Brand bij Olam Wormer (met filmpje)

Vanmiddag kwam rond 15:00 uur in korte tijd een grote donkere wolk uit een schoorsteen van Olam in Wormer. Omwonenden klaagden over stank, en de wolk dreef weg.

Olam Koog aan de Zaan bevestigde dat de wolk geen onderdeel was van een ‘normaal’ arbeidsproces, maar dat er brand was uitgebroken. Waar en hoe/of hoe snel de brand geblust werd konden ze niet vertellen.

Het zou om een middenbrand gaan en de brandweer kwam met meerdere wagens naar de Veerdijk.

UPDATE: Burgemeester Judith Michel van Wormerland maakte tijdens de raadsvergadering van 13 juni bekend dat de brand in het productieproces was opgetreden en niet – zoals sommigen vreesden – in de opslag. Dan zouden de gevolgen veel groter zijn geweest.

UPDATE 2: we kregen ook een filmpje binnen

Deel dit artikel:

8 reacties

 • B. Brandjes

  Zo ken ik die professionaliteit van Olam weer!

 • Jan Betlem

  Is dat een serieus commentaar? Een brand en dat professioneel noemen.

 • hans van rheenen

  Altijd weer opvallend, dat de politie noch de brandweer de oorzaak van een brand niet weet … ook achteraf wordt dit bijna nooit gepubliceerd.

  Mogelijk wegens verzekeringskwesties?

  Of moet een redactie toch eens iets nadrukkelijker návragen bij het bedrijf?

  • Caroline Boone

   Like

  • Jeffrey Koops

   op het moment van brandbestrijding/hulpverlening doet de oorzaak er (deels nog) niet toe….. onderzoek naar de oorzaak is voor een later stadium. de eerste prioriteit is het redden/voorkomen van slachtoffers en het gevaar wegnemen. de media bericht veelal over de eerste stap, maar over de nazorg helaas een stuk minder. voor meer informatie over team brandonderzoek zie:
   https://www.brandweernederland.nl/onderwerpen/brandonderzoek/

   het mooie aan deze site is dat er veel onderzoeken met oorzaken worden benoemd.

   Kortom als het mogelijk is wordt er wel degelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak, maar dit wordt inderdaad niet veel door de media benoemd. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder inderdaad de verzekering.

 • Dirk Schoonderbeek

  Rare reactie van Dhr. brandjes! ( toepasselijke naam) . Inwoners van Wormer kregen gelukkig geen schadelijke (natuurlijk niet) stoffen over zich heen, maar moesten wel deuren en ramen gesloten houden. Hoe lang krijgt dit bedrijf nog zijn milieuvergunningen voor elkaar? De boeren in de Wijde Wormer mogen geen vee meer laten grazen.

  • M. de Boer

   Woon er vlak bij, maar heb geen enkel bericht gekregen over ramen en deuren gesloten houden, ook geen alert of zoiets.

 • Diederik Eijer

  Ach..cacaonib wordt na het prepareren gebrand/gedroogd en blijkbaar is dat in het proces gaan branden. Vervelend maar er gaat dan niet een heel opslagmagazijn in rook op. Als het proces stil gezet wordt kan de inhoud geblusd worden. Dat kan de eigen brandweer prima oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *