuurlijk wel opgemaakt worden. Vandaar die voorstellen voor derde en vierde prikken + nog kleinere kinderen te willen vaccineren wellicht ?
  Kortom, stoppen met bang zijn, normaal gedrag terug en weer met beide klompjes op de grond zoals het nuchtere Hollanders betaamt.
  Daarin ben ik het dus volledig eens met Henk Hartog, we kunnen echt niet zo blijven rommelen.
  Er komen constant weer nieuwe varianten en virussen bij, daar winnen wij het echt niet van, we moeten het er gewoon maar mee doen.

  Hoop dat er niet al te veel steil- en spelvouten in zitten Didier maar goed, het is geen Nederlandse les.

 • Willem Roersma

  Allereerst moesten wij voor de ouderen zoveel als mogelijk binnen blijven. Maar nu als het even tegen zit door de jongeren weer beperkingen ondergaan. Echter ik snap die jongeren wel. Als je meer als een jaar binnen moet blijven niet of deels naar school, niet lekker in het weekend naar een feest, festival of de kroeg en bios ja dan begrijp ik wel dat je wanneer het weer kan , volgens onze regering, je lekker los gaat.
  Het probleem zit hem niet in de jongeren maar het TE vroeg loslaten van de maatregelen en de controle die dus duidelijk niet waterdicht was of is.
  Even pas op de plaats ,helaas, en dan stapsgewijs de vrijheden weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *