Boekhouding RTV Zaanstreek niet in orde, coronasteun misbruikt (Zaanstad betaalt)

RTV Zaanstreek ontloopt een faillisement omdat Zaanstad een boete van € 13.862 voor de omroep betaalt en ook de € 48.159 op zich neemt die de omroep schuldig is voor ten onrechte uitgekeerde coronasteun.

Doordat Zaanstad die € 62.000 betaalt, wordt “een reëel risico op faillissement” volgens de gemeente vermeden.

RTV Zaanstreek heeft een deel van de coronasteun die ze van het ministerie van OCW kregen “ingezet voor activiteiten die niet onder de reikwijdte van de toekenning vallen”. De omroep heeft het geld gebruikt om een gat in de begroting te dichten.

Zaanstad heeft een sanctie opgelegd omdat er in de boekhouding van 2020 in strijd met de regels “een voorziening” was verwijderd.

Aansprakelijk

Volgens Zaanstad is dit “een nette afhandeling tegen zo laag mogelijke kosten”. Bij een faillisement vreesde de gemeente later wellicht aansprakelijk gesteld te worden.

Totaal betaalt Zaanstad € 117.212 aan RTV Zaanstreek omdat er behalve de boekhoudboete en en onrechte aangevraagde coronasteun ook andere ‘frictiekosten’ zijn. Zaanstad gaat controleren welke kosten daadwerkelijk gemaakt worden: “te veel ontvangen subsidie wordt teruggevorderd.”

Om de ‘afbouw’ van de subsidie aan RTV Zaanstreek te waarborgen moest de omroep daar een begroting voor indienen. RTV Zaanstreek heeft nog € 22.322 in kas en spullen ter waarde van € 3.500.

Jaarrekening

In totaal kreeg RTV Zaanstreek € 77.977,35 coronasubsidie in 2020. Die was vooral bedoeld voor misgelopen advertentie-inkomsten. RTV Zaanstreek heeft vrijwel geen inkomsten afgezien van de subsidies.

De coronasteun was niet opgenomen bij de inkomsten in de jaarrekening over 2020. Volgens de penningmeester was het geld ‘bij een andere bank’ op een rekening gezet.

Sinds februari 2022 is RTV Zaanstreek niet langer de publieke media-instelling voor Zaanstad en Wormerland nadat de licentie overging op De Orkaan.

RTV Zaanstreek kreeg van Zaanstad de laatste jaren ongeveer € 150.000 subsidie per jaar (€ 60.000 daarvan was een ‘extra’ jaarlijkse subsidie over 2018-2021). Ook betaalde de gemeente zo’n € 30.000 voor de verhuizing van RTV Zaanstreek. De Orkaan krijgt € 98.000 subsidie per jaar.

Foto: laatste uitzending RTV Zaanstreek, met voorzitter Jelle Linnekamp en penningmeester Martin Blankman.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Dus begrijp ik nou goed dat Zaanstad de boete betaald die RTV Zaanstreek van Zaanstad heeft gekregen ?
  Maar das handig geregeld zeg.
  Ik zal het vast verkeerd zien hoop ik maar.

 • Josefien Gigengack

  Wat zullen jullie van de Orkaan blij zijn dat die fusie niet is doorgegaan met RTV. Wat een amateurs, hopelijk is dat het en niet met kwade opzet.

 • Jan Schoen

  Dit was onder andere één van de redenen waarom De Orkaan niet samen met RTV Zaanstreek de Zaan op kon gaan. Die schuit lekte aan alle kanten.

 • Fred Blijestein

  Een zinloze geldverspilling om de hobby van wat klaplopers te financieren. Kijk en luisterdichtheid nada,niemand was geïnteresseerd en toch rijkelijk belonen. Ongelooflijk. Blij dat we van die profiteurs verlost zijn.

  • Dennis vd Berg

   “Klaplopers”, fijne uitspraak voor de mensen die met hart en ziel daar vrijwillig hebben gewerkt en verder niets met het bestuur te maken hadden. U bent waarschijnlijk ook zo iemand die wanneer er één persoon van een bevolkingsgroep iets verkeerd doet, gelijk die hele bevolking het land uit wenst!
   Fijn persoon bent u

 • jan warrring

  Terecht dat Zaanstad dit betaalt ze zijn op een nare manier aan de kant gezet rtv

 • Wilma Vloon

  Ik schrik hiervan. Is er voorafgaand aan de fusie (die niet doorging) geen boekenonderzoek geweest? Of was dat de reden om niet samen te gaan.

 • Jeannette Schoone

  RTV komt er maar weer mooi mee weg. Als wanbeleid op die manier beloond wordt dan snap ik dat mensen de politiek een lachertje vi den en er totaal geen vertrouwen in hebben.

 • Nora Swagerman Voorzitter BurgerPlatform Zaanstad

  Dat de Orkaan op deze wijze benadrukt dat RTVZ prutsers waren, siert hen niet bepaald. Nogmaals wil ik er op wijzen dat het BurgerPlatform Zaanstad er bij het commissariaat voor de media op aangedrongen heeft om lineaire TV te behouden. Vele ouderen zijn niet digitaal vaardig en Zaanstad kent ook een grote groep laaggeletterden, zij blijven nu van het Zaanse nieuws verstoken en vinden derhalve geen aansluiting bij het Zaanse maatschappelijke leven. Op 3 januari heeft de Orkaan toegezegd de mogelijkheden voor lineaire TV te onderzoeken. Hoe zit het daarmee? Of wordt deze groep gewoon afgeschreven omdat zij een financieel risico vormen.

  • Jaap Meeuwsen

   Waar leest u dat De Orkaan RTVZ prutsers noemt ?

  • De Orkaan

   Wij hebben het niet over ‘prutsers’, dat zijn uw woorden. Dat wij dat “op deze wijze doen” is omdat de gemeente dit letterlijk in een brief aan de raad schrijft: RTV Zaanstreek heeft bijna € 50.000 coronasteun op oneigenlijke wijze gebruikt en moet dat nu terugbetalen (maar dat geld hebben ze niet) en bovendien krijgen ze een bestuurlijke boete omdat de boekhouding niet in orde is. Tja, u mag het noemen zoals u wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *