Boomkunde Leeghwaterweg: de antwoorden

Maandag publiceerde David Sluis op De Orkaan de Grote Leeghwater Bomenquiz. Hier de antwoorden.

Wat waren nu de zogenaamde attentiebomen, de risicobomen en de gezonde bomen? (Overigens is er een storende fout in de foto’s geslopen, waarvoor excuus, ik kom daar zo op terug.)

Door David Sluis

Foto één en drie zijn in de VTA van 2018 niet aangemerkt en dus kerngezond. Foto twee zijn attentiebomen, maar moeten conform de afgegeven vergunning desondanks toch gekapt worden, en dit druist in tegen te Richtlijn takbreuk populier, van de Bomenstichting.

Die zeggen namelijk dat attentiebomen een verhoogde controle behoeven (bv 1x per jaar), en zeker niet gekapt moeten worden gezien de huidige (algemene) gevaarzetting.

De bomen op foto twee zijn zwaar asymmetrisch gesnoeid. De wegzijde is zwaar ingenomen om te voorkomen dat er potentieel takken kunnen vallen. Hierdoor zijn de bomen niet meer in hun natuurlijke vorm, en produceren ze heel veel reactiehout. Er bestaat namelijk een functioneel evenwicht van wat onder de grond zit (het wortelgestel) en de kroon. Ga je één van beiden innemen (snoeien), dan zal er een reactie komen. De boom wil het evenwicht herstellen. Te rigoureus snoeien kan ook maken dat de boom het op den duur opgeeft, maar ene boomsoort kan daar beter tegen dan de andere. 

Wat ik nog niet vermeld had, was dat de bomen op de foto’s vrij zijn van zwammen en grote inrottingsplekken. Ook staan ze kaarsrecht, dus dat kan ook al geen probleem zijn. Het leuke van de foto-omissie is dat jullie die dus nog tegoed hebben! Ik presenteer je de risicobomen, met een urgent kapadvies (VTA 2018). Dat dit nog niet gebeurd is, is te danken aan oplettende burgers die eerder, 2019 protesteerden! Ze staan t.h.v. de rotonde op de Leeghwaterweg, gezien vanaf de parkeerplaats Zaanse schans richting Haaldersbroek. Het zijn zes bomen. Ik weet niet hoe jij het ziet, maar dit zijn in mijn optiek nog de fraaiste bomen van alle foto’s en toch moeten ze weg? Natuurlijk zwaar gesnoeid (opgekroond) waardoor de natuurlijke vorm onderin zwaar is toegetakeld en misvormd. Maar dit kan ik nog respecteren gezien de mogelijke takbreuk, maar voor de rest, prachtige bomen in de kracht van hun leven!

Je zou bijna crowdfunding oprichten om te zorgen dat de Provincie met zijn poten afblijft van die zg. risicobomen, met urgent kapadvies. Niet de bomen zijn het risico hier, nee de Provinciale Noord-Holland. Ik voel me wel gesteund door de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, waar ik regelmatig contact mee heb gehad. Er wordt niks gekapt, voordat er deugdelijk onderzoek ligt, punt uit!

Op dit moment wordt er een professionele second opinion (VTA) gedaan naar de bomen. We wachten met smart de resultaten af. Gelukkig kijken er nu vele ogen mee, en zullen er geloofwaardige beoordelingen moeten komen.

Foto 1
Foto 2
Foto 3

Hieronder de bonusfoto’s: Te kappen risicobomen.

Overzicht
de kroon
Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *