Bewoners Nauerna ‘verrast’ door stort Polonium-210

Polonium-210 kennen wij als het vergif waarmee de Russische spion Aleksandr Litvinenko werd vermoord. En ook uit de raadsvragen die ROSA en GroenLinks in 2019 stelden aan wethouder Hans Krieger.

De, vrij duidelijke, vraag of het radioactieve goedje afkomstig van Tata Steel op de Zaanse afvalberg wordt gestort, werd minder duidelijk beantwoord door Afvalzorg: 

“Afvalzorg heeft een vergunning om op haar locaties Nauerna en Zeeasterweg zeer laagradioactief afval (zela) te verwerken. Het gaat om materiaal dat van nature radioactief is door zogenaamde achtergrondstraling. Per jaar ontvangen we circa 1% van de door de ANVS (De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) vergunde jaarlijks toegestane hoeveelheid straling. De acceptatie en de wijze van aanlevering vindt plaats onder de daarvoor geldende voorschriften. Dit is bovendien getoetst en goedgekeurd door de hiervoor bevoegde instantie, het NRG te Petten.”

De gemeente zelf en de provincie lieten weten: ‘in het geval van radioactief afval beiden geen bevoegd gezag’ te zijn.  

Zaterdag verscheen op de website ‘Medemblik Actueel’ een stuk waaruit blijkt dat door Tata Steel wel degelijk Polonium-210 in Nauerna wordt gestort. Partijen in de gemeenten Hollands Kroon en Medemblik werden gewezen op het verzoek van Tata Steel om haar stortlocaties uit te breiden naar Deponie Afvalzorg Lelystad en Wieringermeer. Tata stelt dat de economische belangen groot zijn: 

‘Gezien de grote logistieke en financiële consequenties die gemoeid zijn met het (niet kunnen) afvoeren van recycle- en afvalstoffen hecht Tata Steel veel waarde aan een goede voortgangsbewaking.’ 

Er moest een WOB-verzoek aan te pas komen voordat Lillian Peters van GroenLinks Hollands Kroon, Ria Manshanden (ook GroenLinks maar dan van Medemblik) en Siem Zeilemaker (PWF) toegang kregen tot de informatie. Zij stellen deze week vragen aan het college (‘Kunt u de raad zo spoedig mogelijk informeren over de situatie, inclusief de risico’s voor de volksgezondheid en het milieu?’).

Omwonenden van de vuilstort in Nauerna lieten weten zeer onprettig verrast te zijn: 

‘Eigenlijk zouden we niet verrast meer moeten zijn, want dit is wat er steeds gebeurt. Deze informatie is zeer belangrijk voor onze gezondheid, maar we zijn nooit geïnformeerd.’

De foto boven is van Jan Koster

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Johnny Tevreden

  er is meer dan twintig jaar vuil gestort op deze berg je kon het vroeger van de weg al zie en ruiken .mensen en dieren worden al jaren bedondert door gemeente en bedrijven .Want vuil storten levert winst aan de kas dat er schapen zijn overleden hoor je ook niks van brrr het gaat om onze gezondheid .Hoe zit het met al die boeren en hun grond ?

 • Reina Kerssens

  Het is toch ook al lang bekend dat het afval van de Bijlmerramp daarvis gestort?! Waarom horen we daar niets over?

 • Rudolf Jacobs

  “Wantrouw überhaupt Machthebbers van Politiek en Religie (ook die van eigen land). Blijf je eigen gedachten trouw.”
  Dit is een fragment en citaat uit de emotionele toespraak welke de acteurs vader Eric en zoon Beau Schneider op 15 augustus 2015 tijdens de herdenking van het einde van de 2e wereld oorlog bij het Indisch monument hebben voorgedragen.
  Het blijkt keer op keer een WAARHEID als een ‘koe’ en ik zal dat nog vaak kunnen citeren.

 • Gre Luttik

  Een onschuldig dier slachtoffer van Afval’zorg’.
  Toen het eerste deel van de belt werd opengesteld en veilig verklaard ben ik daar gaan lopen met mijn beide kooikerhondjes. Moeder en zoon.
  Twee bedrijvige sportieve hondjes. De oudste meer avontuurlijk. Zij jumpte bovenop de berg in een plas en rende er waterhappend doorheen. Ook halverwege deed die mogelijkheid zich regelmatig voor. Ook water dat uit de berg sijpelde.
  Ook beneden bij de plas. En langs het slootje voor de berg met de schaapjes aan de overkant.
  Toen er vreemde kleuren water uit de berg sijpelden heb ik dat bij Afval ‘zorg’ gemeld. Niet lang daarna werd de ‘ berg afgesloten voor publiek. Het kwaad was echter al geschied. De avontuurlijkste van beide hondjes kreeg blaaskanker.
  Slechts 6% van de hondenpopulatie krijgt dit en door een externe oorzaak. Met veel liefde en zorg heeft ze nog twee jaar geleefd. Een mens neemt beslissingen voor zijn dieren. Dit besluit was vreselijk. Een dier rookt niet, drinkt geen alcohol. Ook geen eigen schuld die een mens het meest plaagt. Het is haar aangedaan. Door Afvalzorg. Zorg? En dan denk ik ook nog aan de schuldige schapen. Ook slachtoffer……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *