Bewoners Lagedijk (Zaandijk) tegen sloop ‘Aquarium’

Bewoners van Oud-Zaandijk proberen te voorkomen dat het beschermde dorpsgezicht de Gortershoek wordt aangetast door de bouw van een appartementencomplex van 16 woningen op het terrein van voorheen Koning & Boeke (later notariskantoor Moesker.)

Een Amsterdamse projectontwikkelaar wil het perceel Lagedijk 31 slopen om er nieuwbouw ‘in historiserende stijl’ te realiseren. De projectontwikkelaar zegt dat het om jongerenhuisvesting en “levens-bestendige woningen” gaat.

De omwonenden die zich hebben verenigd in de Stichting cultuurhistorische belangen (van de) Lagedijk en stellen dat zij geen tegenstanders zijn van de sloop van wat wel in de volksmond Het Aquarium van de Lagedijk wordt genoemd.

De Stichting zegt in een persbericht:

“De boosheid en verontwaardiging van de bewoners richt zich niet zozeer tegen de projectontwikkelaar als wel tegen de Gemeente Zaanstad die dreigt akkoord te gaan met de bouw van een megalomaan complex tegenover de bekende rijksmonumenten: het Honig Breethuis en het Weefhuis (met de bijbehorende Beeldentuin).

Daarmee handelt de gemeente volledig in strijd met haar eigen beleid en regelgeving omdat het bouwplan afwijkt van veel voorwaarden die gelden in het bestemmingsplan van het beschermd dorpsgezicht.”

De projectontwikkelaar zou een pand van 11 meter hoog willen bouwen wat meteen het hoogste pand in het dorp zou worden (op de Zaandijkerkerk na).

“De gemeente heeft recentelijk nog het bestemmingsplan voor de Gortershoek en de Zaanse Schans vastgesteld en dreigt nu, onder het mom van woningschaarste, akkoord te gaan met de plannen die regelrecht in strijd zijn met dit bestemmingsplan!”

Ook vrezen bewoners dat de parkeerdruk sterk toeneemt:

“Overdag weten namelijk veel toeristen de hoge parkeerkosten die de Zaanse Schans heft te omzeilen door gratis op de dijk te parkeren. De realisatie van het appartementencomplex zal deze druk, nog verder doen toenemen.”

De bewoners van de Lagedijk wil nieuwbouw “die passend in het beschermd dorpsgezicht is”. Eén van de bewoners:

“Deze buurt is ruim 500 jaar oud en één van de weinige nog karakteristieke stukjes Zaanstreek met grotere woningen aan de Zaanzijde en kleinere aan de polderzijde. Met de komst van dit massieve complex aan de polderzijde wordt de deze historische bebouwing geweld aangedaan. De fout die een halve een geleden gemaakt is door het bouwen van het Aquarium in opdracht van Koning & Boeke dient niet opnieuw gemaakt te worden door een gemeente die slecht zijn eigen beleid, regels en afspraken kent.”

De Orkaan besteedde eerder een aflevering van De Geveltoerist aan het pand. van Koning & Boeke. Dit stond er vroeger:

k&b in 1953

k&b in 1974

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Frieda kok

  Zo jammer weer dit, eerst de Kogge laten verpesten en nu dit weer, hardleers!
  Protest!!!!!

 • Jan Koopman

  Als oud Kooger twijfel ik vaak aan de verstandelijke vermogen van B&W van Zaanstad. Het is voor Zaanstad jammer dat er geen betere B&W in het Stadskantoor zit.

 • Wendy Kind

  Elf meter hoog? In een historisch en beschermd dorpsgezicht dat het moet hebben van pittoreske laagbouwhuisjes, mooi groen en authentieke fraaie herenhuizen?
  Ik wens de stichting succes en een overwinning.

 • Hans van Biljouw

  Het geld regeert de wereld.
  Veel succes toegewenst aan de bewoners Lagedijk.

 • Cees Kuypers

  Het is opvallend dat Amsterdamse projectontwikkelaars zich kennelijk richten op zgn kleine projecten in Zaanstad om daar appartementen te bouwen voor “jongeren en ouderen” en short stay hotels die uiteindelijk de prijs van een dergelijk appartement niet kunnen betalen.Het is het fenomeen van pure huisjesmelkerij.
  Aan de andere klant moeten we niet vergeten dat er een gierende woningnood is in Zaanstad en dat het te bouwen areaal voor woningen met een sociale huur door dit soort malafide geldkloppers beperkt wordt.
  Dus gemeente dwing de projektontwikkelaar de formule af : 30% betaallbaar,30% middenhuur/goedkope koopen de rest voor de mensen die Zaanstad leuk vinden om te wonen en wat meer geld in de kitty hebben.
  Oh ja en zeker daar niet onbelangrijk hou ook behoorlijk rekening met de omgeving van het prachtige stuk dorp daar
  .En laten we hopen dat Zaankanters zich niet meer laten verleiden om zich in te laten met verkooppraatjes van makelaars/projectontwikkelaars die alleen hun eigen zakken willen vulllwn en geen rekeningnhouden met het historische karakter warin hun verworven object zich bevindt.Duds geen vrijbrief geven,gemeente.

 • Jacqueline Boonstra

  Onbegrijpelijk, het is beschermd dorpsgezicht als het de gemeente uitkomt. Als wij als bewoners van de gortershoek iets willen moeten we aan allemaal eisen voldoen en mag het vaak niet, maar als t de gemeente uitkomt kan alles. Het is schandalig gewoon.

 • John Stevens

  Het is ronduit een schande, dat dit in deze tijd nog mogelijk is, in een beschermd dorpsgezicht.
  Gemeente, hou je aan je afspraken!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *