‘Een plek waar je fijn en geborgen woont’, zo beschrijft Wonen in de Zaanstreek de nieuwbouwwijk De Bannenhoven in Rooswijk op de website. De bewoners van het Herman Broodhof vrezen echter dat dit woongeluk van korte duur is. Volgens bewoners Vincent van Vught en Lonneke Drost heeft dit alles te maken met drie loop- en fietsbruggen die in de toekomst toegang moeten geven aan De Bannenhoven.
Volgens de buren Drost en Van Vught is hen bij de aankoop van hun woning verteld dat er wandelbruggen zouden komen. Toen ze hoorden dat ook fietsers op deze bruggen welkom zouden zijn kwamen ze van een koude kermis thuis. Volgens hen is de stoep namelijk te smal voor rijdend verkeer en zijn ze bang dat ook scooters van de bruggen gebruik zullen maken.
Daarnaast zijn ze bang voor overlast van racende fatbikers en elektrische fietsers. Volgens de wet mogen elektrische fietsen en fatbikes maximaal 25 km/u lopen, maar de realiteit is dat met name fatbikes vaak opgevoerd zijn en hogere snelheden kunnen behalen. Lonneke Drost vertelt:
‘Dat die bruggen komen is prima, maar dan niet met fietsers en fatbikes. Dat is het grootste probleem, vanwege de veiligheid van de bewoners. Dit kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren voor kinderen die hier spelen en bijvoorbeeld de beesten (huisdieren red.) die hier rondlopen.’
Daarnaast bestaat de angst dat er weinig rust zal zijn op het pleintje dat grens aan de meest noordelijke brug. Dit terwijl volgens Vincent van Vught de gemeente hier een ontmoetingsplaats voor jong en oud heeft beloofd.
‘Zo heeft de gemeente dat zelf bestempeld; een ontmoetingsplek voor jong en oud die veilig zou moeten zijn.’
Het onderstaande kaartje laat in het rood de locaties van de nog te plaatsen bruggen zien.

Bijval
Tijdens het Zaanstad Beraad van 13 februari maakten Drost en Van Vught gezamenlijk gebruik van de mogelijkheid om hun zorgen tegenover de gemeenteraad te uitten. Zo lieten ze weten zich zorgen te maken over het gevaar van e-bikes en fatbikes, verkeersdrukte en gevaar voor kwetsbare groepen. Met die kwetsbare groepen bedoelden ze bijvoorbeeld ook de ouderen uit het verzorgingstehuis Guisveld. Via de brug die zo ongeveer voor de ingang van het verzorgingstehuis komt te liggen lopen bewoners makkelijk de wijk in.
Naast hun betoog kregen de raadsleden ook foto’s voorgeschoteld van de bewoners. Op deze foto’s hebben de bewoners situaties in scéne gezet die het rijdend verkeer volgens hen zal opleveren. Aan de hand van deze foto’s kregen de bewoners bijval van raadslid Marianne Doeves-De Boer (LZ). Zo noemde ze het ‘een rare situatie.’
Ook kregen ze bijval van Casper Davelaar (VVD). Hij liet weten ‘het helemaal eens’ te zijn met het gevaar van fatbikes. Hierop werd hij overigens wel teruggefloten door voorzitter Marieke Visser (PvdA), die dit te veel ‘een politiek statement’ vond. De raadsleden mochten op dat moment alleen vragen stellen aan de bewoners.
Onderstaand de foto’s van de geschetste scenes van de bewoners in een slideshow. Klik of druk op de pijltjes.
Van Vugt droeg tijdens het Zaanstad Beraad ook gelijk een mogelijke oplossing aan. Fietsers moeten volgens hem in ieder geval niet welkom zijn op de bruggen. Om dit duidelijk te maken pleitte hij voor setjes van drie hekken (fietssluizen). Een optie die hij nog steeds als de meest ideale ziet.
Anti-fatbike-hekken
Bij de oplettende Orkaan-lezer doet de oplossing van Van Vught waarschijnlijk een belletje rinkelen. In november 2024 plaatste de gemeente namelijk al anti-fatbike-hekken in de omgeving van de Jaspersstraat en Clusiusstraat. In Poelenburg zorgde dit voor boze buurtbewoners omdat hiermee niet alleen racende fatbikers werden tegengehouden, maar ook mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen.
Volgens Van Vught zijn de hekken de enige optie om, als er überhaupt een verbod komt, fietsers en aanverwanten zo veel mogelijk te weren op de bruggen.
‘Als je paaltjes neerzet fiets je er gewoon door. Je moet dus een soort sluis creëren waarbij de mensen eigenlijk verplicht worden om af te stappen. Dat kan alleen als je drie hekjes neerzet.’
Drost benadrukt dat dit wel moet gebeuren met de mindervalide mensen in het achterhoofd.
‘Je kan tussen de hekjes ook wat meer ruimte laten voor voetgangers, als je als fietser drie van die hekjes ziet staan denk je eerder ‘ik fiets toch even om.’ Anders moeten ze afstappen en weer op stappen en kunnen ze net zo goed omfietsen. Ze kunnen dan iets breder worden gemaakt zodat er wel een rolstoel doorheen kan, dan heb je dat probleem ook opgelost.’
Best mogelijke optie
Al met al zijn de buurtbewoners vanaf september vorig jaar bezig met hun strijd tegen fietsers en fatbikers op hun stoep, en hebben ze gesprekken gevoerd met de buurtmanager en mensen binnen de gemeente. Mocht er een verbod, inclusief hekwerk, komen voor fietsers op de bruggen, beseffen de buren dat niet elke bestuurder zal worden tegengehouden. Het is een kwestie van het zo moeilijk mogelijk te maken. Van Vught:
‘Een politieagent komt hier toch niet op de hoek staan en als bewoner wil je ook geen politieagent spelen. Maar als er een verbodsbord staat kan je wel er iets van zeggen als er toch iemand langs komt fietsen. Honderd procent tegenhouden doe je het nooit, dat lukt niet.’
Het is echter zeer de vraag of er een verbod voor fietsers zal komen. De voorbereidingen voor het plaatsen van de twee zuidelijkste bruggen zijn al genomen, en alles doet vermoeden dat ze zijn ingericht voor zowel wandelaars als fietsers.

Door: Rick Nieborg, info: Vincent van Vught en Lonneke Drost (foto boven), Zaanstad Beraad 13 februari, www.nieuwbouw-zaanstreek.nl en eerder nieuws op De Orkaan. Beeld: Rick Nieborg (boven en onder), bewoners Herman Broodhof en Google Maps (kaartje).
Als je op de hoogte bent van de drie bruggetjes die gepland zijn bij de aankoop, dan is het begrijpelijk dat deze constructies worden gerealiseerd. Het is vrijwel onmogelijk om te voorkomen dat er fietsers overheen rijden, zelfs als je dat zou willen. Ik begrijp dat fatbikes een probleem kunnen vormen; maar niet elke bestuurder van een fatbike is asociaal, maar ook oudere mensen op elektrische fietsen kunnen soms een gevaar op de weg zijn.
De enige manier om dit te voorkomen is door de bruggetjes niet te bouwen, maar ik hoop dat de aanleg wel doorgaat. Het alternatief zou betekenen bij geen bruggetjes is dat er een eilandachtige enclave blijft bestaan, wat jammer zou zijn voor de bewoners die gewend zijn om recht door te steken. Het zou zeker teleurstellend zijn voor de bewoners van Guisveld, die nu moeten omrijden of om lopen om bij het nieuw aangelegde plein te komen. Met het mooie weer in aantocht, hoop ik dat zij er volop gebruik van gaan maken.
Daarnaast las ik dat een bewoner, die nabij een van de mogelijke bruggen woont, meldde dat er nu al scooters en auto’s over het schelpenpad rijden, dat duidelijk bedoeld is als looppad. Dit zijn mogelijk ongetwijfeld de huidige bewoners, vooral omdat je natte voeten krijgt als je rechtdoor rijdt. Hoe dan ook, ik hoop dat de bruggetjes snel worden gerealiseerd.
"... mogelijk ongetwijfeld de huidige bewoners ..." is een onzinnige verdachtmaking. De combinatie van mogelijk en ongetwijfeld is lollig.
Ze wonen er net en nu al de dienst uitmaken. Er is al een hoop verloren gegaan door die woningen.
Grasveld voor de vogels bij zonopkomst wurmen trappen.Voor de kinderen schommels rodelbaantje scateplekje.tafeltennis tafel jou boel baantje.De boomstammen waar zondags fitnis clubjes gebruik van maakte.En daarbij de egels weg die ik vaak zag savonds hun vaste ronde maakte.De bankjes waar vaak mensen zaten als hun kinderen speelde.En de parkeerplaats waar mensen hun hobbie deden bv rc autos rijden enz.
Heel simpel: de nieuwe generatie bewoners in de Zaanstreek geeft hun kinderen (te pas en te onpas) een fatbike. Het liefst een die sneller gaat, om van het gezeik van je kinderen af re zijn. Dus ouders: niet klagen, maar oplossen.
Wat je ook vind van die bruggetjes, de bewoners wisten ervan toen ze hun huis kochten
De wijk is zeer dicht bebouwd. Dat blijkt nu wel, nu dat hij klaar is. Wat ik wel vreemd vind en eigenlijk onnodig is het aantal van 3. 30 jaar lang is 1 fiets- en loopontsluiting voldoende geweest. De enige reden die ik kan verzinnen is dat het beeld gecreëerd moest worden dat de wijk een eiland is. Financieel en praktisch pakt deze 3 delige ontsluiting negatief uit. Zou het te laat zijn om 2 van de 3 bruggetjes uitsluitend voor voetgangers te bestempelen?
ik woon bij 1 van de potentiële nieuwe bruggetjes, waarbij het duidelijk is dat het een schelpen (loop) pad is ipv een fietspad, desalniettemin rijden er auto's en scooters, wat hinderlijk is in een autovrije zone, wat het oogpunt was van de architect.
De laaste 2 jaar zijn er ontzettend veel snel voortbewegende scholieren bij gekomen. En je woont daar op of tegen een deel van die route. En het is een leuk parcour om een rondje te fietsen over die smalle paden.
Het fatbike probleem. Is een algemeen probleem
Die rot dingen zijn gevaarlijk, overal, dus ook in Rooswijk
Wordt dit een copie van busbrug De Verbinding? Eerst een huis kopen wetende dat er een brug komt en dan gaan zeuren dat er een brug komt?
Bewoners hermanbroodhof wel kneiterharde muziek maken en veel ,veel vuurwerk, hoor ik nog elke dag ,dan hoor je ze niet over de bewoners van Evean ?!
Op voorhand al piepen. Get a life!
het is echt een zeur maatschappij geworden maar ja nederland is nederland niet meer
Wat een onzin.
Voor de bouw van de Bannenhove was de brug naar en van het 'winkelcentrum' prima begaanbaar en werd deze zeer intensief gebruikt door voetgangers, fietsers en brommers. Ik kan me niet herinneren dat daar ooit een ongeluk is gebeurd.
Maar ja, we moeten wat te zeuren hebben natuurlijk.
Ja idd….. en nu lopen zeuren
Wat een flauwekul je wist wat je kocht waar je gaat wonen. en dat er fietsbruggetjes gebouwd worden. En waar het fietspad aangelegd gaat worden.
Kom op met die fietsbrug fietspad en vlug een beetje
zonder zig zag hekken.
rekening houden met voetgangers, kinderen en dieren lijkt mij zeer belangrijk. kwetsbare mensen en dieren moeten beschermd worden tegen fatbikes en ander hardrijdend verkeer. ik zou er niet willen wonen met dat gerij langs mijn deur.