Blokkeerbouwers aan de Westzijde 🎥

Aan de Westzijde, tegenover de Verskade (hoek Reigerstraat) wordt hard gewerkt aan het opknappen van een pand. Daarbij hebben de noeste arbeiders veel materiaal nodig en veel ruimte. Die ruimte nemen ze. 

De volledige stoep is in beslag genomen door stapel stenen, een Boels-toilet, planken en ander bouwmateriaal. Dit betekent dat voetgangers in deze bocht gedwongen worden om over het fietspad te gaan, en fietsers daar omheen moeten sturen. 

De route wordt veel gebruikt door schoolgaande kinderen, en buurtbewoners vrezen dat het wachten is tot het mis gaat. 

Ben Mendes stuurde drie weken geleden een mailtje naar de wijkmanager met het verzoek iets aan de situatie te doen. Zij stuurde het door naar handhaving en vroeg Ben om haar op de hoogte te houden. Dat deed Ben: dagen later was er niets veranderd: 

‘Nog steeds geen verbetering zichtbaar, nu ook verderop op de Westzijde bij het oude Nuon terrein alle kanten van de voetpaden en fietspaden geblokkeerd door werkverkeer, stellages en andere blokkades. Tijd voor daadwerkelijk handhaven. Vervelend om te zien dat het autoverkeer niet gehinderd wordt, terwijl de doorgaande route elke dag  voor duizenden fietsers en voetgangers / mindervaliden onveilig is …’ 

Maar dat ging de wijkmanager te snel. Ze mailde terug: 

‘Verandering kost tijd, vandaar mijn verzoek om over een week of twee mij te laten weten of het iets verbeterd is. Zo ja, dan zijn we op de goede weg, zo nee, dan kan ik kijken hoe ik de urgentie ophoog krijg.’ 

We zijn nu drie weken verder en dit was de situatie gisteren: 

Ben is ten einde raad: 

‘Met alle schoolkinderen en de bocht precies daar is dit een zeer gevaarlijke situatie. Wat mag ik wettelijk doen als burger om het voetpad deze week weer begaanbaar te krijgen?’ 

Wat hij wettelijk precies mag doen weten wij niet. En zelf met die materialen gaan schuiven lijkt ons zwaar werk. Misschien kan de wijkmanager nog eens mailen naar handhaving? 

In het pand heeft lang een meubelwinkel gezeten, de laatste jaren zat er ook een kringloop-winkel.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Yede Bruinsma

  Nou handhaving doet zoals gewoonlijk niets!! Gaat toch goed. Storm geweest en alles ligt en staat er nog. Zelfs geen ongeluk gebeurt 🙂

  Tja en lekker over de weg wandelen het verkeer afremmen buurt wil toch 30 km daar! Vanaf Van Gogh weg zou eigenlijk voor autoverkeer moeten worden afgesloten. Zo ook de Stationsstraat zodat er mooie rustige winkelstraat ontstaat zonder winkels want wie begint er nog een winkel 🙂 alleen als je uit Verweggistan komt mag dat!

 • Ien Verrips

  het is idd heel lastig en risicovol omdat het vlak na een onoverzichtelijke bocht is. ik begrijp niet dat dit mag.en nog minder waarom er 2 weken over gedaan moet worden om enige verbetering te zien.

  • Anne Draaisma

   ben er vandaag nog langsgelopen er stond een bus van Hellingman aan de overkant om kinderen op te halen, levensgevaarlijk

 • Alyt Postma

  Ook ik heb geklaagd ivm container uitstekend over de stoep , auto’s van de aannemers die overdwars geparkeerd worden op de stoep . De gevaarlijke situatie in de bocht die hierdoor gecreëerd werd.
  De reactie van de gemeente was : er is een vergunning voor de container dus de klacht was niet gegrond.
  Nu staat er geen container meer maar ligt er overal bouwmateriaal en blijft de verkeerssituatie gevaarlijk voor voetgangers en fietsers .

 • E Kerver

  Volgens mij zijn de regels van Zaandam vrij helder

  In het voetgangersgebied in het centrum van Zaandam mogen geen objecten geplaats worden. Dit om vrij en onbelemmerd gebruik van deze buitenruimte door het publiek mogelijk te houden. Indien het noodzakelijk is om hier een object te plaatsen, bijvoorbeeld vanwege werkzaamheden, dan kunt u een vergunning aanvragen.

 • Ted Groentjes

  Ten eerste: Het verkeer buiten de voetgangers moet meer geduld hebben. Als er een voetganger loopt, wacht even totdat deze voorbij de werkzaamheden is. Duurt misschien 10 tot 15 seconden voordat de voetganger weer op de stoep loopt.
  Ten tweede: De aannemer heeft hier weinig ruimte om zijn materialen te kunnen plaatsen. Vind persoonlijk dat deze niets verkeerds doet. Ik weet geen oplossing hoe dat beter kan. Hier mag iedereen zijn mening hieronder plaatsen. Ook hoe de aannemer zijn spullen kan plaatsen om toch efficiënt te kunnen werken.

  • Cees Bier

   Één oplossing; 2/3 van een weghelft reserveren voor bouwmaterialen etcetera, het verkeer met verkeerslichten regelen wat dus beurtelings wordt afgehandeld over de andere weghelft

 • Ien Verrips

  in de Reigerstraat t/o het pand dat verbouwd wordt is ruimte. daar wordt nu geparkeerd maar er is voldoende ruimte voor materiaal.

 • Tim Knol

  Een fotograaf heeft al veel langer de situatie bij de gemeente onder de aandacht gebracht.

  • Herman Wieten

   Medio januari heb ik inderdaad bij de gemeente geklaagd, met foto’s. Toen ging het om een afvalcontainer die de stoep blokkeerde. Daar bleek tot mijn verrassing een vergunning voor te zijn. Een vergunning dus om voetgangers over de straat te dwingen, omdat er geen verkeersmaatregelen waren afgedwongen.
   Op Google Streetview is overigens te zien dat er al in mei 2022 afvalcontainers in de weg stonden. Bij het afgeven van vergunningen mag er wel kritischer gekeken worden naar de verkeersveiligheid van de kwetsbare groepen voor zo’n lange tijd. Zoals hierboven gemeld waren er alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *