Brug Czarinastraat 6 augustus klaar, daarna Hogendijk dicht

De Russische Buurt in Zaandam is voorlopig nog niet verlost van stofwolken, vrachtauto’s, shovels, werkmannen, stratenmakers, landmeters en leidingleggers.

Op 6 augustus gaat de brug tussen Hogendijk en Czarinastraat weer open. Daarna wordt de Hogendijk tussen de Czarinastraat en de Provincialeweg onder handen genomen, dat werk duurt tot eind 2021.

Bewoners zijn deze week via een brief door de gemeente geïnformeerd over de vertraging van werkzaamheden aan de brug waar De Orkaan eind mei al over schreef. Volgens de projectleider is de brug ‘voor 6 augustus 2021’ klaar:

“Tijdens de start van het werk in juni 2020 heb ik aangegeven dat de brug in mei 2021 klaar zou zijn. Vanwege de lastige werkzaamheden gaat dit niet lukken.

Op dit moment leggen andere organisaties de kabels en leiding aan in de brug. Zij zijn op 25 juni 2021 klaar. Daarna brengen wij het straatwerk en de leuningen aan en is de brug af.”

De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers heeft nog een uitgebreide uitleg:

“Het werk is gestart op 1 juli 2020 en is naar alle waarschijnlijkheid klaar op 1 augustus 2021. Dit zijn in totaal 13 maanden. In deze periode hebben wij 5 maanden (juli tot oktober 2020 en mei & juni 2021) niet kunnen bouwen omdat er werkzaamheden aan de kabels en leidingen zijn uitgevoerd. De Czarinastraat is namelijk een hoofdader met kabels en leidingen voor het centrum. De effectieve bouwtijd is 8 maanden en dat is een passende bouwtijd voor het vervangen van een brug op een ‘postzegel’ (werken tussen oude/bestaande woningen).”

Volgens Zaanstad waren er onvoorziene omstandigheden die ervoor zorgden dat de bouwtijd vertraagde:

 • Tijdens de werkzaamheden zijn er woningen van de Hogendijk aan de waterzijde omhoog gekomen. Dit zorgde voor stilstand en aanpassing werkzaamheden.
 • We hadden te maken met vorst.
 • Houten palen in de grond die vooraf niet bekend waren, aanpassing verticale grondkering noordzijde door de aanwezigheid van een betonnen muur in de grond en het gevolg was een aanpassing aan de funderingspalen.

Als de Hogendijk aangepakt wordt zijn “Czarinastraat en de rest van de wijk bereikbaar via de omleiding over de Wilhelminabrug. Hiervoor blijft de beweegbare paal op de Nicolaasstraat buiten werking.”

Met die “beweegbare paal op de Nicolaasstraat” wordt waarschijnlijk de poller op de Czaar Peterstraat bedoeld. Daar staat een bord bij dat deze tot eind 2021 buiten werking blijft. Volgens Zaanstad gaat het minder lang duren, op 23 november moet het werk af zijn.

Lees ook: Zaanstad: vertraging door ‘kleine tegenvallers’ brug Czarinastraat

Deel dit artikel:

3 reacties op Brug Czarinastraat 6 augustus klaar, daarna Hogendijk dicht

 1. Hemme nannen schreef:

  Hoe moet ik dan vanuit de tolstoistraat naar de hoofdtocht op de scooter naar mijn werk

 2. Kees Huyser schreef:

  De bewonersbrief bevat een link naar het project. Althans,dat dacht de projectleider. Het kruimelpad zou moeten uitkomen op de projectpagina Hogendijk, maar die bestaat niet. Na wat ronddobberen op de pagina met alle projecten blijkt de pagina hier te staan: https://buitengewoon.zaanstad.nl/projecten/russische-buurt-fase-3
  Ten overvloede had onze vlijtige projectleider ook een QR-code erbij gezet. Die wijst naar het project over de brug bij de Czarinastraat: https://buitengewoon.zaanstad.nl/projecten/brug-czarinastraat
  Weer een mooi voorbeeld van miscommunicatie van de gemeente.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *