(Bijna) niemand wil burgemeester van Zaanstad worden

Zaanstad staat op de kaart maar bijna niemand wil er burgemeester worden.

Volgens de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad zijn er te weinig kandidaten over nadat een aantal sollicitanten zich heeft teruggetrokken.

Commissaris van de Koning, Johan Remkes, heeft aan de minister Plaskerk geadviseerd de procedure stil te leggen. De benoemingsprocedure wordt in maart 2017 hervat. Er zal dan opnieuw geadverteerd worden. Voordat er een nieuwe burgemeester is, zal het zeker eind 2017 zijn.

Een aantal geselecteerde kandidaten heeft volgens de commissie “om persoonlijke redenen besloten zich terug te trekken”. Het Poelenburg-gedoe zou er niks mee te maken hebben. Het terugtrekken was al eerder.

Hoeveel kandidaten er over zijn, is niet bekend. Er waren 12 kandidaten: zes PvdA’ers, twee VVD’ers, één SP’er en drie waarvan de politieke kleur niet bekend is. Maar niet alle 12 zijn geselecteerd.

Waarnemers

De vertrouwenscommissie blijft aan en aan het profiel van de nieuwe burgemeester wordt niet gesleuteld. De personen die al gesolliciteerd hebben, blijven kandidaat (tenzij zij er ook geen zin meer in hebben – en dat is niet onwaarschijnlijk, de huidige commissie vindt ze kennelijk niet geschikt).

Geke Faber is waarnemend burgemeester van 1 oktober tot 1 december. Wat er daarna gebeurt in nog onduidelijk.

Burgemeester van Zaanstad is sowieso geen populair baantje. Zaanstad versleet zeven burgemeesters en vijf waarnemers (drie daarvan in de periode tussen Meijdam en Faber) sinds 1974 – Faber zelf wordt waarnemer nummer 6 en haar opvolger nummer 7. Hans Ouwerkerk vertrok voortijdig, Hannie Bruinsma-Kleijwegt werd weggepest, Ruud Vreeman ging tussentijds naar Tilburg, Henry Meijdam werd weggestuurd. Ook Faber maakte haar tweede periode niet af.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Ferdinand

  Wat schuift het?

 • Boon

  Ik kan mij voorstellen dat potentieele kandidaten niet staan te trappelen om hun neus in het Zaanse wespennest te steken.Een minimale meerderheid voor het huidige college en ruzie in de oppositie maakt de kans op beschadiging erg groot. En als zetbaas van de Stopera is de eigen inzet mager. Optie is dan ook om ons aan te melden bij dat dorp aan de andere zijde van het NZ kanaal.

 • vaartje197

  ze konden mij toch bellen ? oja dat vergat ik ik ben natuurlijk niemand ( gepensioneerd )en dan tel je natuurlijk niet mee sorry, maar jullie kunnen me toch bellen hoor

  • Neeltje

   Ik heb de vacature op meerdere plekken gezien! Je kan dus best solliciteren Vaartje197. Doe je best: file:///C:/Users/Neeltje/Downloads/bijlage%20-%20profielschets.pdf

 • Neeltje

  Zaanstad: prachtstad! Historie, industrie, initiatieven, evenementen (Dam tot Dam bijvoorbeeld, tot in de puntjes geregeld!) en ja, ook wel wat gesodemieter. Zoals overal. Spijtig dat burgemeester Geke Faber ons gaat verlaten. En benieuwd wie de nieuwe burgemeester gaat worden.

   • Rob

    Zou een goeie zijn. In mijn bescheiden mening de beste minister-president die Nederland (helaas) nooit gehad heeft.
    Hij kwam in de kamerdebatten helaas niet goed over, da’s kennelijk zijn platform toch niet, maar ik heb hem een paar keer van dichtbij meegemaakt en het is een zeer beminnelijk en warm mens die echt bruggen kan bouwen.

 • Jan

  De heer Teeven of Opstelten of Onno Hoes

  • Barend

   Ja, Onno Hoes! Geweldig idee. Die zal Poelenburg naar zijn pijpen laten dansen. Genoeg boys met hun camera-toys te vinden aldaar. In deze diversiteiten(zaan)stad zal “On” het goed doen.

 • Co Rol

  Hannie Bruinsma weggepest? Orkaan, verklaar u nader!

  • Barend

   Ik lees dat zij toentertijd vooral zichzelf beschadigd heeft door een foute uitspraak over een vertrekkend korpschef. Zelfs Kemenade, toenmalig commissaris van de konigin, nam afstand van haar uitspraak. Collega burgemeesters waren verbijsterd en de Zaanse politiek stelde vragen. Een jaar na deze commotie vertrok ze voortijdig om met pensioen te gaan. Was dat laatste jaar hét jaar waarin ze gepest werd? Je zou toch zeggen, ze stond bekend als geen warme persoonlijkheid en hard in haar uitspraken, dat ze zelf ook een dikke huid zou moeten hebben.

  • De Orkaan

   De uitlatingen jegens de korpschef waren de aanleiding. Ze werd niet weggestuurd omdat de motie van wantrouwen niet werd aangenomen. Maar nadien was de sfeer op het Stadhuis ijzig en de verhoudingen in de raad onder nul. Na haar eerste vier jaar besloot ze zelf op te stappen. Dat die sfeer zo ijzig was en dat ze daardoor ook vertrokken is, heeft ze me zelf verteld. Dat was bij een radiouitzending van Radio 1 die ongeveer een jaar na de zaak werd uitgezonden, zowel in de uitzending als daarna was ze duidelijk daarover. Er was geen werkbare situatie meer. Is dat wegpesten? Ik vind van wel.

   Piet Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *