Op zondag 8 mei gaat de muziektheatervoorstelling ELIF, een Bruynzeel-verhaal in première. ELIF een muziektheatervoorstelling op locatie, gemaakt door Zaankanters Wiske Sterringa (tekst) en Bruun Kuijt (regie), geïnspireerd op de Zaanse geschiedenis.

Niet alleen de schrijver en regisseur zijn Zaans, ook de hoofrolspelers Michiel Bakker en Meral Polat komen uit Zaandam. De muzikale leiders en de koorleden komen ook uit Zaanstad.

De voorstelling speelt op het Hembrugterrein in Zaandam, een voormalig terrein van defensie dat het hart vormde van de stelling van Amsterdam. In het Messingmagazijn is een theater opgebouwd voor ELIF. Ook alle basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) kunnen de voorstelling bekijken.

ELIF gaat over de liefde tussen een Turks meisje (Meral Polat) en een Nederlandse jongen (Michiel Bakker) in de historische setting van de eerste generatie gastarbeiders bij Bruynzeel in 1965, een periode waarin de omgang tussen Turken en Nederlanders nog uitgevonden moest worden. De termen allochtoon en autochtoon bestonden amper en de toekomst was een onbeschreven blad. ELIF is geen komedie en geen tragedie, maar iets hoopvols daartussen in.

elif

De voorstelling wordt vijf weken lang op locatie gespeeld: in de weekenden zijn er vrije voorstellingen, doordeweeks zijn er schoolvoorstellingen. De cast bestaat naast Meral Polat en Michiel Bakker uit Cahit Olmez, Leyla Cimen, Marike van Weelden en Bruun Kuijt. De muziek wordt live uitgevoerd door het Elif-Mannenkoor en een Turks instrumentaal ensemble o.l.v. Sedat Yolacan en Recai Varli. Het project is een samenwerking van FluXus – centrum voor de kunsten Zaanstad, het Zaantheater en het Zaans Museum.

Elif wordt gespeeld op het Hembrugterrein op 7 mei (20.00 uur, try-out), 8 mei (19.00 uur, première), 14 mei (20.00 uur), 15 mei (16.00 uur), 21 mei (20.00 uur), 22 mei (16.00 uur), 28 mei (20.00 uur), 29 mei (16.00 uur), 4 juni (20.00 uur), 5 juni (16.00 uur), 11 juni (20.00 uur) en 12 juni (16.00 uur).

Daarnaast zijn er schoolvoorstellingen voor alle leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in Zaanstad.