Biomassacentrale mag branden…

Een bewoner van de IJdoorn die vroeg om het stopzetten van het proefstoken van de biomassacentrale aan de Pascalstraat heeft te horen gekregen dat niet op dat verzoek wordt ingegaan.

Proefstoken is “eenmalig en kortdurend, maar ook noodzakelijk en de enige manier om de installatie in gebruik te nemen” aldus de gemeente.

Ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft een verzoek tot handhaving ingediend omdat ze van mening was dat de centrale zonder vergunning in gebruik was.

Volgens Zaanstad ligt dat verzoek bij de provincie omdat het een verzoek in het kader van de Wet Natuurbescherming is en die is door Noord-Holland afgegeven door Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN). Er wordt niet gehandhaaafd (dus de centrale wordt niet stilgelegd)…

“omdat er zicht is op vergunningverlening. De ODNHN heeft op vrijdag 13 december jl. het ontwerp-vergunning/besluit inzake Wet Natuurbeheer (WNb) aan de biomassacentrale van BioForte verzonden. Daarvan heeft MOB een afschrift ontvangen. De ontwerp-vergunning/besluit die nu is afgegeven betekent dat er, voorafgaand aan definitieve vergunningverlening, een termijn voor zienswijze is. Deze loopt tot 6 januari 2020. Vervolgens beoordeelt de ODNHN deze zienswijzen om binnen een redelijke termijn een definitieve vergunning af te geven. Daarna start de formele bezwaar- en beroepsprocedure.”

Het proefstoken wordt niet tegengehouden door de gemeente en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG), omdat het de enige manier is om de centrale in gebruik te nemen.

Proefstoken gaat dus door, de echte ingebruikname is pas in 2020 en hangt af van de beoordeling van de zienswijzen.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Hans Dykhuizen

  Wat mij betreft GEEN vergunning verlenen:

  REACTIE DOOR REDACTIE VERWIJDERD

 • De Orkaan

  De verwijderde reactie bleek bij controle een tekst die 1:1 gekopieerd was van de website van Forum voor Democratie (31 oktober). De inzender had dit zonder enige vorm van bronvermelding gedaan. Daarmee probeerde hij niet alleen de redactie en de lezers te misleiden maar pleegde ook plagiaat.

  Bovendien zijn de reacties daar niet voor bedoeld. Het gaat om meningen en opinies van Orkaanlezers, als ze daarin verwijzen naar andere websites is dat prima (ook met link) maar een hele pagina copy/paste doorplaatsen valt ver daarbuiten.

  Wie het stuk bij FvD wil lezen kan dat hier doen: https://forumvoordemocratie.nl/actueel/biomassa-de-bomen-zijn-op-in-2030

 • piet zwikker

  Net consumentenprogramma kassa gezien.hierin werd het verbranden van pellets in kachels en biomassacentrales volledig afgeraden,door iemand van Wageningen universiteit.stoot co2,stikstof en fijnstof uit.slecht voor de gezondheid en het milieu.moet volgens haar eigenlijk meteen verboden worden.

 • Jaap Meeuwsen

  Heb het ook net gezien Piet.
  Wanneer zullen ze daar in Den Haag nu eens wakker worden ?
  Je kunt toch wel zonder al te veel nadenken begrijpen dat je onmogelijk heel Nederland kan verwarmen met wat snoeihout ?
  Zullen vast wel weer grote belangen meespelen anders kan ik deze verstandsverbijstering niet verklaren.
  Gelijk stoppen ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *