In juni vorig jaar werd bekend dat Vervoerregio Amsterdam voor EBS koos om de komende jaren exclusief het openbaar vervoer in Zaanstreek Waterland te verzorgen. ‘Zittende partij’ Connexxion moet de halte verlaten. 

De Israëlische busmaatschappij EBS rijdt vanaf december (geheel elektrisch) door de Zaan en er zal een en ander veranderen. Wij ontvingen ook berichten van chauffeurs die zich ongerust maken over een aantal punten zoals het schrappen van de snelle busverbinding tussen Wormerveer en Zaandam, het vervallen van haltes Station Zaanse Schans, Verzetstraat en Station Bloemwijk/Leliestraat en het inkorten van lijn 394 die niet meer naar Amsterdam CS rijdt.

Eerst zetten we de grootste veranderingen op een rij: 

Lijn 59 Zaandam Station- Beverwijk station: Dit lijnnummer verdwijnt. Dat wordt lijn 65. 

Lijn 65 Zaandam de Vlinder- Beverwijk Station: Deze lijn gaat van Zaandam de Vlinder via Vermiljoenweg-ZMC-Van Goghweg-Provincialeweg naar Station Zaandam. De route tussen Zaandam Station en Beverwijk station blijft zoals lijn 59 reed. 

Lijn 67 Zaandam station- Purmerend Tramplein: De route t/m Wormer blijft hetzelfde. De lijn rijdt via Jisp en Neck door naar Purmerend Tramplein. Deze lijn wordt alleen maar met een midibus gereden. (Max 20 personen)

Lijn 69 Zaandam Station- Krommenie-Assendelft Station: De route start op Zaandam Station. De route gaat via Centrum-ZMC-Kalf-Zaanse schans-Guisweg-Provincialeweg. Vanaf de halte Witte Veerstraat rijdt lijn 69 de gebruikelijke route naar Krommenie-Assendelft Station. 

Lijn 111 Zaandam Station-Marken: Het eerste gedeelte van deze route (tot Station Noord) is gelijk aan de verdwenen lijn 392. Vanaf Station Noord gaat de route via Broek in Waterland en Monnickendam naar Marken. 

Lijn 211 (spitslijn) Zaandam de Vlinder- Amsterdam station Noord: Vervangt lijn 292 volgens dezelfde route.

Lijn 392 Zaandam Station- Amsterdam Station Noord: Lijnnummer verdwijnt. Route wordt overgenomen door lijn 111

Lijn 394 Zaandam Station- Amsterdam Station Noorderpark: Route wordt ingekort. Deze lijn rijdt niet meer naar Amsterdam Centraal

Lijn 800 (toeristenlijn) Amsterdam Centraal-Zaanse Schans- Edam/Volendam-Amsterdam Centraal: Route gaat in het laagseizoen maar één richting op (Zoals hierboven staat). In het hoogseizoen rijdt deze lijn twee richtingen op. 

Deze routes blijven ongewijzigd: 

  • Lijn 63 Zaandam station – Assendelft Festina Lente
  • Lijn 64 Zaandam Kogerveld-Zaandijk Rooswijk
  • Lijn 68 Krommenie-Assendelft station- Assendelft Noorderveenweg
  • Lijn 391 Zaanse Schans- Amsterdam Centraal
  • Lijn 395 ZMC- Amsterdam Sloterdijk

Niet gerust 

Over een aantal wijzigingen maken chauffeurs zich ongerust. 

Het schrappen van de snelle busverbinding tussen Wormerveer en Zaandam station kan pijn gaan doen. Lijn 69, de drukst bezette lijn van de Zaanstreek, gaat behoorlijk omrijden. Reizigers doen er ruim een kwartier langer over. Daarbij kosten extra kilometers ook extra geld. De reis wordt duurder en langer. De busreiziger lijkt op deze manier de trein ingejaagd te worden. De Vervoerregio zou geen buslijn meer willen faciliteren die gelijk is aan een treintraject. 

De haltes Station Zaanse Schans, Verzetstraat en Station Bloemwijk/Leliestraat vervallen. Daar komt geen bus meer. Mochten de reizigers uit Krommenie, Wormerveer en Zaandijk besluiten te blijven zitten in de bus tot Zaandam Station dan zou het erg vol kunnen worden als de bus ook nog de wijken Kalf, Kogerveld, de Rosmolenbuurt (ZMC) en het centrum aandoet. En wat te denken van het hoogseizoen als er ook nog hordes toeristen deze bus gaan gebruiken voor de Zaanse Schans? 

Doorverwijzen naar lijn 67 wordt lastig, want daar gaan maar 20 mensen in. Deze lijn laat nu al bijna dagelijks mensen achter op de haltes, omdat ze er niet in passen. 

De inkorting van lijn 394 zal ook zorgen voor meer drukte in lijn 391, vooral in de spits in Amsterdam Noord. De ervaring leert dat veel mensen niet op de Noord-Zuidlijn metro over willen stappen, maar gewoon met de bus naar het Centraal Station willen.