Vandaag wordt de Zaanstreek onveilig gemaakt door Martin Rep en een bende oudere jongeren op een Puch. 

Wij hopen binnenkort een verslag van de deze dag te ontvangen van de schrijver zelf, want dat kan hij als geen ander. 

Rep presenteert zijn langverwachte boek De Meidoornstraat door gesigneerde exemplaren af te leveren bij enkele bewoners van de Bomenbuurt, de Meidoornstraat en omliggende staten. De krasse stoet zal verder te bewonderen zijn op de Zaanse Schans, in de Westzijde en later op de dag weer bij de (gesloten) Bruna. 


Martin Rep: je eigen boek rondbrengen op de mooiste brommer ter wereld

Achttien adressen in Zaandam en Koog moesten we langs: in de Meidoornstraat, de Lijsterbesstraat, de Wilgenstraat, de J.C. van Wessemstraat, de Middelhovenweg, de Kepplerstraat, de Julianastraat, noem maar op. Op achttien adressen gingen Martijn Couwenhoven van Uitgeverij Oevers en ik vandaag boeken bezorgen die in de voorverkoop rechtstreeks bij Oevers waren besteld.

Het idee was van Couwenhoven afkomstig. “Is toch een leuke stunt, Martin”, zei hij. “Dat je bij de mensen zelf het boek thuisbezorgt dat ze hebben besteld.”

Heel leuk, dacht ik, maar dat kan ik beter. “Als we dat nou gaan doen op een vintage Puch bromfiets”, stelde ik voor. “Precies zo’n ding als waar ik vroeger op reed.”

Martijn was gelijk om. En dankzij mijn contacten met fanatieke Puch-rijders kon ik nog brommers voor die rit regelen ook. Zo stonden vanmorgen Olga Kat uit Abbenes en haar vriend Gert met twee schitterende Puchs klaar bij het kantoor van Oevers op het Hembrugterrein. Koen Buning uit Krommenie van de Puch- en Tomosclub Nederland regelde Puchs voor Martijn en mij.

We trokken heel wat bekijks op de Damstraat, want behalve ons groepje stond ook een aantal Zaandamse ‘nozems’ klaar om ons met hun Puchs te vergezellen. (Ze kwamen heel goed van pas toen mijn Puch startproblemen had. Flinke vertragingen in het schema waren het gevolg.)

En het bezorgen? Dat was een feest. Een enkeling bromde ‘wat zijn jullie laat’ — het blijven Zaankanters natuurlijk — maar dat was meestal alleen maar een inleiding om te vertellen wat voor prachtige herinneringen ze koesteren aan het Zaandam van de jaren vijftig en zestig. Precies de periode waar ‘De Meidoornstraat’ over gaat. Ze kenden de winkel van mijn vader nog (“Wij noemden dat niet ‘Sigarenmagazijn Rep’ hoor, maar gewoon Reppie”) en daarna werd vaak prijzend commentaar gegeven op de brommers waarop ons groepje van zes, zeven man het felbegeerde boek kwam brengen. Achttien adressen is dan nog heel wat. Het waren heerlijke gesprekken met mijn lezers en het spijt me nu al dat ik sommige moest afbreken omdat het schema toch al veel te veel uitliep.

Regende het? Niks van gemerkt. Was het koud? Onzin, dankzij de hartverwarmende verhalen. Was het leuk? Wat dacht je — je eigen boek bezorgen op de mooiste brommer van de wereld. Ik ruik nog steeds een beetje naar de mengsmering en dat is, wat ze ook beweren, een heerlijke lucht.


Oproep

Lukt het jou de bijzondere bezorgdienst te fotograferen? Mail ons je foto. Onder de inzendingen verloten we een exemplaar van De Meidoornstraat.

Foto: Bas Sommeijer
Foto: Bas Sommeijer

De foto’s boven zijn van Bas Sommeijer. Hieronder de bijdragen van Diane van Zanten en Hans Kuyper.