BIZ wil ‘levende’ beelden in binnenstad Zaandam

De komende vijf jaar zou het World Living Statues Festival in Zaandam moeten neerstrijken.

Dat vinden Niels Busch en Paul van Nobelen van Biz, de ondernemersvereniging van centrum Zaandam. Het is volgens hen een unieke kans om honderdduizenden bezoekers naar Zaanstad te halen.

Het festival waar volgens de organisatie in 2019 zo’n 200.000 bezoekers op af kwamen, bestaat uit een 4 kilometer lange ‘expositie’ van zo’n 200 verschillende ‘levende standbeelden’. Uit de beelden wordt ook elk jaar een ‘wereldkampioen’ gekozen. Zo’n titel garandeert optredens wereldwijd voor de winnaar, tot aan Las Vegas toe.

De 13e editie werd vorig jaar in Arnhem georganiseerd. Organisator Robin Hagen besloot te stoppen in Arnhem. “Het festival is toe aan nieuwe uitdagingen en een nieuwe stad misschien.”

Eén van die steden is Zaanstad, waar het centrum van Zaandam (Gedempte Gracht, Dam, Zuiddijk, Burcht, Westzijde, Rozengracht) het decor moet vormen voor het festival dat in de laatste week van september moet plaatsvinden.

Busch en Van Nobelen hebben dus haast. En ze zijn nog op zoek naar geld. Het festival vraagt € 150.000 per jaar aan de organiserende gemeente en een garantie voor vijf jaar.

Biz wil het graag organiseren en daar jaarlijks zelf € 50.000 van haar jaarbudget van bijna € 200.000 insteken. De rest, € 100.000 per jaar t/m 2024, zou bij de gemeente Zaanstad vandaan komen.

Volgens Biz is het een uitgelezen kans, Niels Busch:

“Zaandam zou perfect qua ligging zijn, de wethouders Cultuur en Economische Zaken en de burgemeester waren ook enthousiast. We hebben al diverse gesprekken met Zaanstad gehad en ontvangen alleen maar positieve signalen. Maar er moeten nu spijkers met koppen worden geslagen.

Het kan een enorme opsteker voor de detailhandel en de horeca worden, de bezoekers besteden aanzienlijk meer dan de ‘reguliere’ bezoeker.”

Er zijn overigens nog meer steden in de race, waaronder Alkmaar en Antwerpen. Een uitstapje naar China, waar ook sprake van was, is van de baan wegens het Corona-virus, Los Angeles heeft niet de voorkeur van de Nederlandse organisator.

Volgens Busch en Van Nobelen past zo’n groot terugkerend evenement in de ambitie van Zaanstad om de gemeente op de kaart te zetten, zoals eerder met de Sint-intocht gebeurde.

Aanstaande dinsdag buigt B&W zich over het plan, daarop wordt besloten of er een voorstel naar de raad gaat. Het is een fors bedrag dat Zaanstad niet op de plank heeft liggen. Wethouder Krieger laat via zijn woordvoerder weten dat “Zaanstad geen rijke gemeente is en dat zo’n bedrag nu niet in de begroting is opgenomen.”

Foto boven (De Orkaan) laat Paul van Nobelen (links) en Niels Busch (rechts) zien voor een echt standbeeld voor de Bullekerk.

Hoe zag het festival in Arnhem eruit? Dit is een YouTube-filmpje van de organisatie:

 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *