Bootjes op de Voorzaan…

Twee, drie of vier riviercruiseschepen zijn geen uitzondering meer op de Voorzaan.

Vanavond spotten we er zelfs vijf: de Prinses Christina, de Amsterdam, de Alemannia, de Lady Anne en nog eentje…

Als wij wethouder van toerisme waren zouden we hier onze vingers bij aflikken: al snel € 4000 à € 5000 per nacht… als deze Zaantoeristen tenminste zouden betalen… want helaas: de toerismebelasting geldt niet voor het bootjesvolk (zie reacties).

Hieronder de foto in een extra grote versie (als je er op klikt).

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Erik Esteie

  Ik denk dat Zaanstad hier wel beter van wordt en dat de toeristen indirect toeristenbelasting betalen via het havengeld

  Wat anders

  Feitelijk hebben er zes schepen tegelijk gelegen

  Terwijl ik onderweg was naar huis heb ik een boot gekiekt die op weg was naar het Noordzeekanaal en toen ik even daarna over de Wilhelminabrug reed lagen die vijf schepen er ook nog

  https://esteie.nl/2019/04/26/vrijdag-26-april-2019-cruisen/

 • Chris

  De lig -, toeristen – en havengelden worden door de passagiers als bij het boeken van de reis geïnd. De rederij of de touroperator zorgen voor de afhandeling.

 • Jos Kerkhoven

  Het gewone “bootjesvolk” betaalt wel het hoogste tarief in Nederland van 7 euro p.p. wanneer de boot bij één van de jachthavens aanlegt,
  buiten dat daar vanzelfsprekend ook liggeld betaald moet worden.
  Dus voor de bootjes bezitters kost een nachtje Zaanstad voor vier personen 28,00 euro toeristenbelasting en gemiddeld 15,00 euro liggeld, totaal 43,00 euro!
  Hoezo Zaanstad een toeristenvriendelijke “waterstad”?

 • De Orkaan

  Klopt dat Jos? In de verordening kunnen we alleen ‘woningen’ (of delen daarvan) en ‘voertuigen’ vinden, behoren ‘vaartuigen daaronder?
  http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Historie/Zaanstad/615981/CVDR615981_1.html

  • Jos Kerkhoven

   Ja helaas klopt dit..De jachthavens hebben op 11 april jl. een brief van de sector Gemeentebelastingen ontvangen waarbij is aangegeven dat er voor jachthavens een aangifteplicht voor toeristenbelasting is…….
   Schriftelijke vragen naar het College over deze toeristenbelasting willekeur zijn in de maak.

   • P . Hoogkamer

    Jos dat is toch meten met 2 maten door de gemeente. je mag 3x 24 uur liggen met je boot bij gemaakte aanlegsteigerpunten langs de Zaan. Voor niks. En Campers bij camperwalhala zaandijk betalen ook niks. lijkt me het meenemen waard in de vragen aan het college..

 • Siem van westen

  Als ik het goed lees hoef je de toeristenbelasting als je alleen bent niet te betalen( minder dan 10 euro wordt niet geind) en met meerdere wel??
  Wie controleerd dit en hoe?

  • De Orkaan

   De ondergrens is voor de totale aangifte (als wij de verordening goed gelezen hebben), dus geldt niet voor de toerist. Er wordt niet gecontroleerd (als we de mededelingen van de wethouder goed begrepen hebben), de aangifte niet, AirBnB-verhuur niet en het bijhouden van nachtregisters niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *