Bouwen bij Touwen, onderzoek naar vertrek bedrijf

De kans bestaat dat de woningbouwplannen voor het terrein van Kan Palen aan de Oostzijde uitgebreid worden met het stuk grond waar nu verffabriek Touwen is gevestigd.

Zaanstad heeft een voorbereidingsbesluit voor het gebied genomen om ‘ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen’ tegen te gaan om in de toekomst woningbouw mogelijk te maken.

Het terrein van Touwen en Co. aan de Oostzijde 300, ligt naast het terrein van Kan Houtverduurzaming B.V. (Kan Palen) aan de Oostzijde 278. Het gebied is volgens Zaanstad “van groot belang voor transformatie en herontwikkeling van het gebied nabij het station Kogerveld”. In dat gebied moet woningbouw komen.

“De gemeente en de eigenaar van Kan Houtverduurzaming B.V. hebben een anterieure koop-/exploitatieovereenkomst gesloten voor ontwikkeling van de locatie Oostzijde 278 als woningbouwlocatie. Kan Houtverduurzaming B.V onderzoekt met Touwen en Co of het mogelijk is om de locatie van Touwen en Co. te betrekken bij de ontwikkeling als woningbouwlocatie. Het onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk is dat het bedrijf Touwen en Co. verplaatst kan worden naar een nieuwe vestiging elders in Nederland.”

Voor Kan Palen is een plan voor 160 woningen.

Touwen maakte eerder bezwaar tegen de bouw van Mooij Wonen (Witte Olifant) tegenover het gebouw. Het pand is een van de weinige voorbeelden van de Nieuwe Zakelijkheid (maar geen monument).

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Ernst Debets

  Wel jammer als het gebouw op de foto verdwijnt: het is een uitstekend voorbeeld van jaren ’30 Art Deco bouw met de bekende strakke “Ziggurat” elementen in de gevel.

 • ikkeook

  van de ene gifbelt naar de andere gifbelt en maar bouwen!!

 • Ron Bouw

  Wat een pro actieve instelling heeft Zaanstad toch, de projectontwikkelaar van de Witte Olifant eerst stimuleren om er woningen te bouwen: protesten van Touwen. Aan de nieubouw van de Witte Olifant gaan nu extra brandwerende voorzieningen plaatsvinden aan de gevel welke grenst aan Touwen en daarbij komende extra kosten en nu gaat Touwen weg!
  Had Zaanstad niet eerst beter hun huiswerk kunnen doen en Touwen eerder laten verplaatsen, had een hoop vertragingen niet voorgekomen: 2 jaar! en extra bijkomende kosten, die de toekomstige bewoners wel even op hun conto krijgen.
  Zaanstad patent: gekloot zonder ent.

 • Ron Bouw

  O ja Zaanstad: neem ook gelijk in je onderzoek mee: de oude gemeentewerkplaats: de Drieling en het gebouw wat nu door de muziekschool wordt gehuurd, beiden ook eigendom van Klop en Wijma, het pand van Mooij was ook van beiden,en De Boer en Trendzet dan heb je een zeer mooie bouwlocatie en geen last van bezwaren, want deze komen geheidt van deze bedrijven, en dan hebben jullie een onderzoek voor niks gedaan.
  Zaanstad: Als je iets doet, doe het dan direct goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *