Breinaalden mee naar De Fabriek: roze film, Knitted Knockers en brei-in

We geven het eerlijk toe, zonder de ‘Knitted Knockers’ en de ‘brei-in’ had dit persbericht de website van De Orkaan niet gehaald maar was regelrecht het ‘digitale archief’ in gegaan.

Maar die twee details (en de mooie foto van de website van Knitted Knockers) gaven dit persbericht toch net genoeg voor een zogenaamd 1:1-tje… Daar zijn we heel eerlijk in.


Prijswinnende ‘roze’ film Una mujer fantástica in De Fabriek

Zaanstad is drie jaar lang Regenboogstad en daarom organiseren het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland en filmtheater De Fabriek gezamenlijk een themareeks met maar liefst acht roze films. De (voorlopig?) een-na-laatste van dit achttal is de met lof en prijzen overladen speelfilm Una mujer fantástica, die vanaf donderdag 23 november twee weken lang te zien is in De Fabriek.

In Una mujer fantástica heeft de jonge transseksuele zangeres Marina een relatie met de twintig jaar oudere Orlando. Wanneer hij onverwacht overlijdt, wordt Marina geconfronteerd met vooroordelen en aannames. De politie vermoedt dat zij een aandeel heeft in de dood van Orlando, terwijl de ex-vrouw en de volwassen kinderen van haar vriend haar ervan betichten alleen op geld uit te zijn. In een periode van rouw en tegenslag probeert Marina haar leven weer op de rails te zetten.
Regisseur Sebastián Lelio (Gloria) toont op meedogenloze wijze hoe transgenders worden gediscrimineerd. Tegelijkertijd maakt Daniela Vega van de strijdlustige Marina een heldin om nooit te vergeten.

Una mujer fantástica werd op het filmfestival van Berlijn bekroond met een Zilveren Beer. De Volkskrant (*****): “Je raakt betoverd door de hoofdrolspeelster. Een aangrijpend relaas over rouw en veerkracht.”

Op vrijdag 24 november vertellen de vrouwen achter het Zaanse initiatief Knitted Knockers voorafgaand aan de film over hun breiwerk waarmee ze onder anderen transgenders aan borstprotheses helpen. Aanvang: 19.00 uur. De entreeprijs is deze avond bovendien lager dan normaal: slechts €6,50.

a de filmvertoning is er in De Fabriek een heuse brei-in, waarbij ieder die wil wat steken kan bijdragen. Neem je breinaalden mee!

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Knitted Knockers is een leuke en effectieve naam.
    Knitted Kockers slaat nergens op.
    Of het moet gaan om George Kockers, goudsmid, medailleur, etser en kunstschilder.
    Werkte van 1792 tot 1799 bij de Middelburgse Munt.
    Maar die heeft voor zover bekend nooit iets gebreid ( gebreeën?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *