Gisteravond brak er brand uit in een opslagtank met vetzuur bij Loders Crocklaan in Wormerveer. De brand werd snel opgeschaald naar ‘Grote Brand’ met extra inzet van de brandweer Noord Holland.

De brandweer en politie was met veel materieel en manschappen aanwezig. Ook was er minstens één ambulance. De buurt werd afgezet wegens ontploffingsgevaar.

Hoe gevaarlijk is zo’n brand daar eigenlijk?

Uit documenten op Risicokaart.nl wordt duidelijk dat het bij Loders Croklaan gaat om “koelinstallaties voor ammoniak, bovengrondse insluitsystemen met aceton en bulkverlading aceton.” Mogelijke risico’s zijn bij een ‘plasbrand’ een ’toxische wolk en ‘explosie’. De QRA (risico-analyse) dateert van 2009.

Op vier plekken op het terrein wordt ammoniak (NH3) opgeslagen, totaal gaat het om ruim 4300 kilo. Opvallend is dat slechts één van die locaties (de machinekamer Solvent 44) met een opslag van 1498 kilo is meegenomen in de risico-analyse. De drie andere (samen ruim 2800 kilo) zitten er niet in.

In 2016 zijn 10 nieuwe opslagtanks bijgebouwd. In 2011 woedde er ook al een brand bij het bedrijf. Op Risicokaart.nl worden niet de risico’s van alle stoffen aangegeven, in dit geval gaat het alleen om ammoniak.

Andere Zaanse bedrijven die ammoniak opslaan zijn Verkade, Olam, Royaan, AAK, Albert Heijn en Hilton Meats. De opslag bij Loders Croklaan is de grootste, daarna volgen Royaan, Albert Heijn en Olam waar 3000 of meer kilo is opgeslagen.

Download hieronder het Croclaan-rapport of zoek zelf op de Risicokaart.


Op de Facebook-pagina Wormerveer van Michel Schermer is een verslag met foto’s te zien. De twee foto’s hier zijn (met toestemming) van de site overgenomen. Op het bericht werd massaal gereageerd, vaak werd de vraag gesteld hoe gevaarlijk dat bedrijf op die plek eigenlijk is.