Bokashi-pilot: “meer plastic dan wenselijk”

De laatste vrachten Bokashi-bladafval zijn deze week uitgereden in Wormerveer en Krommenie. Overal uit de Zaanstreek komen klachten over stank van het afval en vervuiling door plastic, blikjes en glas.

Zaanstad gaat de proef snel evalueren maar alles duidt erop dat ongewijzigd doorgaan geen optie is: “er zit meer plastic dan wenselijk” in het bladafval aldus de woordvoerder van groen-wethouder Gerard Slegers.

Na Roland van Braam (SP) gaat nu ook Marianne de Boer van LZ de zaak aankaarten bij Zaanstad. Zij heeft een motie ingediend waarin de gemeente oproepen wordt om onmiddellijk te stoppen met de Bokashi-methode “totdat de kwaliteit op orde is”. LZ wil ook dat Zaanstad “stopt met verspreiden van de gefermenteerde plantenresten op dagen dat parken, perken en recreatiegebieden intensief worden gebruikt.” Het is overigens niet de eerste keer dan LZ de zaak aan de orde stelt, De Boer:

“Lokaal Zaans heeft meerdere malen vragen gesteld over de problemen die er zijn ontstaan over de Bokashi methode. Nadat er meerdere malen door het college beterschap is beloofd omtrent het bemesten van gezonnen, perken en recreatiegebieden moeten wij helaas wederom constateren dat het weer fout is gegaan.”

Klachten over de Bokashi-methode kwamen in april 2020 in De Orkaan aan het licht, in het najaar was het opnieuw raak en vorige week ging het voor de derde mis.

In Krommenie (bij Grote en Kleine Beer), Wormerveer (Noordsterpark, Indische Buurt), Assendelft (Saendelft) en Zaandam (Kogerveld, Jagersplas, Darwinpark, Verzetsbuurt, Poelenburg) werd via sociale media en aan De orkaan vervuild afval gemeld. Ook bij de gemeente kwamen diverse meldingen binnen. Dat gebeurde vooral in de afgelopen dagen nadat door de hevige regen het afval onder de bladeren zichtbaar werd.

Hondenuitlaters hebben extra veel last van het vervuilde afval, de honden bezeren hun poten en gaan in de rottende bladeren rollen.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Bernhard Boot

    Er zijn mensen die na zoveel blunders gaan beseffen dat ze niet voor hun werk deugen en een andere job gaan zoeken. De hiervoor verantwoordelijken lijken er bijna een genoegen in te scheppen om de inwoners van de gemeente lekker verder te blijven pesten. Naast de Rosariumlaan in Krommenie ligt er ook heel veel puin. Is er geen handhaving die gaat bekeuren op deze ernstige milieudelicten?

  • Frank Peter

    En wederom heeft de gemeente de vervuilde grasvelden gemaaid in het Jagersveld ipv het vuil te verwijderen… Nog meer kapotte blikjes en gemalen plastic… Hopelijk is dit de laatste keer dat hier geld aan wordt uitgegeven ( heeft wel wat gekost al die externe aannemertjes met tractoren etc.) terwijl de kas tbv onderhoud openbare ruimte leeg is blijkbaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *