Bewoners Haaldersbroek willen geen ‘lompe’ brug

Volgens bewoners van Haaldersbroek en Zaans Erfgoed houdt de gemeente zich niet aan afspraken die gemaakt zijn rond een nieuwe brug bij Haaldersbroek.

De brug wordt breder dan afgesproken, tegen de afspraak in toch deels in staal uitgevoerd en krijgt een ‘lomper’ uiterlijk dan de oude ‘Kalver Wip’.

De soap rond de brug duurt nu sinds 2015, de nieuwbouw is later uitgesteld naar 2016 maar nog steeds is er geen nieuwe brug, en het einde van de soap is nog niet in zicht.

Belangrijk strijdpunt is het materiaal van de brug. Het eerste ontwerp was een stalen brug, en dat zou volgens bewoners niet passen bij het beschermd dorpsgezicht van Haaldersbroek. Na veel geharrewar is een nieuw ontwerp gepresenteerd maar dat bestaat nu voor de helft uit staal. Volgens de bewoners tegen de afspraak.

Ook wordt de brug breder, het brugdek wordt 20 cm breder maar de ‘hameipoort’ (de onderdoorgang) wordt 45 cm breder. Bovendien wordt die poort 75 opgeschoven in de richting van het buurtschap waardoor de brug volgens de bewoners ‘lomper’ wordt.

Strijd

Zaanstad wil een brede brug vanwege de hulpdiensten, bewoners willen dat niet omdat ze daardoor meer zwaar verkeer verwachten en omdat “Haaldersbroek zelf niet breder wordt” (2.49 op het breedste stuk volgens hen) is dat ook helemaal niet nodig. De gemeente verwijst naar Europese normen, maar daarvoor kan ontheffing aangevraagd worden aldus de Kerngroep Haaldersbroek, iets dat Zaanstad niet wil.

Maar, schrijven de vertegenwoordigers van de bewoners, “de strijd is nog niet gestreden”. Vanavond, 29 januari, is er een inloopavond in buurtcentrum De Bovenkruier,

“over de laatste versie van dit – louter door de gemeente Zaanstad goedbevonden – ontwerp voor de nieuwe brug bij Haaldersbroek”

De twee verantwoordelijke wethouders zullen daarbij aanwezig zijn: Gerard Slegers (Openbare Ruimte) en Natasja Grootshuismink (Monumenten en Erfgoed).

De avond begint om 19.30 en duurt tot 21.30 uur (zie ook de site van Zaans Erfgoed).

Foto: de huidige brug (De Orkaan)

Lees meer over Haaldersbroek en de brug

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *