Bewoners Herengracht schrikken van hoge straat (filmpje)

Behalve een Gedempte Gracht lijkt Zaandam ook een Verhoogde Gracht te krijgen. Door de nieuwe bestrating van de Herengracht liggen de tuinen plots een stuk lager dan straatniveau.

Buurtbewoners vrezen wateroverlast en struikelpartijen. “Dit gaan we niet pikken” zegt bewoonster Breg Schoen strijdlustig.

De straat heeft een nieuw riool gekregen en na de aanleg wordt de straat verhoogd. De bewoners van de even nummers merkten het toen ze een betonnen band van zo’n 20 centimeter hoog voor hun tuin kregen, “veel te hoog” volgens Breg Schoen, “gemeente en uitvoerder maken hier een enorme blunder.”

Eerst maar even een filmpje, zodat je een beeld krijgt (wel onder het filmpje doorlezen, daar staat namelijk de reactie van de gmeente):

Breg Schoen zocht vorige week contact met uitvoerder Schot die haar naar de gemeente verwees. Die zou iemand langs sturen maar die afspraak werd tot dusver niet nagekomen.

Na een nieuwe vraag van De Orkaan aan wethouder Gerard Slegers (wat is die maan veel in het nieuws!) stuurde zijn woordvoerder het verlossende antwoord:

“Dit is misgegaan bij het ontwerp en het opmeten. Er komt een ontwerpaanpassing en dit deel wordt aangepast. De bewoners krijgen op korte termijn (binnen enkele dagen) een brief met uitleg.”

Dat is dus opgelost (we gaan weer een filmpje maken als het allemaal af is).

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Wat een gênante bedoening! Na alle foute verkeersborden en brugfietspaden nu dit weer!
  Wanneer is de geloofwaardigheid van een wethouder en zijn ambtenaren dan wèl verstreken en stappen ze op?
  Hebben jullie de werkzaamheden omtrent vandaag op de Gedempte Gracht geplaatste nieuwe borden al gezien? Dit kost ook weer duizenden euro na de vorige foutieve operaties. Wat een treurnis, wat een onvermogen…

 • Wouter Bahlmann

  Eehhmmm…wat is hier precies het probleem?k Alles is verzakt, de straten, het riool…en dus ook de tuinen. Dat heb je als je op veengrond woont. Dus ja, werk aan de winkel! Nee hoor, eerst klagen en moeilijk doen, en vooral de schuld bij de gemeente zoeken.
  Ik heb dit nu 2x meegemaakt, eerst in Poelenburg (15cm omhoog) bij het vernieuwen van het riool en ook in Westerwatering waar zeer recent bij ons het riool vernieuwd is. Ter hoogte van ons huis ging de straat 30cm omhoog! Klagen? Nee joh, Schouders eronder en tuin ophogen. Sommige dingen moeten nu eenmaal.

  • Cleon van den Anker

   Beste,
   Wellicht handig eerst informatie in te winnen alvorens blind een reactie te plaatsen. Ik ben een bewoner van de Herengracht en had voorheen een afstap van 15cm. Nu een opstap van 15cm. Sorry maar mijn tuin is echt niet 30cm gezakt in de afgelopen jaren.
   De tuin is in 2004 opnieuw ingericht en opgehoogd. Daar zal het dus niet aan liggen. Waar het fout gaat is het volgende: De Herengracht bestond lang geleden uit 1 straat en een sloot. De tweede straat is er later bijgelegd op een iets ander niveau. Dit niveauverschil is door de gemeente en aannemer niet meegenomen in de berekeningen. Gelukkig wordt het hersteld.

 • Karel Uijtdraegers

  Helaas, Wouter Bahlmann, hebt u het verkeerd begrepen.
  De Heerengracht (ja, met 2 e’s) is niet aan één kant gezakt, maar in zijn geheel. Dat geldt ook voor de huizen. Dat maakt per saldo dus niets uit.
  Er is een natuurlijk niveauverschil in heel Oud-West. De Botenmakerstraat ligt lager dan de Heerengracht en de Klokbaai ligt nog weer lager.
  Kennelijk heeft iemand in zijn of haar wijsheid besloten de Heerengracht helemaal op hetzelfde nieveau te brengen.
  En dat werd de afgelopen week zichtbaar.
  En nee, dat is vooraf niet aan de bewoners verteld, dan zouden we zeker hebben gereageerd en de gemeente een boel kosten hebben bespaard.
  Conclusie: Niet de bewoners moeten ophogen, maar de gemeente moet het normale niveau aanhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *