Puch-presentatie van Martin Rep (en ooggetuigenverslag!)

Vandaag wordt de Zaanstreek onveilig gemaakt door Martin Rep en een bende oudere jongeren op een Puch. 

Wij hopen binnenkort een verslag van de deze dag te ontvangen van de schrijver zelf, want dat kan hij als geen ander. 

Rep presenteert zijn langverwachte boek De Meidoornstraat door gesigneerde exemplaren af te leveren bij enkele bewoners van de Bomenbuurt, de Meidoornstraat en omliggende staten. De krasse stoet zal verder te bewonderen zijn op de Zaanse Schans, in de Westzijde en later op de dag weer bij de (gesloten) Bruna. 


Martin Rep: je eigen boek rondbrengen op de mooiste brommer ter wereld

Achttien adressen in Zaandam en Koog moesten we langs: in de Meidoornstraat, de Lijsterbesstraat, de Wilgenstraat, de J.C. van Wessemstraat, de Middelhovenweg, de Kepplerstraat, de Julianastraat, noem maar op. Op achttien adressen gingen Martijn Couwenhoven van Uitgeverij Oevers en ik vandaag boeken bezorgen die in de voorverkoop rechtstreeks bij Oevers waren besteld.

Het idee was van Couwenhoven afkomstig. “Is toch een leuke stunt, Martin”, zei hij. “Dat je bij de mensen zelf het boek thuisbezorgt dat ze hebben besteld.”

Heel leuk, dacht ik, maar dat kan ik beter. “Als we dat nou gaan doen op een vintage Puch bromfiets”, stelde ik voor. “Precies zo’n ding als waar ik vroeger op reed.”

Martijn was gelijk om. En dankzij mijn contacten met fanatieke Puch-rijders kon ik nog brommers voor die rit regelen ook. Zo stonden vanmorgen Olga Kat uit Abbenes en haar vriend Gert met twee schitterende Puchs klaar bij het kantoor van Oevers op het Hembrugterrein. Koen Buning uit Krommenie van de Puch- en Tomosclub Nederland regelde Puchs voor Martijn en mij.

We trokken heel wat bekijks op de Damstraat, want behalve ons groepje stond ook een aantal Zaandamse ‘nozems’ klaar om ons met hun Puchs te vergezellen. (Ze kwamen heel goed van pas toen mijn Puch startproblemen had. Flinke vertragingen in het schema waren het gevolg.)

En het bezorgen? Dat was een feest. Een enkeling bromde ‘wat zijn jullie laat’ — het blijven Zaankanters natuurlijk — maar dat was meestal alleen maar een inleiding om te vertellen wat voor prachtige herinneringen ze koesteren aan het Zaandam van de jaren vijftig en zestig. Precies de periode waar ‘De Meidoornstraat’ over gaat. Ze kenden de winkel van mijn vader nog (“Wij noemden dat niet ‘Sigarenmagazijn Rep’ hoor, maar gewoon Reppie”) en daarna werd vaak prijzend commentaar gegeven op de brommers waarop ons groepje van zes, zeven man het felbegeerde boek kwam brengen. Achttien adressen is dan nog heel wat. Het waren heerlijke gesprekken met mijn lezers en het spijt me nu al dat ik sommige moest afbreken omdat het schema toch al veel te veel uitliep.

Regende het? Niks van gemerkt. Was het koud? Onzin, dankzij de hartverwarmende verhalen. Was het leuk? Wat dacht je — je eigen boek bezorgen op de mooiste brommer van de wereld. Ik ruik nog steeds een beetje naar de mengsmering en dat is, wat ze ook beweren, een heerlijke lucht.


Oproep

Lukt het jou de bijzondere bezorgdienst te fotograferen? Mail ons je foto. Onder de inzendingen verloten we een exemplaar van De Meidoornstraat.

Foto: Bas Sommeijer
Foto: Bas Sommeijer

De foto’s boven zijn van Bas Sommeijer. Hieronder de bijdragen van Diane van Zanten en Hans Kuyper.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Ik had een motor van het merk Puch.
  Dus zonder geel plaatje.
  Zelfde constructie: een uit een plaat ijzer gevouwen frame.
  Een slag groter zeg maar.
  Topding.
  (Motorrijbewijs halen dan schildertje een bordje blauw met eem witte L, schroefde je achterop en na zes weken mocht je afrijden. Those were the days, the good ol’ days.)

 • Ria Rep

  Dat ei is maar mooi gelegd!
  Heel veel succes met de verkoop!

 • Het was geweldig om te doen. Puch-rijders uit de Zaan en Abbenes, hartstikke bedankt voor jullie medewerking!

  • Immy De Loof-Timp

   Hallo Martin, Diever in Drenthe iets te ver voor de puch.. maar het boek ontvangen.
   En ik sta op de cover , zit in de kar.😃
   Ik ga het boek met plezier lezen, nostalgie.
   Met vr groeten Immy De Loof-Timp.

 • Wat een geweldige dag is het geworden! Met dank ook aan de PTCN, die het tòch voor elkaar bokste om op tijd aanwezig te zijn voor dit “evenement”.
  Hoop dat het boek door velen aangeschaft gaat worden. Iedereen die eind jaren veertig of in de jaren vijftig werd geboren, zou dit boek kunnen/moeten lezen. De Meidoornstraat had je niet alleen in Zaandam; ook in Bussum, Hilversum, Amersfoort etc. was zo’n straat en de bewoners verschilden niet van elkaar.Achteraf bezien was het een mooie tijd. Dit boek doet eer aan die periode, die er een was van hard werken door onze ouders. De opbouw na de Tweede Wereldoorlog ging met vallen en opstaan en de jeugd profiteerde van – ondanks de koude oorlog -een ontspannen tijd.
  Kopen dus!

 • leuk om te lezen van de meidoornstraat , zelf daar geboren op nummer 5 en later zijn mijn ouders weer teruggekeerd naar nummer 86 waar helaas mijn ouders hun eindwoning hebben mogen genieten,mijn vader ook wel bekend als sam de kranten uitdeelpost aan de zeemanstraat beheerde van de typhoon later de samengevoegde noord hollands dagblad voor de zaanstreek werd ,na meidoornstraat ben ik naar poelenburg verhuist toen 3 jaar naar deurne daarna terug zaandam in hanenpad ,westerwatering en zelf de noordkop in getrokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *