Bomenkap Fortuin-terrein, tegenstanders houden ‘rouwdienst’ (filmpje)

De rechtszaak tegen de gemeente Zaanstad over de bomenkap op het Fortuinterrein in Rooswijk (Zaandijk) werd gister (24 augustus) verloren door Kontakt Milieubeheer Zaanstreek.

Zaanstad laat er geen gras over groeien en is vandaag meteen begonnen met de kap van 153 bomen.

Bij KMZ is men teleurgesteld dat de kap niet is uitgesteld omdat er ook nog andere procedures lopen om de komst van de Kraaien naar Rooswijk tegen te houden. Actievoerder Peter Goldstein (Zaagstad) vindt het “triest en onnodig en hypocriet” en is daarom “boos en vooral verdrietig”. Monique Zonneveld van GROENzaans: “het huis voor de spechten en vleermuizen verdwijnt, de natuurlijk trekt aan het kortste eind”.

Triest

Melchior Mattens van de Partij voor de Dieren vindt de kap van het ‘pareltje’ groen ook triest en noemt de demonstratie een ‘rouwdienst’. Hij benadrukt nogmaals dat het ‘geen gelopen race’ is omdat er nog een procedure met inspraak en bezwaarmogelijkheden loopt. Het zou volgens hem best kunnen dat de bouw niet door gaat, maar dan is het terrein wel plat.

Romkje Mathor (GroenLinks):

“In en in-triest, dat ze nu al gaan kappen terwijl de procedures niet helemaal afgerond zijn… ik heb daar eigenlijk geen woorden voor.”

De komst van het nieuwe hockeyterrein heeft inmiddels een vertraging van zo’n vier jaar opgelopen. Het nieuwe complex had aanvankelijk in maart 2018 in gebruik moeten worden genomen.

Lees ook: KMZ tegen bomenkap Fortuinweg of ons hele Kraaien-dossier.

Deel dit artikel:

26 reacties

 • Piet Davon

  Dat mensen nog verbaasd zijn. De gemeente Zaanstad is nou eenmaal een grijze stad. Dus kappen waar het kan en daar werkt GroenLinks regelmatig aan mee. Het voelt daarom een beetje als selectieve verontwaardiging in dit geval. De bomenkappers kunnen dan meteen doorrijden naar Westerkoog om daar de volgende 84 (30 tot 40-jarige) bomen te gaan kappen. Zodat ook daar het groen grotendeels verdwijnt. Dit trouwens ook op verzoek van GroenLinks.

  • Caroline Boone

   Selectieve verontwaardiging lijkt mij niet helemaal de juiste bewoording. KMZ is hier al 4 jaar mee bezig. Misschien is er dan sprake van onwetendheid hierover?

   • Piet Davon

    Het selectieve zit in de reactie van GroenLinks. Als het politiek beter uitkomt stemmen die ook gewoon voor kappen van bomen en zeggen dan ter verontschuldiging iets over het doorslikken van meloenen.

    • M. van der Sluis

     GL Zaanstad strijdt al vijf jaar intensief met KMZ om deze kap tegen te houden. Wat heeft u eigenlijk gedaan om deze kap te voorkomen?

     • Piet Davon

      Dit bevestigd precies mijn punt. Prima dat hier veel inzet voor is, zelfs bewondering voor. Dit mis ik echter in andere dossiers binnen Zaanstad.

     • Jonathan van der Sluis

      Hallo Piet Davon,

      Jammer dat je vindt dat GroenLinks Zaanstad zich onvoldoende inzet tegen het kappen van bomen in Zaanstad. Zelf denk ik dat we op veel dossiers wat bereikt hebben, zoals bij het bomenbeleidsplan waar mede dankzij de inzet van GroenLinks de norm voor het aantal bomen Zaankanter gewaarborgd bleef. Ook dankzij GroenLinks is er meer aandacht voor biodiversiteit en een groene omgeving in Zaanstad, maar ik weet eerlijk gezegd ook niet of “meer aandacht” ook betekent “genoeg aandacht”. Natuur, milieu en duurzaamheid zijn in Zaanstad thema’s die laag op de agenda staan en mijn lokale partij, GroenLinks, kan daarin meer bereiken. De trieste krakende bomen die met grote grijpers als luciferhoutjes vandaag op een hoop werden gegooid zijn daar een duidelijk voorbeeld van.

      Dit ging niet goed.

      Omdat ik in het verleden betrokken ben geweest bij de acties tegen de hockeyvelden in het Fortuingebied, waar ik vlak naast woon, gaat me dit erg aan het hart. Dit deed pijn. In het bijzonder omdat ik van bioloog David Sluis heb begrepen wat voor rijk leefgebied voor dieren dit stukje land was. Zonder de oude bomen is er geen grote bonte specht, en die maakt weer ruimte voor de vleermuizen. De samenhang, waar tijd voor nodig is, maakt het bijzonder.

      Omdat de gemeenteraad zich over de kunstgrasvelden vaak heeft uitgesproken – met een resultaat waar GroenLinks het niet mee eens was – is het niet te verwachten dat de politieke besluitvorming iets anders kan opleveren. Dit is blijkbaar wat de volksvertegenwoordigers in meerderheid willen. We zijn er bij GroenLinks er inderdaad niet in geslaagd andere partijen van te overtuigen dat dit stukje natuur waardevol is en bescherming verdient, waarvoor excuses.

     • Piet Davon

      Bedankt voor je antwoord. Wat ik van GroenLinks echt niet begrijp is dat er een coalitie akkoord wordt gesloten en dan nog natuur, milieu en duurzaamheid thema’s zijn die laag op de agenda staan. Wat halen jullie dan uit zo’n akkoord. Nu verliezen jullie alleen maar kiezers.

 • Arjan van Gent

  Overdrijven is ook een vak. Valt mij wel mee dat er niet een zeer zeldzame, met uitsterven bedreigde eenhoornmuis of woeltruffel is aangetroffen.

 • Henk Luijt

  Gelukkig hebben we in Nederland een herplantplicht. Ben benieuwd hoe de gemeente dat gaat vormgeven.

 • Monique Zonneveld GROENzaans

  Dank je wel voor je filmpje Merel. Goede impressie van deze droevige beslissing van #gemeentezaanstad

 • M. van der Sluis

  De gemeente heeft al laten weten dat dat waarschijnlijk niet allemaal in de nabijheid van het Fortuinveld kan. Nou ze doen hun best maar om het binnen Rooswijk te realiseren. Er komt een zandwal ten Noorden van het terrein. zet ze daar maar op. En langs het Freek Engelpad. Dan hebben de vleermuizen er ook nog wat aan. En ook een beetje fatsoenlijke inheemse bomen graag!

 • Kick van der Horst

  Bomen en natuur moeten wijken voor een BALSPEL.

  Om te janken en je dood te schamen.

  Hockey is dus ook al niet goed voor het milieu. Er komt vast ook nog kunstgras te liggen.

 • Rijk Hoogmoed

  Heel erg triest

 • Erik Schouten

  Nu nog iets verzinnen om alle opgeslagen co2 in een keer vrij te laten komen, gooi maar in de verbrandingsoven dus

 • Agnes van der Kramer

  Heb dit al meermalen geschreven. Zaanstad houd niet van groen. Als er ook maar een beetje gebouwd kan worden, zullen ze het beetje groen wat er nog is weg halen.

 • Dré Prijs

  Romkje Mathkor van GroenLinks heeft er geen woorden voor maar ze vindt het triest dat er nu ak gekspt wordt terwijl er nog allerlei procedures lopen. Nou wakker worden, dit is al vaker vertoond. Denk het opspuiten van Het Houtveld. De Hoge Raad was duidelijk in de uitspraak: ‘detournement de pouvoir. Machtsmisbruik! De bevoegdheid om te handelen wordt gebruikt voor een ander doel. Hier ook. Behoorlijk bestuur zou zijn: wachten tot alle procedures zijn afgewikkeld. Omdat men kennelijk bij de gemeente bang is dat die wel eens als consequentie kunnen heb en dat de hele verhhizing van De Kraaien niet kan doorgaan, wordt nu voor deze weg gekozen. Daar kan je dan als GroenLinks geen woorden voor hebben, dan slechts de cri de coeur dat het in en in triest is. Maar, het is de groene partij nog niet eens een crisis in de coalitie waard. Wat moet er aan onze natuur nog meet worden kapot gemaakt voordat de conclusie is: het is mooi geweest? Trek die conclusie! Dit is namelijk de opmaat voor nog veel meer ellendige beslissingen over onze Zaanse natuur!

  • P. Hoogkamer

   Het wordt nog veel bonter als je kijkt wat de functie is van de GL wethouder Wessel Breunissen.Hij is oa wijkwethouder van Rooswijk.en doet iets met milieu groen en stikstof..

   • M. Van der Sluis

    Groen Links is altijd tegen geweest en heeft KMZ en werkgroep Fortuin altijd gesteund in hun strijd: ze hebben technische vragen en moties ingediend etc. Rosa daarentegen zijn vanaf het allereerste begin voor de verhuizing geweest. Waarom hoor ik jullie daar niet over. En Mijnheer Prijs en mevrouw Hoogkamer, ik lees vaak jullie hoog verontwaardigde reacties, maar verder hebben jullie nog nooit iets substantieels bijgedragen aan onze strijd.

    • P. Hoogkamer

     oo dat is Uw aanname mevr van der Sluis… ik hoef niet tot Uw club te behoren om actief te zijn.. Alz je kritiek hebt op GL. dan reageert GL standaard op deze manier wat eigelijk triest is…. waar was de wethouder vandaaag ?

     • M. van der Sluis

      Over aannames gesproken: voor uw informatie ik ben geen lid van GL, maar van de Werkgroep Natuurgebied Fortuin.

    • Dré Prijs

     Meneer van der Sluis uw reactie op mijn zogenaamde inactiviteit slaat echt nergens op. Als u mij kent weet u wat mijn achtergrond is. U kent mij niet en kletst maar wat. Het feit dat de gemeente procedures niet afwacht en voldongen feiten politiek bedrijft is schandalig en hier is sprake van machtsmisbruik. GroenLinks kan wel steeds vragen stellen en moties indienen. De natuur is in deze zaak GroenLinks niet zoveel dat een stap uit de coalitie wordt gezet. Gek he, dat dan mensen van het eerste uur geen vertrouwen meer in deze club hebben. En met mij dus heel veel anderen.

 • Richard Jahn

  Deze sportpark is en was nooit nodig geweest als de gemeente wat slimmer is en was Zilvermeeuwen is door een fusie met Hellas sport vertrokken van sportpark Poelenburg daar had een hele mooie sportpark voor de Kraaien kunnen zijn daar hadden ze mooie velden kunnen hebben en heel maar dan ook heel veel euros minder.

 • De Orkaan

  Om aan het grote ‘zwarte pieten’ een einde te maken: de komst van de Kraaien is ruim 5 jaar geleden beklonken (€ 4,5 miljoen) door een raadsmeerderheid van VVD, POV, D66, Democratisch Zaanstad, Zaanse Inwoners Partij, ZOG en ROSA, hier het verslag (en geinige foto) https://www.deorkaan.nl/de-kraaien-naar-fortuinweg-zaandijk/

 • Eric van Es

  Hoera, eindelijk een mooie locatie met dito velden en kantine! Hulde!! Niet de jongste jeugd die pikdonkere Wormer meer insturen, op naar een locatie in de bewoonde wereld. En o ja, de gemeente heeft een zwaar vermoeden dat gevonden bedreigde diersoorten zijn uitgezet. Misschien kunnen tegenstanders en o zo begane natuurliefhebbers zich vastketenen aan het Olam hek? Dáár gebeurt pas iets dat niet goed voor milieu en omwonenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *