Bezoek Wilders aan Dierenzorg afgeblazen – update

Vanmorgen schreven we over het Zaanse antifascistische actiefront dat opriep tot protest tegen de komst van Wilders, Graus en Maeijer bij de Zaanse Stichting Dierenzorg.

Net ontvingen wij het bericht dat het bezoek door de stichting Dierenzorg is afgeblazen.

UPDATE: onderaan de reactie van Zantifa, de initiatiefnemer van de actie tegen het bezoek van Wilders.

Het actiefront was boos omdat Stichting Dierenzorg een podium zou geven zou geven aan ‘de haatdragende standpunten van de PVV’.

Wij spraken Louise Verra, de voorzitter van Dierenzorg. Zij is teleurgesteld:

‘Dieren hebben geen politiek kleur en dat hebben wij als dierzorg ook niet. Er was sprake van antidemonstraties en er was veel negatieve aandacht sociale media. Wij waren bang dat de veiligheid van onze mensen en dieren in het gedrang zou komen.’

Later zal de stichting naar buiten komen met een officiële verklaring. De medewerkers en de pers die donderdag aanwezig zouden zijn worden ingelicht.

Dierenpolitie

Het bezoek was het initiatief van de Zaanse politiebrigadier Anouk Duijnker (hier op de foto met Wilders en Graus), aldus de mail die door Dierenzorg naar de medewerkers is gestuurd:

“Anouk Duijnker, coördinator van de Dierenpolitie heeft voor dit contact gezorgd. Zij heeft Dion Graus op ons attent gemaakt, waarschijnlijk omdat we een goede samenwerking hebben met haar en de andere teamleden van de Dierenpolitie.”

Volgens Roderick de Veen, communicatieadviseur/woordvoerder van de Politie Noord-Holland is dit onjuist:

“De politie en ook Anouk Duijnker heeft geen initiatief genomen voor het bezoek. Dit bezoek en het initiatief ligt volledig bij de Partij PVV.”

Reactie bestuur

UPDATE 17:15 uur: zojuist zijn ook de medewerkers per mail door het bestuur geïnformeerd:

“Beste allemaal,

Vanmorgen is het geplande bezoek van de PVV door ons afgezegd. We vinden de veiligheid van jullie medewerkers belangrijker dan dit bezoek. Collega’s werden op straat aangesproken op hun connectie met Dierenzorg en er werd een anti-PVV sticker op een van onze auto’s geplakt.

Daarnaast hebben we vanmorgen e-mails ontvangen die zo dreigend zijn, dat Dierenzorg niet kan waarborgen dat we na het bezoek gewoon verder kunnen werken.”

Ruben van Duuren van RTV Zaanstreek maakte een interview met Louise Verra.

Zantifa

Persbericht over de campagne “Zantifa weert Wilders in Zaandam”

Zaanse anti-fascisten hebben de afgelopen twee dagen online campagnegevoerd tegen de komst van Wilders naar dierenasiel Dierenzorg. Dit zogenaamde ‘werkbezoek’, nog geen week voor de verkiezingen, had als doel Wilders als kattenaaiende dierenliefhebber een knuffelimago te geven. Dierenzorg mag dan wel zeggen dat dieren geen “politieke kleur” hebben, maar dat zegt juist iets over het misbruik van dieren voor het politieke doel van propaganda. Het is namelijk lekker makkelijk scoren. Intussen werd medewerkers van te voren te kennen gegeven Wilders vooral niet op zijn politiek aan te spreken. Iets niet mogen zeggen, dat is bij uitstek politiek.

Als antifascisten hebben wij een sterke mening over Wilders. Zijnstandpunten zijn fascistoide. Een van de kenmerken van fascisme is het aanwijzen van een zondebok voor problemen. Wilders doet niet anders. Vluchtelingen, Marokkanen, moslims, we worden geacht bang voor hen te zijn. Deze stelselmatige dehumanisering, al langer ingezet door de andere politieke partijen die steeds dichter tegen het extreem-rechtse gedachtengoed aanschurken, moet het aanvaardbaar maken mensen te laten verdrinken en bevriezen onderweg naar Fort Europa.

Zantifa heeft opgeroepen tot een demonstratie tegen de komst van Wilders en mensen hebben Dierenzorg per e-mail en via sociale media kenbaar gemaakt wat ze van het voorgenomen bezoek van Wilders vonden. Want Wilders discrimineert en wie had ooit gedacht dat de Zaanse slogan “Wie discrimineert, wordt hier geweerd” zo snel vergeten zou zijn. Geen populistische haatszaaiende politiek in de Zaanstreek! Nergens!

In aanloop naar de demonstratie is nu het bezoek gecanceld en daar zijn we blij mee. Het is alleen jammer dat Dierenzorg niet cancelt om de juiste reden, namelijk bezorgdheid over de veiligheid en het welzijn van mens en dier als een man als Wilders aan de macht komt. Wilders kan dan wel van katten houden, maar daarmee kunnen we niet vergeten dat zoveel mensen worden getroffen door zijn impliciete oproepen tot geweld tegen door hem aangewezen bevolkingsgroepen. En dat is, om met voorzitster Louise Verra van stichting Dierenzorg te spreken, niet “triest voor de democratie”, het is juist kenmerkend voor de democratie dat een fascistische eenmanspartij er gewoon bijhoort en met ieders medewerking propaganda kan bedrijven.

Deel dit artikel:

45 reacties

 • Boon

  Dieren zijn niet links of rechts maar als een dierenorganisatie een fascitoide club uitnodigt dan vraag je toch om een tegen reactie.

  • Eva

   Je heb het nog steeds niet begrepen, de stichting heeft niemand uitgenodigd, zij zijn benaderd door de dierenpolitie.
   Door de bedreigingen naar de stichting en zijn medewerkers heeft de stichting besloten dit bezoek af te blazen.
   Hoezo democratie?

   • Loet

    Toch vreemd. Ik lees: door de ‘negatieve aandacht’ heeft de stichting besloten dit bezoek af te blazen. Nergens in het artikel iets over ‘bedreigingen’.

    • Poet

     sticker op een van onze auto’s geplakt.
     Daarnaast hebben we vanmorgen e-mails ontvangen die zo dreigend zijn, dat Dierenzorg niet kan waarborgen dat we na het bezoek gewoon

   • Judit

    Even een correctie, dat is dus niet waar. Stichting Dierenzorg heeft de feiten verdraaid.
    Stichting Dierenzorg:
    Het bezoek was het initiatief van de Zaanse politiebrigadier Anouk Duijnker (hier op de foto met Wilders en Graus), aldus de mail die door Dierenzorg naar de medewerkers is gestuurd:
    “Anouk Duijnker, coördinator van de Dierenpolitie heeft voor dit contact gezorgd. Zij heeft Dion Graus op ons attent gemaakt, waarschijnlijk omdat we een goede samenwerking hebben met haar en de andere teamleden van de Dierenpolitie.”

    Volgens Roderick de Veen, communicatieadviseur/woordvoerder van de Politie Noord-Holland is dit onjuist:
    “De politie en ook Anouk Duijnker heeft geen initiatief genomen voor het bezoek. Dit bezoek en het initiatief ligt volledig bij de Partij PVV.”

  • Bas H

   De fascistoïde club heet AFA in deze, dat zijn degenen die structureel intimidatie en geweld gebruiken om anderen het zeijgen op te leggen. Ondemocratische bende die ze allang hadden moeten verbannen.

   • Loet

    Protesteren is een grondrecht meneer. U bent toch van de democratie en vrije meningsuiting? Dan ook dat protest niet afbranden. Ik heb even alles op de fb-pagina van Dierenzorg gelezen en geen ‘intimidatie of dreigement’ kunnen vinden. Onnodig om dit op de spits te drijven met verzinsels. Persoonlijk vindt ik dat beide kampen er niets te zoeken hebben, tenzij ze hokken gingen schoonmaken of honden uitlaten. Daarom snap ik Dierenzorg ook niet dat ze hieraan wilden beginnen, deze campagnestunt van een partij die niets doet voor dieren. Laat dan de PvdD komen. Maar dat is slechts een/mijn mening, en die vrijheid om ‘m te uiten heb ik in democratisch NL, nietwaar.

    • Frank

     Loetje, ga je jezelf nog nuanceren mbt de bedreigingen die volgens jou niet plaatsvonden? Lees vele reacties van jou waarin je stelt dat er geen bedreigingen waren. Graag lees ik nu dan ook dat al die reacties zinloos waren.
     Wat betreft de PVV en de komst naar Dierzorg, de PVV draagt de zorg voor dieren een warm hart toe, als de politiek zich wat meer in zou zetten voor dieren zou de wereld er stukken beter uit zien, jammer dat linksidioten dat niet in willen zien. Is er politieke aandacht voor het lot van de dieren worden ze weg gejaagd, hoe idioot wil je het hebben. Dom volk dat afa, dat ze maar eens gaan werken, lui stuk vreten dat ze zijn.

  • Mart

   ja maar, ze hadden antifa toch niet uitgenodigd?

  • cath

   Vrijheid van mening wordt begrensd door hen die denken daar alleenrecht op te hebben.. iets met dictatoriaal/fascistisch/communistisch en indien nodig(volgens de democratische mening van) agressie? JUIST om dit soort monsterlijke overheersende dwang tot die mening, stemmen we dus @GEERTWILDERSPVV

   • Boon

    @cath en hup op naar de totalitaire staat waar de PVV voor staat. In het afvoeren en opruimen van tegengeluiden was ook Geert zijn grote voorbeeld een ster. Toen Joden en straks de Mohammedanen, GLers of D’66 leden ?

  • Edwin

   Juist door dit soort domme opmerkingen gebeuren deze dingen.

 • Henk

  Mooi ook weer dat mensen met een andere mening gelijk worden weggezet als een Fascitoide (?) groep. Neem het de stichting niet kwalijk, die zorgen alleen maar voor hun eigen veiligheid. Triest dat we wederom op dit punt zijn beland in Nederland waarin we niet eens meer onze mening kunnen geven omdat het andere politieke kamp het er niet mee eens is.

 • Loet

  Zowel het bezoek Wilders en aanhang als het aangekondigde protest hadden bar weinig met dierenwelzijn te maken. Goed voor de dieren dat dit hele circus niet doorgaat. Mensen zouden de politieke doelen maar elders moeten halen, in plaats van ‘in naam van’ (=over de ruggen van) dieren. In dat opzicht ook onbegrijpelijk dat Dierenzorg zich zou lenen voor de campagne van een partij die voor de dieren totaal niets doet.

 • Anton T.H. Kranenburg

  Dit land dient hoognodig opgeruimd te worden. Als een dergelijk bezoek al niet meer plaats kan vinden, dan rest slechts een GROTE schoonmaak. Een ieder, die enig ander mens bedreigt zonder enige vorm van proces direkt naar een werkkamp.

  • Loet

   Waar leest u dat er ‘bedreigd’ zou zijn? Er wordt alleen gesproken over ‘negatieve aandacht’. Lijkt mij niet nodig om er dingen bij te gaan verzinnen.

   • kevin

    “We hebben zelf besloten om het bezoek niet door te laten gaan, nadat een aantal medewerkers onheus is bejegend en een aantal dreigende mails is binnengekomen. Wij betreuren het dat we blijkbaar niet kunnen uitnodigen wie we willen uitnodigen.” Bij de VVD en andere partijen was er niets aan de hand maar hier is de democratie en vrijheid ineens ten einde!!

   • Chris

    Lees toch echt dat ze mails hebben ontvangen die zeer dreigend zijn.

 • Dit is toch niet normaal, dat je in een land als dit nu al geen eens meer zelf kan bepalen wie je uitnodigt, en op bezoek wil hebben.
  Dit door een bepaalde groep die dit eigenlijk onmogelijk maakt, omdat ze de Stichting en zijn medewerkers bedreigen, het is te bizar voor woorden, dat dit gebeurt in ons land, en dat we toe geven aan zo’n vreselijke groep, die een grote mond heeft over een partij, maar die zelf juist degene zijn, die een ander zijn mening niet respecteren.
  Echt heel erg dit vooral omdat dit met dieren te maken heeft, die zelf niets met politiek te maken hebben, maar van de mensen afhankelijk zijn, die voor hun opkomen, zoals bijvoorbeeld ook Geert Wilders.

  • Loet

   Waar leest u dat er ‘bedreigd’ zou zijn? Er wordt alleen gesproken over ‘negatieve aandacht’. Lijkt mij niet nodig om er dingen bij te gaan verzinnen.

 • Nicolaas

  de anti fascisten zijn de hedendaagse fascisten . Ik stem op dhr wilders net als miljoenen Nederlanders .Wij hebben het recht om overal in ons land te gaan en staan waar we willen en niet door een zootje werkloze nietsnutten worden tegen gehouden .Waarom gaan ze niet voor de turkse ambassade staan want als er een land facisties is is het turkije met islamofacist erdogan wel. antifa zijn de bruinhemden van vandaag ..

 • Loet

  Zowel het bezoek van Wilders en aanhang als het aangekondigde protest hebben bar weinig met dierenwelzijn te maken. Mooi voor de dieren dat dit hele circus niet doorgaat: mensen zouden hun politieke doelen maar elders moeten halen in plaats van ‘in naam van’ (= over de ruggen van) dieren. In dat opzicht ook onbegrijpelijk dat Dierenzorg zich zou laten lenen voor de campagne van een partij die totaal niets voor de dieren doet.

  • Qwerty

   Dhr Graus is o.a.initiatiefnemer van de dierenpolitie geweest. En voor het overige: bezoeken van de PvdA en VVD aan verzorgingstehuizen en sociale werkplaatsen bv hebben bar weinig te maken met ouderenwelzijn en welzijn van gehandicapten na de volledige afbraak van de zorg, of is dat ineens geen circus?

   • Loet

    De dierenpolitie is het enige wat PVV ooit voor dieren gedaan heeft en dat is ook nog eens jammerlijk mislukt (niet alleen door hun eigen toedoen, gebiedt de eerlijkheid te zeggen). En ja: ‘bezoeken van de PvdA en VVD aan verzorgingstehuizen en sociale werkplaatsen bv’ zijn ook een circus. Maar daar ging dit artikel niet over hè.

   • Rob

    We geven 95 miljard per jaar uit aan zorg. 15% van ons inkomen. Dat is nog nooit zoveel geweest. Over welke volledige afbraak hebt u het?

 • Ely

  Zo jammer, mijn stem gaat deze keer niet naar de partij voor de dieren maar naar een andere partij nl naar graus(pvv)

 • Frank

  Zo zie je maar weer waar de grootste fascisten zitten. Vrije mening is toegestaan, mits het maar strookt met de ideeën van de antifascisten.

 • ariezet

  de ‘antifascisten’ zijn de nieuwe fascisten.

 • Paul

  Jammer dat de linkse fascisten hun zin hebben gekregen en de democratie buigt voor geweld. De PVV heeft de dierenpolitie voor elkaar gekregen. In andere vorm bestaat deze nog. Daarmee heeft de PVV meer voor dieren voor elkaar gekregen dan de PvdD. Ironisch eigenlijk, en dat vanachter een cordon sanitaire.

  En grappig dat Loet op iedereen die iets schrijft reageert en blijk geeft het artikel niet gelezen te hebben.

  • Loet

   Goh Paul, als jij het artikel goed had gelezen had je kunnen zien dat het artikel ge-update is NA m’n reacties. Er stond eerst niets over een ‘bedreigende’ (beetje vergezocht) sticker en dreigmails. Dat laatste vind ik ook niet kunnen. Maar ik zou de inhoud van die mails dan wel even terug willen zien in de media. Namen enz. kunnen ze blijven dus zo moeilijk is dat niet.

  • Rob

   De dierenpolitie was een eis van de PVV voor deelname aan het gedoogkabinet VVD en CDA. Geen cordon sanitaire dus.

 • Boon

  Een andere mening is echt wel toegestaan ook al is dat die van een fascist. Helaas begrijpt menig Wildersvriend niet hoe zijn organisatie als 2 druppels water lijkt op die van zijn voorganger Anton. Incl het logo. Het vreemde is dat wat zijn beweging roept niet overeenkomt met hun stemgedrag in de kamer. Maar ook dat is waardoor Geert zijn vriend Adolf aan de macht kwam. Waren het toen de Joden nu zijn het de Mohammedanen die de boze witte man in de weg lopen.
  Ps. De eerste bedreiging is hier toch als eerste gedaan door Anton.

 • Erik Esteie

  Ik vind het erg naief van mevrouw Verra dat ze niet heeft kunnen inzien dat dit hoe dan ook politiek gebruikt zou gaan worden

  Verder ben ik het absoluut niet eens met de meningen/standpunten van de PVV(lees de mening van Geert Wilders) en hij heeft ook recht op een mening, en mag die ventileren natuurlijk(alleen niet in het dierenasiel, want geen politiek in het asiel)

  Met andere woorden, bij deze “uitnodiging” is niet goed nagedacht over wat de eventuele consequenties zouden kunnen zijn…

  Het is altijd lastig als iemand zichzelf uitnodigt

 • Hans Kuyper

  Als mevrouw Verra aan de telefoon had gezegd: ‘Natuurlijk meneer Wilders, we hebben vanaf 16 maart alle tijd voor u,’ was ons weer een Zaans stormpje bespaard gebleven…

 • Broekjevol de 3e

  En wanneer de SP weer eens ergens situaties of mensen gebruiken voor hun campagne hoor je maar weinig protest.
  Het is triest dat het zo moet gaan. Bij democratie hoort blijkbaar ook het belemmeren van anders denkenden.

  • Boon

   Ach Broekje. Stel dat Kees van de Staaij dit asiel had bezocht wie zou zich dan druk maken om dat mogelijke vlaggetje van de CU. Idem bij bijna alle partijen. En je zag het onlangs met Rutte en boze Groningers maar dat zijn toch echt de uitzonderingen. Maar een ondemocratische fascitoide beweging(1lid) mag van mij te vuur en te zwaard bestreden worden. Er zijn namelijk alternatieven. Als je zo tegen de Islam bent stem Kees van de Staaij, hij staat er in vele zaken alleen iets fatsoenlijker in dan de neo Anton. Bovendien kan en mag je lid worden van die partij.

   • Broekjevol de 3e

    Dus blijft het goed lullen van wat je zelf vindt. Als de SP, als voorbeeld, zo behandeld zou worden zou het er anders over gepraat worden.
    Acceptatie werkt meerdere kanten op, niet alleen van een of andere partij die teveel schreeuwt naar de mening van veel mensen.

 • Partij voor de Dieren Zaanstreek

  Beetje jammer dat de Stichting Dierenzorg de feiten verdraait. Eerst wordt vermeld dat het bezoek van de PVV het initiatief was van de Dierenpolitie. Achteraf blijkt dit niet waar te zijn. Het was een initiatief van de PVV. Erg naïef ook om nog geen week voor de verkiezingen dit “werkbezoek” los te zien van de campagne. Het staat Stichting Dierenzorg vrij om politieke partijen te ontvangen, maar het lijkt me nogal logisch dat een beladen partij als de PVV, die zich in niet mis te verstane wijze uitspreekt tegen allochtone bevolkingsgroepen, zeer veel weerstand oproept. Dat neemt niet weg dat bedreigingen en intimidatie aan het adres van de medewerkers uit den boze is. Tenminste als we dit laatste mogen geloven.

 • Jaime

  Zantira zegt:
  “Het is alleen jammer dat Dierenzorg niet cancelt om de juiste reden, namelijk bezorgdheid over de veiligheid en het welzijn van mens en dier als een man als Wilders aan de macht komt”.
  Hoe krijg je dat uit je pen gewrongen.
  En hoe verder ik las hoe erger de behoefte naar de wc te gaan (voorover).

  Dan Erik Esteie:
  “Geen politiek in het asiel”.
  Dat bepaal jij toch niet Erik!
  Zelfs de PvdD niet.

  Hans Kuyper:
  “Vanaf 16 maart alle tijd voor u”, was ons weer een Zaans stormpje bespaard gebleven.
  Dat zeg je toch tegen beter weten in Hans?

  Zo maar wat krenten uit de pap, hoewel ik daar andere gedachten bij heb.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *