Bomenkap Leeghwaterweg unaniem veroordeeld

De gemeenteraad van Zaanstad was eensgezind: de gemeente was de fout ingegaan bij vergunning voor de kap van 44 populieren langs de Leeghwaterweg in Zaandam.

Een motie van de PvdD en de SP werd unaniem gesteund. Wethouder Gerard Slegers moet z’n huiswerk opnieuw doen.

“De vergunning had niet verleend mogen worden” aldus indiener Judit Raa van de PvdD. De raad was helemaal niet blij met de bomenkap in Zaanstad, ook niet na de recente vergiskap aan de Weer.

Wethouder Slegers ging door het stof: Zaanstad gaat met bezwaarmakers om tafel zitten, in overleg met Provincie en er komt een second opinion. over de gezondheid van de bomen (die dus niet ‘ziek of dood’ zijn zoals in de kapvergunning staat). De Provincie Noord-Holland moet opnieuw onderzoek doen van Slegers.

Waarom Zaanstad dan toch die vergunning had verleend als het onderzocht ontbrak of onvolledig was, werd niet duidelijk. ROSA’s Menno de Haas vroeg daar wel naar (“waarom heeft Zaanstad die onvolledige vergunning eigenlijk goedgekeurd?”) maar kreeg geen echt antwoord.

Slegers probeerde vooral de hete aardappel door te schuiven naar de Provincie. Hij was bezorgd over de ‘veiligheid’ omdat er wel eens een tak uit een boom zou kunnen vallen. (Dat is overigens geen geldige kap-reden volgens het huidige beleid van Zaanstad.)

PvdD’s Judit Raa vroeg expliciet: “gaat u de kapvergunning intrekken?” Nee, zei Slegers: “we gaan het proces in en als alles in orde is, gaan de we kapvergunning afgeven”. (Volgens ons is die vergunning al afgegeven.)

Lees hier het hele dossier op De Orkaan.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Monique Zonneveld

  Even nog een aanvulling hoor. Het gaat om 99 bomen langs de N246 en N515 en allen langs Natura 2000 gebied. KMZ en bewonersvereniging Haaldersbroek hebben bezwaar gemaakt. Er moet een heel gedegen ecologisch onderzoek komen wat de effecten zijn voor de externe werking van de natura 2000 gebieden. Bomen zijn nog gezond, dus waarom kappen. Ik zeg intrekken die vergunning. Gemeente moet het boetekleed aantrekken en hun fout herstellen.

 • Marion Bregman

  Zo verliezen de mensen alle vertrouwen in de politiek, hetgeen de democratie uiteindelijk ondermijnt.
  Iedereen is tegen, maar de wethouder gaat gewoon door met zijn kapneurose.

 • Ton Lameijer

  Wat dachten jullie van die illegale kap aan de weer in Zaandam. Deze mooie ‘laan’ is nu mismaakt omdat een hele rij bomen ontbreekt! Z.g. foutje van de aannemer. En wie gelooft dat? Hier zit een ‘dubbele’ agenda achter.

 • jan den Adel

  zou zo maar kunnen Ton,Zaans Hout voor de ZaanseHoutstook centrale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *