Bijzonder: Boer Koeman fokt bedreigde koe (filmpje)

Van de ruim 3,8 miljoen koeien die Nederland rijk is, zijn er zo’n 3000 Witrik. Daarvan wonen er 8 in Oostzaan bij Dirk Koeman. En als het aan zijn Witrik-stier Willem ligt komen er daar volgend jaar nog een aantal bij! 

Boer Dirk Koeman uit Oostzaan is officieel erkend Witrik Fokbedrijf geworden. Stichting de Witrik heeft hem erkend.

De ouderwetse Nederlandse Witrik-koe is officieel geen ras, maar een kleurslag. Al in 1344 duiken ze op in een verkoopcontract uit Monnikendam. Het zijn dubbeldoel koeien die heerlijke melk, maar ook fijn vlees op kunnen leveren. Dat ze nog bestaan is te danken aan ongehoorzame boeren, want bij de invoering van de Nederlands Rundvee Stamboek [1874] en het Fries Rundvee Stamboek [1879] werden ze verboden. 

Inmiddels worden ze gezien als waardevol, maar bedreigd. Dat maakt het nóg bijzonderder dat Dirk Koeman de zachtaardige kleurslag fokt. Wij bezochten hem en maakten een filmpje: 

Nog even dit

Niet alleen de Witrik is bijzonder waardevol en met uitsterven bedreigd, dit geldt ook voor boeren als Dirk Koeman. Vaarboer Dirk is onmisbaar voor het onderhoud aan het Oostzanderveld. Dichtbij de natuur met liefde voor zijn vak, zorgt hij dat het veld niet verruigt. Toch zit het hem niet mee, sterker nog, hij wordt al jaren tegengewerkt. Hoewel het charmant oogt dat de tijd lijkt te hebben stilgestaan op zijn boerderij, is het voor de overleving van zijn bedrijf broodnodig dat er een nieuwe stal komt. Eerst lag de gemeente jarenlang dwars, nu zijn er bezwaren van een paar omwonenden. Het is om wanhopig van te worden. We hopen dat we binnen afzienbare tijd mogen filmen hoe de eerste paal de grond ingaat, en zullen dan uitzinnig proosten met een vers glas Witrik-melk.

Deel dit artikel:

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *