Broedplaats De Hellema krijgt terras

Voor het voormalige bedrijfspand van Hellema Verpakkingen aan de Oostzijde 381 in Zaandam is een omgevingsvergunning aangevraagd om het pand te verbouwen tot broedplaats voor “kantoor, bedrijf, industrie en bijeenkomstfunctie”.

Ook is een vergunning voor een terras bij de broedplaats aangevraagd. Het gaat om de nieuwe plek van de Honig-broedplaats. De ‘symbolische’ verhuizing van de broedplaats was al op 8 mei.

Op de plek van de Honig-fabriek moeten volgend jaar woningen komen. De Hellema moet een nieuw ‘buurtcentrum’ (met horeca) worden:

“Broedplaats De Hellema wil naast betaalbare werkplekken voor kunstenaars en ondernemers, ook bijdragen aan de vitaliteit en de versterking van de verbindingen in de wijk Kogerveld.

Broedplaats De Hellema biedt ruimte voor een aantal voorzieningen voor de Kogerveld buurt: taalcursussen voor nieuwkomers, leerwerkplekken en een laagdrempelige ontmoetingsruimte. Die ruimte biedt ook mogelijkheden voor kooklessen of andere gezamenlijke activiteiten. Het streven is om dit onderdeel te laten worden van de horeca.”

Foto boven van Google Streetview, foto onder uit het Gemeentearchief (1992) met de Zaanzijde. Hellema hield in 2017 op te bestaan nadat het bedrijf (1906) door een Spaans bedrijf was overgenomen.

Over de aanvragen kan nog geen bezwaar gemaakt worden. Dat is pas mogelijk als op de aanvraag is besloten.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Ted en Ans

    Wat een prachtige plek gaat hier verloren om mooie terras appartementen te bouwen . Immers de slachthuisbuurt leent zich prima voor woongebied: laat de industrie naar een industrieterrein gaan en er is in de buurt best wel plek voor een buurthuis. Dus snel plannen wijzigen, zeggen wij!!

    • De Orkaan

      Die ‘broedplaats’ is geen permanente oplossing maar tijdelijk. Er zijn zeker woningbouwplannen voor de buurt. Voor dit stuk moet dan wel het bestemmingsplan aangepast worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *