Binnenkijken bij de bajes (ZaanTube-extra)

Afgelopen dinsdag opende koning Willem Alexander de Zaanbajes – officieel de Justitiële Inrichting Zaanstad (JCZ). Alleen voor gescreende, gecheckte en uitverkoren genodigden uiteraard.

De Orkaan verzamelde de videoverslagen over de opening en het complex zodat gewone stervelingen ook een kijkje in de bajes kunnen nemen.

Met video’s van het ministerie V&J, ANP, RTL, AT5, DJI en Hart van Nederland.

De opening door de koning, video van ANP.

 

Binnenkijken met DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen)

 

Het JCZ is de grootste en modernste gevangenis van Nederland, gebouwd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hier een gesprek met vestigingsdirecteur Eric Nijman die ons ook meeneemt door de gevangenis.

 

Binnenkijken bij de nieuwste gevangenis van ons land – RTL NIEUWS (item over gevangenis begin op 17:45).

 

Een gevangeniscel van binnenuit – RTL NIEUWS

 

Willem-Alexander opent nieuwe gevangenis Zaanstad: ‘Ook grote criminelen kunnen hier zitten’ (AT5)

 

En ook filmpje bij Hart van Nederland.

 

Fema Kamp Nederland (kritisch filmpje over de gevangenis)

 

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Willemsen

  Ik zag al een deel op het journaal en/of de regionale tv. Wel vroeg ik me af of deze vorm van straffen ook wel overkomt als straffen. Er wordt namelijk veel gedaan om die mensen maar te helpen aan een baan en ander vastigheid. Moet toch niet zo zijn dat je pas als je veroordeeld bent je op een dergelijke manier geholpen wordt.

  • Hans Kuyper

   Gelukkig is dat ook niet zo. Er zijn vele instanties die mensen kunnen bijstaan en begeleiden, de Sociale Wijkteams voorop. Voor die hulp hoef je niet eerst veroordeeld te zijn.
   Een gevangenis is een ‘noodzakelijk’ kwaad en bestaat bij gebrek aan beter. We kennen vrijheidsstraffen al eeuwen, maar de misdaad is er niet door teruggedrongen. Straffen zoals die in Nederland worden opgelegd, zijn dan ook niet bedoeld om misdadigers te corrigeren (dat werkt aantoonbaar niet), maar om de rest van de maatschappij een gevoel van rechtvaardigheid te geven.
   Groot nadeel is dat een gedetineerde, als er geen begeleiding is, meestal slechter uit de gevangenis naar buiten komt dan hij of zij erin is gegaan. Als we gevangenen ‘op water en brood’ zetten, wordt de maatschappij op den duur alleen maar onveiliger.
   Een mens het recht ontzeggen om te gaan en staan waar hij of zij wil, is een ernstige aantasting van het mens-zijn. Zo wordt dat ook door veel gedetineerden ervaren. Om te voorkomen dat ze daardoor wrok gaan koesteren en een afkeer van de maatschappij (die hen dit immers ‘aandoet’) ontwikkelen, moet er uitzicht zijn op betere tijden.
   Straffen is nu eenmaal, zoals elke ouder weet, het ultieme zwaktebod. Soms kan het niet anders. De methodes die wij anno 2016 daarvoor hanteren, zijn sinds de prehistorie nauwelijks veranderd. Het minste wat we kunnen doen, is de gevolgen ervan wat verzachten.
   In het belang van de mens zelf, maar ook van de veiligheid in het algemeen.

   • Peter

    Klopt helemaal wat je zegt, alleen voor sommige misdaden is geen straf te zwaar… Sommige misdadigers hebben alle recht op uitzicht op vrijheid en een beter leven in mijn ogen verloren… Deze mag je van mij levens lang op water en brood zetten zonder uitzicht op vrijheid …

   • Willemsen

    “Om te voorkomen dat ze daardoor wrok gaan koesteren en een afkeer van de maatschappij (die hen dit immers ‘aandoet’) ontwikkelen, moet er uitzicht zijn op betere tijden.”
    Oh. De maatschappij doet hen dat aan? In mijn beleving moeten ze een gruwelijke afkeer van zichzelf hebben voor hetgeen ze een ander hebben aangedaan. En dat het geheel terecht is dat ze daarvoor in de gevangenis zitten. Als dat niet bij hen doordringt moet je ze daar op wijzen. Uiteindelijk moeten ze dan zelf tot de conclusie komen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de detentie. Dus helemaal niet de maatschappij. Zij moeten zelf de intentie hebben het leven te beteren. Als je die gasten aan het handje naar een ‘beter/ander’ leven wilt leiden, moet je niet vreemd kijken dat ze weinig moeite hebben om weer op het ‘slechte’ pad te komen. In de gevangenenis worden ze dan weer aan het handje meegenomen. Ik ben dus voor een meer harde doch faire aanpak van criminelen.
    De cijfers heb ik niet meer paraat doch de kans op recidive schijnt best heel hoog te zijn. Dus die softe aanpak levert nog niet bepaald een goed resultaat op.

 • Peter

  Mooi , meteen het uitschot uit poelenburg levenslang opsluiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *