Doe iets goeds, iets geks en iets Zaans in deze warme juli-weken: breng je oude spijkerbroek naar papiermolen De Schoolmeester in Westzaan. Die maken er het mooiste papier ter wereld van.

De Schoolmeester (1692) is de enige molen ter wereld waar windgemaakt papier wordt gemaakt. Dat maken ze van texielafval en daarvoor kunnen ze prima jouw oude (schone!) spijkerbroek gebruiken. Die zijn namelijk – als het goed is – van denim, en denim is 100% katoen. (Dus geen fantasie- of strech-exemplaren – dat zijn sowieso geen echte jeans).

(Even een weetje dank onze oplettende lezer Irene H-J: denim komt van “De Nîmes”, verwijzend naar de plaatst in Zuid-Frankrijk waar deze kleurstof gemaakt werd; jeans komt van de Franse benaming Gênes van de Italiaanse plaats Genua waar de eerste denim broeken werden vervaardigd.)

schoolmeester

De eerste Zaanse papiermolens maakten alleen grauw, blauw basterd en bordpapier, zoals de molen De Schoolmeester dat nog steeds doet. De fabricage van witpapier volgde pas later. Aan het einde van de 17e eeuw telde de Zaanstreek zo’n 40 papiermolens. Alleen De Schoolmeester is daarvan over.

Van je spijkerbroek maken ze Zaansch Bord, een stevig papier in verschillende maten en kleuren (zie onder). Er worden kaarten van gemaakt en het wordt gebruikt door boekbinders en kunstenaars.

zaansch bord

(Adres: Guispad 3, Westzaan, open op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur en op afspraak. Telefoon: 075-6214465. Mail: deschoolmeester@hetnet.nl. (De molen is wegens vakantie gesloten van 1 t/m 24 augustus.)

(Foto’s: Geke van de Kamp)