De bouw van appartementen op het stukje grond tussen Zeemansstraat en Vinkenstraat heeft een schat aan archeologische vondsten opgeleverd. Er werden waterkelders, scherven van aardewerk, glas en andere resten van gebruiksvoorwerpen uit de periode 1600 – 1800 gevonden.

Wethouder Natasja Groothuismink en stadsarcheoloog Piet Kleij lieten een deel van de vondsten zien bij het depot van de Zaanse Schans aan de Diederik Sonoyweg.

Eén van de kelders is in z’n geheel meegenomen, en ook waren er kinderspeelgoed, een stukje pispot en een deel van waterkruik te zien.

De opgravingen achter de Lutherse Kerk aan de Vinkenstraat in Zaandam is op een terrein waar in de 17e en 18e eeuw de touwslagerij ‘De Witte Olifant’, die touwwerk leverde aan de tientallen scheepswerven langs de Zaan en de Voorzaan. Er zijn vijf kelders bloot gelegd, die mogelijk een relatie hadden met de touwslagerij of omringende woningen. Een van de kelders, mogelijk een waterkelder, is nog in perfecte staat. Een ander was gevuld met scherven van aardewerk, glas en andere vondsten uit de periode 1600 – 1800.

Uit de vondsten kan veel informatie uit worden gehaald over het leven van de ‘gewone Zaankanter’ in die tijd. Daarover is namelijk nog weinig bekend. Een bijzonder aardige vondst is bijvoorbeeld een 17e eeuws kinderspeelgoed/miniatuur treefje van koper. Een treeft is een rekje wat op het vuur stond, waarop een kookpot werd gezet.

OtterDVD filmde de schoonmaak van zo’n waterreservoir in 2014. De 17e eeuwse waterput werd gerestaureerd op initiatief van Frans Wytema voorzitter Elout Wytema Stichting te Zaandijk.