Bulldozer door Tiny Forest

Het halve Tiny Forest in het Darwinpark is vernield tijdens werkzaamheden die in opdracht van het PWN en de gemeente zijn verricht.

Op de site van het Zaans Natuur en Milieucentrum (ZNMC) staat: “Hekken zijn door werklieden aan de kant geschoven en 150 vierkante meters controlebos zijn weg gebulldozerd.”

Het Tiny Forest werd in 2015 aangelegd en bestaat uit het Tiny Forest zelf en een controlebos. Het was het eerste Tiny Forst in Nederland. De ontwikkelingen van beide bosjes worden sinds de aanleg voortdurend gemonitord.

Op de site van het ZNMC:

“Navraag ter plaatse, leerde dat er een waterleiding onder het controlebosje doorloopt, en dat die verstevigd moet worden. Het is bijzonder vreemd en betreurenswaardig dat dit zonder verder overleg met de opdrachtgevers (gemeente Zaanstad en PWN) is uitgevoerd. Hekken zijn door werklieden aan de kant geschoven en 150 vierkante meters controlebos zijn weg gebulldozerd.

Ook het ZNMC is van tevoren niet op de hoogte gesteld van deze rücksichtsloze vernieling, anders hadden we er natuurlijk tegen geprotesteerd.

Met nadruk is ons nu beloofd dat alle nog aanwezige bomen blijven staan en dat het controlebosje in ere wordt hersteld. Maar het blijft natuurlijk pijnlijk dat er weer zo’n knullige en onherstelbare fout is gemaakt tijdens werkzaamheden.”

In het controlebos staan hagen en bessenstruiken. Die trekken vogels aan die zaden meenemen van planten en bomen uit de omgeving. Die vallen in de aarde en groeien uit tot nieuwe planten en bomen. Zo wordt dus gekeken naar de invloed van het Tiny Forest op de omgeving (informatie van IVN).

De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers van Zaanstad laat weten ‘absoluut niet blij te zijn’ met de actie:

“Het is uitgevoerd door een aannemer bij de herinrichting van de Twiskeweg. Er is teveel weggehaald en dat is zonder toestemming gebeurd. In de plannen staat dat het bos behouden moet blijven. Er stond zelfs een hek omheen en een bord van het IVN dat het voor tien jaar gegarandeerd is. Het is nu een kwestie van aansprakelijkheid en hoe dat hersteld moet worden.”

De foto komt van de site van het ZNMC.

Ook PWN is om commentaar gevraagd en komt waarschijnlijk later nog met een reactie.

Deel dit artikel:

21 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *