Bruynzeel-schaverij: Slopen? Wonen? Behouden?

Wat er precies gebeurt met het stukje Zuiderhout waar ooit Ikea gepland was, is onduidelijk. Een deel is van Ikea, een ander stuk van de gemeente en er is ook een projectontwikkelaar actief.

Een deel van de bebouwing is gemeentelijk monument en mag eigenlijk niet gesloopt worden. Maar behouden en restaureren is kostbaar. Zaanstad laat toch onderzoeken of sloop een optie is.

Wethouder Krieger (VVD) schrijft:

“Het pand de Schaverij (kantoor) fabriek is een gemeentelijk monument en wordt verhuurd. De naastgelegen Wasfabriek is ook tijdelijk verhuurd, maar heeft geen monumentale status. Het pand is van hoge cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging tussen de nog bestaande monumentale overblijfselen van het voormalige Bruynzeelcomplex.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het pand in zeer slechte staat is en niet voldoet aan de eisen die de gemeente stelt bij de verhuur van gemeentelijke vastgoed. Het pand is zelfs in dusdanige slechte staat dat de veiligheid in het geding is. Instandhouding van het pand en terugbrengen in een staat wat acceptabel is, vergt een geschatte investering van 275.000,- (o.a. vervanging van de gehele dakconstructie, en alle installaties nog los van het achterstallig onderhoud van de gevel).

Er zal separaat besluitvorming worden aangeboden over de afweging dit pand te behouden dan wel te slopen.”

Voordat het zover is gingen wij alvast even kijken.

Lees ook:

Schaverij waar nu in een deel ‘De Machinekamer’ zit
De glazen ‘ronde’ hoek tussen de twee delen van het gebouw
De Schaverij in de Bryunzeeltijd
Het terrein ernaast, de voormalige Ikea-locatie

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Wie schat die investering?
  De gehele dakconstructie vervangen en de rest voor € 275.000,–???
  20 jaar geleden, misschien, maar nu toch niet! Geen wonder dat bij alle begrotingen steeds geld bij moet. En zeker als de vergunningverlening steeds uitgesteld wordt vanwege de hoge werkdruk, zodat alles nog weer duurder wordt, want de prijzen blijven stijgen.

 • Cees kes

  Ja stel je voor dat je iets van historie wil behouden Zaanstad schaam je kapot,hier werd hard gewerkt en daar profiteerde Zaanstad ook van….alle historie slopen zijn ze enig in.

 • Cees kes

  De Bruynzeel letters die op de kop op de hal stonden en nu voor oud vuil in de hal bij Goeds liggen zou ik heel graag willen hebben.

 • Sinclair van Oort

  Poppodium in het pand is ook een mogelijkheid. De aanpassingen van bestaand naar poppodium kan worden meegenomen in de renovatie. Qua locatie is het sowiezo beter dan nu in de Hemkade

 • Erik Koopman

  Behouden!Ja, het kost geld, maar Bruynzeel is van grote historische waarde voor Zaanstad. Bovendien kosten slopen en nieuw bouwen ook geld.

 • Louis Groen

  Alles van waarde is weerloos! Een uitspraak van Lucebert, dichter, schilder kortom een kunstenaar. Met dit gezegd drukte hij uit dat waarde niet zit in geld of kapitaal, maar in menselijke uitingen en werkzaamheden en het gevoel dat daarin gelegd wordt.
  Met veel inzet van velen zijn de nodige Bruynzeel hallen voor sloop behoed. Laten we dat toch ook met dit kantoor doen. Mogelijk is de architectonische waarde niet ontzettend groot, mogelijk is het gebouw niet zo best meer! Maar het is een gebouw waar generaties Bruynzeel kantoor-werkers in grote betrokkenheid bijdroegen aan de naam en faam van dit bedrijf. Dat is van grote waarde, vooral ook voor het heel houden van het gehele ensemble van Bruynzeel gebouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *