Biomassacentrale onder vuur… UPDATE: reactie wethouder Krieger

De biomassacentrale die op dit moment gebouwd wordt tussen het sportveld van het Pascal College en de Gouw is helemaal niet goed voor het milieu.

De verbranding van hout zorgt voor extra opwarming van de aarde, er komen mogelijk schadelijke stoffen naar buiten en de luchtkwaliteit in de buurt zal verslechteren omdat de schoorsteen te laag is.

Dat is de uitkomst van een onderzoek dat Democratisch Zaanstad heeft laten uitvoeren door bureau MOB uit Nijmegen. Volgens onderzoeker drs. Johan G. Vollenbroek wordt de uitstoot van schadelijke stoffen niet of onvoldoende onderkend. De oude afvalverbrandingsinstallatie van HVC in Alkmaar stoot minder zwaveloxiden en stikstofoxiden uit, ook de Alkmaarse biomassacentrale is schoner:

“De ruim tien jaar oude biomassacentrale van HVC in Alkmaar presteert vele malen beter dan deze nieuwe installatie van Bio Forte (…) Omwonenden maken zich terecht zorgen over de komst van deze biomassacentrale.”

Ook vraagt Vollenbroek zich af waarom er geen natuurvergunning (vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming) is, iets waarvoor overigens niet Zaanstad maar de provincie verantwoordelijk is. Dat is volgens hem alleen al nodig omdat in 2018 de plannen voor de centrale zijn aangepast. Vollenbroek constateert:

“Het is dus zeer de vraag of de biomassacentrale wel zal mogen gaan opstarten als de bouw gereed is.”

Vollenbroek stelt voor om de vergunningnormen aan te passen en een veel lagere ‘stofnorm’ te eisen, de schoorsteen zou minimaal 70 meter moeten zijn (nu 20 meter).

De brief van MOB is nog niet in het Raads Informatie Systeem opgenomen, maar je kan hem ook hier downloaden (pdf).

Foto boven: voetpad langs de Gouw bij Pascal Collega afgesloten wegens de bouw van de biomassacentrale. Onder: ook het fietspad achter het ZMC is afgesloten, hier wordt het warmtenet aangelegd dat op de biomassacentrale wordt aangesloten. Over die centrale maakte De Orkaan eerder deze radio-uitzending.

UPDATE: onder de podcast de reactie van wethouder Hans Krieger.

 

Wethouder Hans Krieger zei op 28 maart het volgende in de raad:

“Dit rapport schetst een onjuist beeld van de feitelijke situatie. Als wethouder RO en milieu wil ik het beeld dat hierdoor bij u misschien is ontstaan corrigeren op een manier die recht doet aan de werkelijkheid. Ook de media heeft op geen enkele wijze aan wederhoor gedaan en de suggesties van het rapport klakkeloos overgenomen, zonder enige vorm van kritiek. En dat terwijl dat wel nodig was.”

Bekijk hier de volledige tekst::Statement Hans Krieger naar aanleiding van rapport over biomassacentrale in Zaandam

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Frank Peter

  Dat gebeurt er als leken in de gemeenteraad per se willen deugen en hun huiswerk niet doen en het gezond verstand opzij zetten…nog los van het feit dat het eigenlijk een soort houtkachel is ( lees: dioxine, PAK’s en fijnstof ; vandaar de idioot hoge schoorsteen..) is het overgrote deel van het hout”afval” afkomstig uit Canada. En wordt dus per schip ( lees: zware olie zuipende vrachtschepen) hierheen gevaren…gelukkig hebben we een alternatief: aardgas!

 • Jaap Meeuwsen

  Tjonge tjonge, hebben we hier al het geldverslindende toekomstige debacle van de nieuwe afvalscheiding en nu dit weer.
  Zaanstad, misschien een goed idee je eerst eens echt goed te laten informeren wat de beste methodes zijn voor tot uitvoering te gaan ?
  Geen wonder dat ze zoveel geld te kort hebben, verbaast me niks.

 • Bep Hogendorp

  Dat onding moet er niet komen. Zaanstad verliest het kleine beetje geloofwaardigheid wat er nog is direct.

 • Paul Neimeijer

  Vorig jaar zat ik voor DZ als raadslid in de gemeenteraad en heb toen aangegeven dat het een slecht idee is om een biowarmtecentrale gestookt met houtsnippers voor blokverwarming te bouwen. Ik heb alternatieven aangedragen, waardoor een biocentrale niet nodig was.
  Op mijn vraag of deze alternatieven onderzocht waren, kon wethouder Munnikendam en de verantwoordelijke ambtenaren geen antwoord geven.
  D66 Wethouder Munnikendam, van de partij die het klimaataccoord heeft ondertekend, wilde vorig jaar de goedkeuring snel door gemeenteraad goed gekeurd hebben, omdat anders een subsidie van ruim € 4 mln. van het rijk niet zou doorgaan.

 • Frank Peter

  Mevr. Munnikendam is één van de leken in de gemeenteraad die ik eerder aanhaalde… puur gedreven door willen deugen zonder enige vorm van bezinning en vakkennis… schoolvoorbeeld van narcisme.

 • Nel Groot

  Zaanstad smijt met geld alleen voor de verkeerde dingen, weer een debakel die biomassacentrale, kan de burger straks weer opdraaien voor de kosten.

 • Jaap Meeuwsen

  Ach, ik lees net op NHD dat Zaanstad het MOB rapport als onzin bestempelt.
  Dus gaan ze gewoon lekker door.

 • Jaap Meeuwsen

  Ja ja,nou,ben benieuwd wat er uit het gesprek met MOB komt.
  Maar goed,het blijft gewoon een grote houtkachel en de vervuiling die er is komt in de omgeving terecht, hoe hoog of laag je een schoorsteen ook maakt.
  Er is weinig bio aan een biomassacentrale, is echt achterhaald.
  We wachten de gesprekken af.

 • Arie de Jong

  Naast onvoorstelbare milieuschade zal dat ding nooit economisch en financieel rendabel kunnen zijn. Tegen de tijd dat de regenten in het stadhuis dat doorkrijgen, zullen ze wel weer elders een nog beter betaalde baan hebben. De burgers van Zaanstad kunnen binnenkort de gepeperde rekening betalen van deze arrogante houding. Dat gaat in de honderden euro’s per jaar per inwoner lopen. Wanneer krijgen we eens bestuurders met echt gezond verstand? Wanneer krijgen we eens bestuurders die echt naar de bewoners luisteren? Ik ben de arrogantie en de regentenmentaliteit beu.

 • Jaap Meeuwsen

  Oo,nou snap ik al die bomenkap op o.a. het Kalf.
  Die biokachel moet toch branden natuurlijk.
  Er zijn ook vast nog wel wat spoorbielzen over na de werkzaamheden aan de spoorlijn, branden ook lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *