Bewoners Gouwpark: ontbreken bezoekersparkeren onacceptabel

Wie iemand op bezoek krijgt in de nieuwe wijk Gouwpark, moet het bezoek vragen elders (bv in de parkeergarage bij het ZMC) te parkeren, want voor bezoekers is geen parkeergelegenheid in de wijk.

Bij het Zaanstad Beraad wordt vanavond ingesproken door twee toekomstige bewoners, van één van hen staat de inspraak al online, ze is “onaangenaam verrast” door dit nieuws, en stelt dat het in strijd is met toezeggingen van de makelaar en het bestemmingsplan.

“Als wij van tevoren wisten dat er geen bezoekersregeling zou gaan gelden zou dat een reden zijn voor ons om niet een huis te kopen in het Gouwpark.”

Een deel van de inspraak van Charlotte Buijsman:

“Wij verhuizen binnenkort naar de nieuwbouwwijk Gouwpark. Op 24 september jl. werden wij onaangenaam verrast door het bericht dat er wat fout is gegaan met de parkeerplekken in deze nieuwe wijk. Er zijn 74 openbare parkeerplekken vergeven aan bewoners met als gevolg dat er te weinig openbare parkeergelegenheid is.

Wij wonen nu op de Herengracht en maken voor bezoek gebruik van de bezoekersregeling. Toen wij dit nieuwbouwhuis kochten is ons verteld (door de makelaar van Kuijs Reinder Kakes via wie wij onze nieuwbouwwoning kochten) dat eenzelfde regeling zou gaan gelden voor het Gouwpark. De makelaar baseerde zich hierbij kennelijk op hetgeen hierover in het bestemmingsplan is opgenomen. De stand van zaken op dit moment is dat er per 1 november a.s. toch geen bezoekersregeling gaat gelden in het Gouwpark. Uit het bericht in de Orkaan van 28 september jl. begrijpen we dat er wel een bezoekersregeling komt in de wijk Oostzijderpark.

Uit het bestemmmingsplan Gouwpark volgt dat er wel gezorgd zou worden voor én voldoende parkeerplekken voor de bewoners zelf én voldoende parkeerplekken voor bezoekers.

Buijsman verwijst naar het bestemmingsplan waar 206 parkeerplaatsen voor bewoners en minimaal 75 openbare parkeerplaatsen (samen 281) zijn toegezegd. In latere communicatie van Zaanstad zou dat aantal al naar 249 zijn teruggebracht. En nu blijkt dat er 74 openbare parkeerplaatsen zijn vergeven aan bewoners.

De situatie is voor Buijsman “niet acceptabel, (…) ook voor bezoek moet er voldoende parkeergelegenheid zijn. Dit is immers hetgeen aan de bewoners is voorgespiegeld voordat zij besloten een woning te kopen.

“Het is nu aan de gemeente Zaanstad om de bouwer/ontwikkelaar erop aan te spreken dat deze de afgesproken parkeernormen aan zijn laars heeft gelapt en af te dwingen dat de bouwer/ontwikkelaar een oplossing vindt om de afgesproken parknormen alsnog na te komen.”

Lees ook: Wethouder Slegers moet opheldering geven over parkeerproblemen Gouwpark

Lees hier de hele brief en hier ons dossier. De inspraak is vanavond om 18.30 uur en is ook online te volgen.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Erik Schouten

  Mij is ter oren gekomen dat een tekort aan parkeerplaatsen kan worden afgekocht bij de gemeente door de bouwer/ontwikkelaar maar kan dit zelf helaas niet onderbouwen

  • Erik Schouten

   Ik meen dat ik dit heb gehoord tijdens een openbare raadsvergadering over de herontwikkeling van de Havenbuurt waar ook niet aan de parkeernorm kon worden voldaan

  • Parkeerplaatsen kunnen inderdaad worden afgekocht door projectontwikkelaars, echt tegek voor woorden.
   Over deze onwenselijke regel al diverse malen aandacht voor gevraagd in de raad.

 • Voor bewoners die dit bericht lezen, op onze FaceBook bewonersgroep zijn wij ons ook aan het beraden over eventuele acties en stappen, en volgen we dit dossier op de voet. Hopelijk komt de gemeente er samen met (of zonder) de ontwikkelaar eruit, en misschien durven ze een creatieve oplossing aan (b.v. een deal met de AH parkeergarage.) https://www.facebook.com/groups/bewonersgouwpark

 • Jan Renes

  Wat een zure reacties, duizenden mensen zijn op zoek naar (betaalbare) woonruimte, en deze mensen klagen over een tekort aan parkeerplekken. Op al die extra parkeerplekken die ze willen, kunnen ook woningen gebouwd worden. Een woning lijkt me meer een recht dan een parkeerplek

  • Bep Hogendorp

   Wat een onzin, woningbouw gaat samen met infrastructurele planning.

  • Jan Mulder

   Dat is een gekke redenatie. Deze mensen geven hun beweegredenen waarom ze de woning gekocht hebben. En dat zijn normaal kunnen parkeren voor bezoekers. Allereerst zouden er niet heel veel extra woningen extra gebouwd kunnen worden. Daarnaast men woont in Zaanstad omdat men een auto of zelfs twee voor de deur kan parkeren. Heeft niks met echoisme te maken maar met voorkeuren en wensen. Zaanstad moet af van de gekte alsof het dezelfde allure en statuur heeft als Amsterdam. Daarnaast dit zijn geen starterswoningen. Deze woningen gingen voor 6-900.000 euro. Logisch dat je daar een parkeerplek bij wenst. Daarnaast als je een auto bezit heb je niks aan een wijk zonder parkeerplekken! Woon er zelf niet maar snap de frustratie van de bewoners goed. Het is wederom de gemeente die de bewoner bedonderd. Immers is het de gemeente die wettelijk verplicht is parkeerbeleid te handhaven!

  • R. Kreuger

   Nogal onzinnig. Geen groen, geen speelplaatsen, geen scholen, geen watergangen. Wel een onleefbaar buurt met op elkaar gepakte woningen.

 • kees pootijzers

  Ontzettend vervelend dat het “tekort” aan parkeerplekken zoveel exposure krijgt, waardoor alleen halve waarheden verteld worden.

  Ik kan mij voorstellen dat voor sommige bewoners het juist een fijn idee is dat het autoverkeer in het reservaat enkel bedoeld is voor bewoners. Veiligheid voor alles.

  Het overgrote deel (gok 90%) van de bewoners hebben allemaal minstens 1 privé-parkeerplek. Dat lijkt mij al een mooie luxe voor de toekomstige bewoners. Heb je 2 of 3 auto’s en weiger je na te denken om de OV te pakken, dan ben je gewoon aso.

  Wel belangrijk is of de ontwikkelaar gehandeld heeft volgens de wettelijke kaders. Belofte maakt schuld en zal een bezoekersvergunning nou echt zoveel extra parkeerdruk creëren? Gezien de situatie zullen de bewoners eerst een paar maanden daar wonen en de nieuwe situatie evalueren, zodat de gemeente juist kan acteren.

  • A. de Jong

   Kees, je zou bij de gemeente moeten gaan werken.
   Die halve waarheden zijn veroorzaakt door de gemeente. De uitgaande communicatie over dit probleem was een chaotisch stuk tekst zonder uitleg, context en onderbouwing.
   Waarom zou de bal teruggekaatst worden naar de bewoners? Zij zijn een overeenkomst aangegaan met een bepaalde verwachting die opeens wordt ingetrokken.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *