Bio Forte door Omgevingsdienst op de vingers getikt

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft Bio Forte, het bedrijf achter de biomassacentrale in Zaandam, een officiële waarschuwing gegeven omdat het bedrijf de ernstige storing van afgelopen donderdag niet tijdig heeft doorgegeven.

De biomassacentrale is na de storing stilgelegd. Na dit weekend worden de ketels opnieuw opgestart waarna BioForte de testen gaat hervatten.

De Omgevingsdienst is op de hoogte gebracht van het hervatten van de testfase “en zal snel ter plaatse kunnen zijn, mocht er opnieuw een storing zijn.”

In de waarschuwingsbrief die Bio Forte ontving, is aangegeven dat het bedrijf binnen 2 weken een rapportage moet opleveren met een analyse van het incident. De handhavingsbrief wordt ook aan het Openbaar Ministerie gezonden.

Bij de storing ontstonden er donderdagmiddag flinke rookwolken. Een inspecteur van de Omgevingsdienst is een klachtenonderzoek gestart en poolshoogte gaan nemen bij de centrale die door Bio Forte werd stilgelegd. De Omgevingsdienst:

De rookoverlast is ontstaan doordat de keteltemperatuur te laag was. Hierdoor was de verbranding niet volledig. De oorzaak van de te lage temperatuur is een probleem van de software-instellingen bij het opstarten van de ketel, waardoor de ketel niet op de juiste temperatuur kon komen. De fabrikant heeft op afstand de software gereset. Toen het probleem hiermee niet was opgelost is de centrale stilgelegd.

De storing is inmiddels verholpen. Een inspecteur van de Omgevingsdienst is vrijdag bij de biomassacentrale langs geweest en heeft geconstateerd dat de centrale nog stil ligt.

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied die namens Zaanstad handhaaft, noemt de technische storing “een ongewoon voorval waarvan Bio Forte zo spoedig mogelijk melding had moeten doen. Bio Forte heeft de melding te laat gedaan.”

De Omgevingsdienst gaat verder onderzoek doen naar het voorval.

“Zo zal worden beoordeeld of Bio Forte het incident had kunnen voorkomen en of er afdoende maatregelen zijn genomen om de gevolgen van dit incident te voorkomen of te beperken. Afhankelijk van de uitkomsten, kunnen aanvullende maatregelen worden getroffen. Hierbij valt te denken aan het intensiveren van het toezicht of het opleggen van maatregelen of boetes.”

Eerdere klachten en meldingen, die de Omgevingsdienst heeft ontvangen van omwonenden van de biomassa-installatie van Bio Forte, zijn “opgepakt en afgehandeld” aldus de dienst.

Lees hier ons dossier over de biomassacentrale.

 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Bep Hogendorp

  Sluiten die tent. Biomassa is onzinnig.

 • Clemens Oderkerk

  Opgepakt en afgehandeld…stel dat de windrichting anders was donderdag jl. Bijvoorbeeld NNO…dan was de IJdoorn in nevelen gehuld evenals de scholen…wat dan? Paniek..Ontruiming..? Tja, dan de verantwoordelijke subsidie slurpers oppakken en afvoeren? >Ja dus. Weer een nieuwe wethouder aanstellen uit een besmet Tata gebied?
  Lees ook het artikel op de site van de Telegraaf van vandaag: Burgerverzet tegen Biomassacentrales groeit.
  >Nu sluiten,niet meer opstarten dus.

 • hans van loo

  “Er is voorshands nog geen enkele reden om werkelijk ongerust te zijn”
  Zou een politicus zeggen.

 • Piet Davon

  Ook hier blinken de planologen van de gemeente Zaanstad weer eens uit in onkunde. Als je van te voren de slechtste locatie voor een biomassa centrale in Zaandam zou kunnen aanwijzen, dan is dat deze plek. Hoe kun je het verzinnen naast scholen, ziekenhuis en een woonwijk! Als ik wethouder was, zou op deze afdeling eens een grote schoonmaak houden en de centrale sluiten natuurlijk. Ik denk dat ėėn keer een school vol rook wel weer voldoende is. Zulke risico’s kun je toch niet nemen.

 • Polleke van Delft

  Kennelijk zou een Motie van wantrouwen jegens de huidige gemeente Coalitie van Zaanstad mogelijk gerechtvaardig Zijn? nu de gezondheid veroorzaakt
  door Biomassa-kassa!! Centrale(s): vooral voor ons Burgers ernstig in gevaar wordt gebracht? Idem het Climaatgekte Kabinet? Alle Burgers van Nederland zijn nu aan zet?

 • Clemens Oderkerk

  De vorige wethouder, D66 en afgetreden,maakte een duidelijke opmerking tijdens een vergadering over deze BMC betreffende de uitstoot gassen etc. Zij beweerde dat de uitstoot gelijk staat als >een houtkacheltje thuis<…
  Zou de huidige wethouder, ook D66, er net zo over denken?
  BioMassaCentrale, 75% van de echte wetenschappers (oa KNAW)keuren het af maar daar willen ze niet van horen, straks met het kiezen van een nieuw B&W
  zullen ze het wel voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *