Binnenvaart fel tegen cruiseschepen voor Oekraïners aan Havenstraat

De binnenvaart vindt dat ze ernstig beperkt wordt als Zaanstad twee ligplaatsen aan de Havenstraat bestemt voor cruiseschepen waar vluchtelingen uit Oekraïne vanaf 1 mei worden opgevangen.

Het zijn ligplaatsen voor de binnenvaart, en die plaatsen zijn ‘keihard’ nodig aldus een brief van de Algemeene Schippers Vereeniging (ASV) aan burgemeester Jan Hamming.

De ASV stelt dat via een noodverordening de burgemeester “precies de laatste ligplaatsen (op 1 na) voor de binnenvaart heeft toebedeeld aan schepen voor Oekraïense vluchtelingen.” De schippers die normaal gesproken daar aanmeren “lijken volkomen genegeerd te worden”.

Plekken waar geen overlast voor de binnenvaart is, zoals bijvoorbeeld bij het Verkadeterrein, zijn genegeerd:

“we weten dat die mogelijkheden zijn aangedragen door de eigen havendienst van Zaanstad. Dat naar deze mensen vanuit de praktijk niet geluisterd wordt is de burgemeester aan te rekenen.”

Twee schepen naast elkaar leggen “schijnt dan weer niet te mogen van de brandweer” aldus de ASV, bij die oplossing zou er nog een plek voor de binnenvaart overblijven.

Foto’s: boven aanlegplek Havenstraat, onder de Iisabelle, één van de schepen die naar Zaandam komt.

Deel dit artikel:

24 reacties

 • Judith Friso

  Verkadeterrein? Ga lekker zelf in the Middle of nowhere liggen

 • Joke Runeman

  Vooropgesteld, ik weet niets van de binnenvaart, hopelijk is voor het geschetste probleem een oplossing mogelijk.
  Echter, als plek voor een cruiseschip – in het kader van de opvang van vluchtelingen – lijkt de Havenstraat mij perfect. De mensen kunnen lopend naar het centrum, station ook op loopafstand, recreëren langs de Zaan, zelfs verder wandelen naar het Hembrugterrein etc.
  Gun deze mensen een tijdelijke opvang op een prettige plek!

  • Sunniva Fluitsma

   Helaas weten de meeste mensen inderdaad niet veel meer over de binnenvaart. Want dit heeft niet met die mensen iets wel if niet gunnen te maken. Een beetje treurig word ik ervan als meteen dit soort termen gebruikt worden. Natuurlijk gunnen de binnenvaartschippers die mensen een goede plek. Deze plek voldoet aan de wensen zoals gesteld waren. En dan kunnen de binnenvaartschepen ook nog ergens liggen, want dat is ook nodig. Met een beetje begrip voor elkaar komen we een stuk verder.

   • Fred Jansen

    Laat die cruise-schepen in het Weekend varen met die mensen, daar zijn het tenslotte schepen voor (Dan zien ze nog iets van ons land). Dan kan de binnenvaart gebruik maken van die ligplaatsen.

  • R buskens

   Probleem is dat het sws niet tijdelijk is blijkt uit het verleden.
   Lig plaats voor de binnenvaart is al beperkt. Zijn hard nodig ook wij willen wel is relaxen en de stad in winkelen enzovoort. Daarbij ook wij zijn gebonden aan onze regels voor rust tijden.

  • Ik betreur ook wat er gebeurd en gebeurd is in de Oekraïne en nee ik wil een ander niet de problemen op laten lossen ,maar dit is weer zo,n stomme aktie de binnenvaart heeft al zo weinig afmeer mogelijkheden in deze omstreken ,men vergeet zo vaak dat op die binnenvaart schepen ook gezinnen wonen met en zonder kinderen ook die willen boodschappen halen kinderen van het schippersinternaat halen even wandelen naar Zaandam ,niks daarvan we worden gewoon Zaandam uitgestuurd ….waarheen?????? ik zou het niet weten Ik zelf vaar van de Westhaven naar Zaandam als ik gelost heb meer ik af aan de havenkade om te wachten voor nieuwe lading uit de Westhaven dat kan 2 soms 3 dagen duren ,ondertussen haal ik boodschappen leg bezoekjes af er word olie geladen is er electra beschikbaar enz .In de Westhaven heb je geen enkele voorziening je kan en mag niet te pas en te onpas de terreinen op en af .Kort gezegd de een krijgt een goed sociaal leven aangeboden ,de ander moet het gedeeltelijk inleveren ,mensen aan de wal hebben een keuze zij hoeven niemand in huis te nemen ,nog sterker als men mensen in huis wil nemen en ze denken dat de ruimte niet goed genoeg is ,word het afgewezen ,helaas hebben wij deze keuze niet .leg die cruiseschepen voor de sluis waar de cruiseschepen ook zomers liggen .WIJ Mogen daar als binnenvaart NIET liggen.

  • Jenet van Suijlekom

   Misschien wel handig als je weet dat de schippers vastzitten aan vaste rusttijden .Als ze nu op veel gebruikte “rust en overnachtingsplaatsen 2 lengtes passagiersschepen neer gaan leggen, waar mag dan een hardwerkend mens zijn broodnodige rust genieten na een vaardag van 12 of 14 uur ?

 • Pieter Ruig

  Volgens mij ligt het Verkadeterrein aan de Provinciale weg. Het lijkt mij puur
  moeilijk om daar vluchtelingenboten aan te meren. Ik ben vanmiddag nog langs gefietst.

  • Joke Runeman

   Ik denk dat de vroegere Koekfabriek van Verkade wordt bedoeld – achter de Verskade aan de Westzijde. Havenstraat betere optie hoor!

   • Peter Goldstein

    Wat jij de vroegere Koekfabriek van Verkade noemt was was ooit restaurant de Koekfabriek, maar dat was volgens mij niet zo’n slimgekozen naam, want het is naar mijn weten juist op het terrein van de vroegere chocolade fabriek van Verkade. De Koekfabriek ligt tussen de Westzijde en de Provinciale weg (en daar is het inderdaad lastig aanmeren voort cruiseschepen.

    • Nico Smit

     Verkade werd opgericht op 2 mei 1886 als Stoom Brood- en Beschuitfabriek ‘De Ruyter’
     aan de Zaankant van de westzijde. Later kwam hier ontbijt- en gemberkoek bij, vandaar koekfabriek. Ondertussen na vele verbouwingen kwamen chocolade, toffees, bortsplaat,bonbons,banket etc. In dit gebouw en een nieuw gebouw aan de zuidkant, de chocoladefabriek.
     Aan de overkant van de westzijde (tussen de westzijde en de Vaart) komt eerst de NBF (Nieuwe Beschuit Fabriek), daarna de BIFA (Biscuits Fabriek) en aan de linker kant stond vroeger de Waxinefabriek.
     Tussen de Vaart en Provincialeweg was het Verkade voetbal terrein, wat nu al veel jaren niks ligt te doen. De bomen op dit terrein moesten ook snel om, zoals vele terreinen in de zaanstreek, zondere enige reden.

  • J Klinge

   Dan heb je niet goed gekeken, want verkade ligt aan de Zaan.

 • Juul Tigchelaar

  Of bij de verkade fabriek is ruimte genoeg of bij het zaantheater is toch speciaal voor cruiseschepen gemaakt, of is dat geen gezicht voor de bezoekers

  • Sunniva Fluitsma

   Er zijn meerdere opties bedacht door het havenbedrijf Zaanstad,daarover willen we in gesprek zodat met alle behoeftes en belangen rekening gehouden kan worden. We hebben daarover een brief geschreven die bij een eerder artikel op de Orkaan geplaatst is. Die is heel wat genuanceerder dan het lijkt vanuit de kop en de tekst die de Orkaan hier geplaatst heeft. Als we elkaar willen begrijpen en niet dirext (ver)oordelen komen we een stukje verder. Dat weten Oekraïners als geen ander!

 • J Klinge

  De beste plek lijkt me, in de schiethavenkanaal, waar vroeger bruinzeel zat. Dat terein ligt al een paar braak en het ligt dicht bij het station en de stad.

  • Goed idee het water waar de lange loods van Bruynzeel gestaan heeft en gesloopt is, daar waar IKEA Zaandam bedacht was. Heeft niemand last van en vluchtelingen zouden daar zelfs met goedvinden van eigenaar IKEA, speelveldje of zelfs volksuintjes kunnen maken om zelf groente te verbouwen, als thuis in Oekraïne

 • Jaap Rozekrans

  ik begrijp best dat deze mensen onderdak nodig hebben. Ik heb ook niets tegen dat ze op een boot gaan maar meteen 2 schepen achter elkaar vind ik wel erg veel. Lijkt met dat dit een hele hoge concentratie van mensen met een heel groot probleem (oorlogstrauma) gaat worden.

 • Bert Versteeg

  Waarom wordt er door de lezers van dit artikel alleen naar Zaandam gekeken als optie voor de cruiseboten?
  Zaanstad is meer dan alleen Zaandam.
  Persoonlijk vind ik de Zaan bij het Noord- of het Zuideinde in Wormerveer een veel betere optie als ligplaats voor die cruiseschepen.
  De Zaan is daar ongeveer 2 meter diep dus dat moet genoeg zijn.

  • sunniva fluitsma

   Dat klopt, er zijn zeker meer opties zoals ook al is gemeld. En daar wil de binnenvaart het inderdaad over hebben.

  • P. Hoogkamer

   Er zijn 2 prachtige steigers bij de Zaansche Schans. onder molen de ooievaar en naast het kommetje bij molen de Poelenburg. prachtige plek voor de 2 cruiseschepen. want voor Cruises schepen zijn deze speciaal gebouwd.

  • Natasja Slagt

   Noord-zuideinde in Wormerveer was geen optie omdat de cruiseschepen te hoog zijn waardoor ze niet door de coenbrug kunnen omdat deze brug niet mag draaien. (Verkeerd in slechte staat wat volgens mij 2 jaar dicht blijft)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *