Vanmorgen schreven we over het Zaanse antifascistische actiefront dat opriep tot protest tegen de komst van Wilders, Graus en Maeijer bij de Zaanse Stichting Dierenzorg.

Net ontvingen wij het bericht dat het bezoek door de stichting Dierenzorg is afgeblazen.

UPDATE: onderaan de reactie van Zantifa, de initiatiefnemer van de actie tegen het bezoek van Wilders.

Het actiefront was boos omdat Stichting Dierenzorg een podium zou geven zou geven aan ‘de haatdragende standpunten van de PVV’.

Wij spraken Louise Verra, de voorzitter van Dierenzorg. Zij is teleurgesteld:

‘Dieren hebben geen politiek kleur en dat hebben wij als dierzorg ook niet. Er was sprake van antidemonstraties en er was veel negatieve aandacht sociale media. Wij waren bang dat de veiligheid van onze mensen en dieren in het gedrang zou komen.’

Later zal de stichting naar buiten komen met een officiële verklaring. De medewerkers en de pers die donderdag aanwezig zouden zijn worden ingelicht.

Dierenpolitie

Het bezoek was het initiatief van de Zaanse politiebrigadier Anouk Duijnker (hier op de foto met Wilders en Graus), aldus de mail die door Dierenzorg naar de medewerkers is gestuurd:

“Anouk Duijnker, coördinator van de Dierenpolitie heeft voor dit contact gezorgd. Zij heeft Dion Graus op ons attent gemaakt, waarschijnlijk omdat we een goede samenwerking hebben met haar en de andere teamleden van de Dierenpolitie.”

Volgens Roderick de Veen, communicatieadviseur/woordvoerder van de Politie Noord-Holland is dit onjuist:

“De politie en ook Anouk Duijnker heeft geen initiatief genomen voor het bezoek. Dit bezoek en het initiatief ligt volledig bij de Partij PVV.”

Reactie bestuur

UPDATE 17:15 uur: zojuist zijn ook de medewerkers per mail door het bestuur geïnformeerd:

“Beste allemaal,

Vanmorgen is het geplande bezoek van de PVV door ons afgezegd. We vinden de veiligheid van jullie medewerkers belangrijker dan dit bezoek. Collega’s werden op straat aangesproken op hun connectie met Dierenzorg en er werd een anti-PVV sticker op een van onze auto’s geplakt.

Daarnaast hebben we vanmorgen e-mails ontvangen die zo dreigend zijn, dat Dierenzorg niet kan waarborgen dat we na het bezoek gewoon verder kunnen werken.”

Ruben van Duuren van RTV Zaanstreek maakte een interview met Louise Verra.

Zantifa

Persbericht over de campagne “Zantifa weert Wilders in Zaandam”

Zaanse anti-fascisten hebben de afgelopen twee dagen online campagnegevoerd tegen de komst van Wilders naar dierenasiel Dierenzorg. Dit zogenaamde ‘werkbezoek’, nog geen week voor de verkiezingen, had als doel Wilders als kattenaaiende dierenliefhebber een knuffelimago te geven. Dierenzorg mag dan wel zeggen dat dieren geen “politieke kleur” hebben, maar dat zegt juist iets over het misbruik van dieren voor het politieke doel van propaganda. Het is namelijk lekker makkelijk scoren. Intussen werd medewerkers van te voren te kennen gegeven Wilders vooral niet op zijn politiek aan te spreken. Iets niet mogen zeggen, dat is bij uitstek politiek.

Als antifascisten hebben wij een sterke mening over Wilders. Zijnstandpunten zijn fascistoide. Een van de kenmerken van fascisme is het aanwijzen van een zondebok voor problemen. Wilders doet niet anders. Vluchtelingen, Marokkanen, moslims, we worden geacht bang voor hen te zijn. Deze stelselmatige dehumanisering, al langer ingezet door de andere politieke partijen die steeds dichter tegen het extreem-rechtse gedachtengoed aanschurken, moet het aanvaardbaar maken mensen te laten verdrinken en bevriezen onderweg naar Fort Europa.

Zantifa heeft opgeroepen tot een demonstratie tegen de komst van Wilders en mensen hebben Dierenzorg per e-mail en via sociale media kenbaar gemaakt wat ze van het voorgenomen bezoek van Wilders vonden. Want Wilders discrimineert en wie had ooit gedacht dat de Zaanse slogan “Wie discrimineert, wordt hier geweerd” zo snel vergeten zou zijn. Geen populistische haatszaaiende politiek in de Zaanstreek! Nergens!

In aanloop naar de demonstratie is nu het bezoek gecanceld en daar zijn we blij mee. Het is alleen jammer dat Dierenzorg niet cancelt om de juiste reden, namelijk bezorgdheid over de veiligheid en het welzijn van mens en dier als een man als Wilders aan de macht komt. Wilders kan dan wel van katten houden, maar daarmee kunnen we niet vergeten dat zoveel mensen worden getroffen door zijn impliciete oproepen tot geweld tegen door hem aangewezen bevolkingsgroepen. En dat is, om met voorzitster Louise Verra van stichting Dierenzorg te spreken, niet “triest voor de democratie”, het is juist kenmerkend voor de democratie dat een fascistische eenmanspartij er gewoon bijhoort en met ieders medewerking propaganda kan bedrijven.