Bootje komt zo (of niet dus…)

Wachten op de Zaanferry. Tevergeefs. Want vanaf deze plek – het parkeerterrein aan de Westzijde achter de voormalige Westside Snooker – vaart de Zaanferry al een paar weken niet meer.

Zaanstad heeft tot dusver verzuimd de grote groene Zaanferry-zuil te verplaatsen naar de nieuwe aanlegplek op de Beatrixbrug. Vincent Lee van de gelijknamige rederij probeert al weken de bewegwijzering in orde te maken, hij is er inmiddels ‘doodziek’ van.

Al weken geleden had de zuil verplaatst moeten zijn. De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers (CDA) bevestigt dat, maar door ’technische problemen’ was het er nog niet van gekomen. Maar ze heeft ook goed nieuws: komende donderdag wordt de zuil verplaatst.

UPDATE: de zuil staat er inderdaad sinds donderdag 28 april

Tot die tijd is het behelpen. Op de zuil bij het parkeerterrein is een A4’tje gehangen (alleen in het Nederlands), daarop wordt verwezen naar de nieuwe plek op de Beatrixbrug, maar daar is dus geen enkele aanwijzing te vinden voor die plek.

Om de zaak nog een beetje erger te maken wijzen de toeristische borden in het centrum de ‘oude’ kant op en is op de website van de gemeente ook onjuiste informatie te vinden (halte bij Zaantheater). Op de kaart op de website van de Zaanferry staat ook de oude plek nog (vreemd genoeg met foto van de Primark). Bij het nieuws staat de nieuwe plek wel (met juiste foto).

Roek Blokker maakte de foto boven, hij woont tegenover de voormalige afmeerkade van de Zaanferry. Op de dagen dat de ferry vaart, ziet hij regelmatig passagiers wachten op de oude plek.

Zaanferry parkeerterrein (oude plek)
Zaanferry parkeerterrein (oude plek) – detail: verwijzing naar nieuwe (onvindbare) plek
Bordjes kop van de Gedempte Gracht – Ferry 0,1 wijst dus naar de oude plek
Deel dit artikel:

14 reacties

 • hans van rheenen

  Wanneer je dan al staat te wachten op de verkeerde plek en gelukkig erop wordt gewezen dat je midden op de brug naar beneden moet …

  twijfel bij de trap naar het Monet-Atelier … volgeplakt met mededelingen. Hier dus niet, maar een trap verder op de brug, precies dáár daar waar géén bordjes aangebracht zijn.

  Eenmaal bij de Zaanse Schans aangekomen wordt Piet, de kapitein, meerdere malen gevraagd of hij misschien naar Amsterdam vaart. Hier zijn helemaal geen info-palen.

  Eenmaal langs de Adelaar, wordt er zomaar, zonder commentaar, aangelegd bij een partytent van een café i.p.v. in de Zaanbocht, daar een mevrouw met een rollator bij de groene zuil zit te wachten om opgepikt naar Zaandam. “Een kwartier lopen” leggen we haar uit, naar “de nieuwe opstap” (zonder infopaal, maar dàt zit er voor haar niet in …

  ERGO: Liefdeloos wordt de Zaanferry van subsidie voorzien. Zaans.nl, de city-marketeer merkt het niet of is hiervoor niet verantwoordelijk. De rederij krijgt volgend jaar toch geen geld meer en heeft daardoor andere zorgen.

  Zoek het verder zelf maar uit!

 • Jaap Meeuwsen

  Nou, het is weer een zielige vertoning hier in Zaanstad….wegens technische problemen, hoelang was dit nu al bekend ?
  Maar ja, je moet toch wat zeggen ?
  Onze overheden kampen overal met problemen met het geheugen dus.

 • Hans Dekker

  Jammer, hebben onlangs mee gevaren van Wormerveer naar Amsterdam is echt leuk.

 • Nico Smit

  Sorry, een beetje door het stof en we gaan weer verder met vergaderen.
  Ik zou de tekst van HALTE ZAANFERRY verplaatst .. niet vertalen naar engels, want dan wordt het :
  STOP ZAANFERRY ..

 • Hans Hoorn

  Ik haal er nog steeds niet uit waar die nieuwe aanlegplek nou precies is (op de Beatrixbrug lijkt me een beetje lastig).

 • hans van rheenen

  De Orkaan-redactie zal nú de wenkbrouwer wel fronzen …

  Ik lijk wèl de service-desk om het toerisme bevorderen in Zaanstad, maar ik ben het niet en ben dit debacle m.b.t. de Zaanferry óók niet begonnen.

  Het is overigens leuk voor de (klein-)kinderen om van Amsterdam naar Wormerveer en terug te plannen. Ze zijn er in ieder geval urenlang mee bezig en dan óók nog het uitproberen of alles klopt … verhoogd de omzet voor de Lee-rederij!! maar is eigenlijk de taak van een professioneel toerisme-promotie-bureau.

  NB. Nu blijken er óók nog omleidingen in Amsterdam te zijn … véél suc6 ermee!

  https://www.zaanferry.com/dienstregeling/

 • wim de bruin

  wat me vooral tegenvalt, is dat als de kapitein mensen ziet staan op de oude plek hij niet even de moeite neemt om daar even aan te leggen.

  • Marco Kerkhoven

   Dat snap ik ook niet. Of dat hij er sowieso op gewezen wordt dat daar ook nog mensen kunnen staan.

   • De Orkaan

    Vreemde reacties. Nergens is uit af te leiden dat de Zaanferry mensen laat staan. Het is de gemeente die een andere opstapplek organiseert, maar – ondanks vragen van de rederij – de bewegwijzering niet aanpast. De ‘oude’ aanlegplek wordt overigens nu meestal bezet voor pleziervaart die daar aan mag leggen.

 • Rens Kamminga

  ‘T is me allemaal wat 😱 Gelukkig hebben wij hier in het Zaansche deze futiliteiten om over te mekkeren.

  • hans van rheenen

   Ferry cynische opmerking hier van de Zaanse woordenartiest Rens Kamminga …

   1 / het gaat over de economie: het toerisme en het inkomen daaruit in onze stad
   2 / daarbij vecht een rederij al jarenlang om de haar toebedeelde existentie
   3 / wordt voor tonnen aan subsidie bijgelegd van onze belastingcenten
   4 / is er geen andere rondvaartgelegenheid over de Zaan, óók niet voor eigen volk
   5 / en … nog niet helemaal helder, gaat het volgens de wethouder “om een zo typisch Zaans transportmiddel, dat we niet zomaar willen/kunnen afschaffen ?!?

   Zouden we er niet over Zaan-nikken, dan hebben o.a. Amsterdammers Zaanstadt en zijn mogelijkheden geïnfiltreerd resp. overgenomen.

 • Mies Bosveld

  Is het al bekend of en zoja door wie Gerard Slegers wordt vervangen?

 • Rens Kamminga

  Excuus Hans, ik had er even bij moeten vermelden dat mijn ‘cynische’ opmerking meer gericht was op de reacties die er gegeven werden, op de inhoud van het artikel had ik geen enkel bezwaar. En met de titel ‘Zaanse woordenartiest’ voel ik mij vereerd ☺️ DANK

 • Halina François

  Zaanstad,gewoon een plastic hoes op de halte Verkade.En daarna alle tijd om de “technische” problemen op te lossen ! Alles staat of valt met (digitale)communicatie . Tja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *