B(L)ij nieuws! Bij-vriendelijke hangbakken voor Krommenie!

‘Bottom-up bijeninitiatief top-down vermorzeld’ kopten we 18 april stekelig, maar sprookjes bestaan en alles komt toch nog goed!

Donderdag worden er in Krommenie tweeënveertig fleurige baskets opgehangen waarvan bij en mens vrolijk worden.

Het initiatief van Josefien Gigengack, onderneemster en DOKA-lid uit Krommenie om bloembakken met daarin bijvriendelijke kost, aan de lantaarnpalen in het centrum van het dorp te hangen, ging niet over rozen.

Ze stak flink wat tijd in de inventarisatie van de beoogde plekken en in de communicatie met de gemeente. En hoewel het er in eerste instantie goed uitzag, kreeg ze toch te horen dat het feest niet doorging omdat er geen geld is. Zelfs niet als de cliënten van dagbestedingscentrum De Zonnehoek het onderhoud op zich zouden nemen.

Josefien baalde stevig omdat de Krommeniër bijen smachten naar een beetje bloem, en daarbij fleuren die bakken het dorp op. Hans Blijleven van City Flowers, het bedrijf dat ook Wormer versiert, hoorde van het verdriet van Krommenie en hij besloot in te grijpen.

Hij had hangingbaskets over uit een gemeente die de straat waarin ze hingen, gaat renoveren, en die levert hij helemaal gratis aan Krommenie!

Wethouder Gerard Slegers, die toch ook wel een beetje met de eerdere uitkomst in zijn maag zat, heeft toegezegd de verzorging op zich te nemen.

De foto boven is in Westzaan gemaakt door Danielle Martinez-Spits.

 

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Bravo Josefien, jij hebt het voor elkaar gekregen, nu nog de rest van Zaanstad in de bloemen…..!!!
  Tip voor gemeente Zaanstad: door de verhoging van toeristenbelasting (van € 3,- naar € 7,- (!) p.p.p.n.)moet er toch ruimte komen om eens wat terug te doen voor de toeristen: mooie hanging baskets op Schans, Stationsstraat en Lagedijk, een openbaar toilet aan de Lagedijk en een VVV in de nabijheid van de Schans. Het zou jullie sieren 🙂

  • Yolanda Uitendaal

   Na 64 jaar in Zaandam centrum gewoond te hebben, nu een jaar in Hoorn. Sinds een week ongeveer hangen er door heel Hoorn en winkelcentra’s weer prachtige bloembakken met mooie bloemen zoals elk jaar. Die door de gemeente verzorgd worden. Hele zomer t/m Sept. alles in bloei Prachtig. En zoals Anneke al zegt de toeristenbel. van € 3,- naar € 7,- per nacht. Doe er iets mee. Zelf een B&B gehad in ’t centrum.

 • Rienk Spiekstra

  Ik wist wel dat Slegers veel verstand van koken heef. Maar ik moet mijn bewondering vergroten nu hij ook verstand van plantenverzorging heeft door met zijn laddertje en gietertje in Krommenie langs te gaan. Ik zal graag een keer kijken hoe hij dat doet.

 • Groenadoptietuin de snuiverhoek

  Namens groenadoptietuin de snuiverhoek : Goed ezig!

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *