Betaald parkeren Oostzijde en Zuiddijk afgeschaft – wel blauwe zone

De ondernemers van de Zuiddijk krijgen hun zin, het betaald parkeren wordt daar afgeschaft.

Ook aan de Oostzijde verdwijnt het betaald parkeren. “Gezien de parkeerdruk in de buurt is betaald parkeren niet meer nodig” aldus het college.

Er komen geen blauwe zones in die gebieden, daarmee wil Zaanstad “terughoudend” zijn.


UPDATE 1 juli 2016

De gemeente trekt het plan in:

In de inspraakperiode zijn veel zienswijzen binnengekomen die pleiten voor een blauwe zone op de Zuiddijk. Op basis hiervan is de voorgestelde maatregel op de Zuiddijk opnieuw afgewogen. Uiteindelijk wordt voorgesteld om voor de Zuiddijk alsnog een blauwe zone op te nemen. (…) De Zuiddijk neemt daarmee in betekenis toe en dat heeft effect op de parkeerdruk en dus is er noodzaak tot regulering. Anderzijds is de Zuiddijk qua woondichtheid en verkeersintensiteit nog zodanig ruimer van opzet dat een blauwe zone volstaat en betaald parkeren daar voorlopig niet noodzakelijk is. Invoering van een blauwe zone op de Zuiddijk waar de winkels liggen is afdoende om de parkeerdruk daar te reguleren en lang parkeren te voorkomen.


Eerder schreef wethouder Verschuren al dat de instelling van blauwe zones € 40.000 per jaar zou kosten. Die kosten zouden dus niet gedekt worden.

De blauwe zones in Krommenie worden daarentegen uitgebreid tot aan het Kerkplein en op de Heiligeweg.

blauwe zone krommenie

 

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Broekjevol de 3e

  Goede zaak, blauwe zones, het is van de zotte dat je in bepaalde gebieden niet even een paar minuten je auto uit kan zonder te betalen.

 • Huibert Latenstein

  Een goede zaak dat dat nu alsnog gebeurt. Heb mij maanden geleden enorm geërgerd dat mede door een paar VVD Zaanstad raadsleden deze maatregel al niet genomen is. Vroeger stond de VVD nog voor de ondernemers. Maar bij de VVD Zaanstad is dat helaas anders.

 • Emmy

  Hoezo kost een blauwe zone 40.000 Euro per jaar? Eenmalig borden neerzetten, eens in de 5 jaar een lik blauwe verf… Zelfs alle blauwe zones bij elkaar kosten nog lang geen 40.000 per 5 jaar!
  Het bespaart wel geld. Minder handhavers nodig voor het leeghalen van de betaalautomaten = een flinke besparing op loonkosten, ook op interne personeelskosten bij de financiële afdeling.

  • Marijn de Busser

   Een blauwe zone is alleen effectief als hier ook op gehandhaafd wordt. Anders kan je het net zo goed gratis parkeren laten zijn. En handhaving kost uiteraard geld.

 • Riet

  en wanneer gaat dat in?

 • Gina

  Ik had mooi een parkeerboete op de Schubertstraat…moest ff naar apotheek €62. Wist niet dat betaald parkeren was daar…word gek van die constante veranderingen. Dit 1 week geleden gebeurd en vandaag boete in de bus…bah! Sinds wanneer is die regeling daar eigenlijk?

 • Rienk Spiekstra

  Een blauwe zone inrichten kosten éénmalig geld. Maar degenen die de zone willen zullen toch wel graag zien dat gecontroleerd wordt of mensen er niet te lang staan. Anders heeft een blauwe zone immers geen zin. Dat kost geld. Controleurs van deze zone zijn duurder (hoger opgeleid) dan de handhavers van betaald parkeren. En de opbrengsten van de bekeuringen gaan naar het rijk en niet naar de gemeente. Dus wel handhavingskosten, maar geen opbrengsten van boetes. Of het € 40.000 per jaar op de Zuiddijk kost is dan natuurlijk nog een andere vraag. Maar dat het kost staat vast.

  • Ton lameijer

   Hoe zo moet je hoger opgeleid zijn om een controle in een blauwe zone uit te voeren? Dit zegt ook iets over het intellect van de huidige handhavers. Kunnen deze niet lezen en schrijven?

 • Ach wat is 40.000 op de ruim 500.000 dat de gemeente aan vluchtelingenwerk overmaakt?

 • Ingrid

  En wat gebeurt er met de zijstraten die nu binnen de parkeerzone vallen? Voorheen gold er bijv een parkeerverbod in het Kattegat en ook ten tijde van de parkeerzone. Komen hier de verbodsborden weer terug?

 • L. Dumas

  in de nota voor parkeren (https://zaanstad.notudoc.nl/…/Nota_ruimte_voor_Parkeren) staat o.a.:
  ‘..handhaving in een blauwe zone duurder dan in een gebied met betaald parkeren.’
  dat is structureel per jaar €57.544,00 en de inrichting €15.000,00. wie gaat dat betalen? de burgers van Zaanstad (zuid) of de enkele overgebleven winkeliers die binnenkort de stroom van alle klanten niet aankunnen door de blauwe zone en daardoor met een overschot aan winst zullen gaan zitten? ik denk het eerste. het geld moet ergens vandaan komen. afschaffen betaald parkeren is een veel beter en betaalbaar plan zoals in het concept van de beleidsnota stond. maar ja wie het hardst roept wordt gehoord. ik zeg blauwe zone, geen goed plan maar een éénzijdig en kortzichtig plan. deze gemeente is al duur genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *