Bulldozer door Tiny Forest

Het halve Tiny Forest in het Darwinpark is vernield tijdens werkzaamheden die in opdracht van het PWN en de gemeente zijn verricht.

Op de site van het Zaans Natuur en Milieucentrum (ZNMC) staat: “Hekken zijn door werklieden aan de kant geschoven en 150 vierkante meters controlebos zijn weg gebulldozerd.”

Het Tiny Forest werd in 2015 aangelegd en bestaat uit het Tiny Forest zelf en een controlebos. Het was het eerste Tiny Forst in Nederland. De ontwikkelingen van beide bosjes worden sinds de aanleg voortdurend gemonitord.

Op de site van het ZNMC:

“Navraag ter plaatse, leerde dat er een waterleiding onder het controlebosje doorloopt, en dat die verstevigd moet worden. Het is bijzonder vreemd en betreurenswaardig dat dit zonder verder overleg met de opdrachtgevers (gemeente Zaanstad en PWN) is uitgevoerd. Hekken zijn door werklieden aan de kant geschoven en 150 vierkante meters controlebos zijn weg gebulldozerd.

Ook het ZNMC is van tevoren niet op de hoogte gesteld van deze rücksichtsloze vernieling, anders hadden we er natuurlijk tegen geprotesteerd.

Met nadruk is ons nu beloofd dat alle nog aanwezige bomen blijven staan en dat het controlebosje in ere wordt hersteld. Maar het blijft natuurlijk pijnlijk dat er weer zo’n knullige en onherstelbare fout is gemaakt tijdens werkzaamheden.”

In het controlebos staan hagen en bessenstruiken. Die trekken vogels aan die zaden meenemen van planten en bomen uit de omgeving. Die vallen in de aarde en groeien uit tot nieuwe planten en bomen. Zo wordt dus gekeken naar de invloed van het Tiny Forest op de omgeving (informatie van IVN).

De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers van Zaanstad laat weten ‘absoluut niet blij te zijn’ met de actie:

“Het is uitgevoerd door een aannemer bij de herinrichting van de Twiskeweg. Er is teveel weggehaald en dat is zonder toestemming gebeurd. In de plannen staat dat het bos behouden moet blijven. Er stond zelfs een hek omheen en een bord van het IVN dat het voor tien jaar gegarandeerd is. Het is nu een kwestie van aansprakelijkheid en hoe dat hersteld moet worden.”

De foto komt van de site van het ZNMC.

Ook PWN is om commentaar gevraagd en komt waarschijnlijk later nog met een reactie.

Deel dit artikel:

21 reacties op Bulldozer door Tiny Forest

 1. Corine schreef:

  Neeeee, wat erg, dit 🙁 Was juist zo’n geweldig initiatief.

 2. Henk Brunt schreef:

  Eerst gedaan en dan gedacht, heeft menigeen in leed gebracht

 3. Jaap Meeuwsen schreef:

  Godsamme, lekker bezig weer. Wat een idioten !
  Zeker weer de verkeerde tekeningen gebruikt ?
  Ga zo door met kappen en vernielen Zaanstad. Schande !

 4. Ans Pieper schreef:

  Wat verschrikkelijk. Blijft dat zo! Je schaamt je toch dood.
  Een rijtje platanen. En nu weer dit.

 5. Marianne Koopman schreef:

  Wat een stompzinnigheid.

 6. Jolanda Schouten schreef:

  Daar gaan we weer…..

 7. Judith Friso schreef:

  Heel triest weer dit

 8. J. ploeg schreef:

  het allerbelangrijkste als je iets in de grond wilt zetten is dat je goed informeerd of er geen kabels of leidingen onder de grong liggen. Daarmee voorkom je een hoop narigheid. zie het resultaat

 9. Sam Huisman schreef:

  Een boete voor de aannemer?

 10. In Hong Kong zeiden winkeliers tegen mij “eerst kopen, dan kijken”. Zaanstad volgt dus de Chinese weg: “eerst doen en dan denken”.

  • Rienk Spiekstra schreef:

   Niet Zaanstad was hier bezig, maar een aannemer in opdracht van PWN. Hij heeft een veel te groot deel weggegooid. Een heel klein stukje zou genoeg geweest zijn.

   • De Orkaan schreef:

    Voordat de verschillende overheden met de vingers naar elkaar gaan wijzen: het is een project dat onderdeel uitmaakt van de herinrichting Twiskeweg. Daar heeft Zaanstad een projectmanager op zitten, dus dat de gemeente hier niks mee te maken heeft, is nog maar de vraag. Dat een aannemer niet acht op de tekening slaat, hekken weghaalt en borden negeert is wel heel bizar.

 11. Monique Zonneveld schreef:

  Hoe duidelijk kun je zijn. Hekken staan er niet voor niets. Dit is gewoon opzettelijk vernieling van de natuur. Echt zoveelste geval van natuurvernietiging. Foutje bedankt dan. Wanneer stopt dit een keer.

 12. hans van loo schreef:

  Barbaren, niet geplaagd door enig inzicht.

 13. Bernhard Boot schreef:

  Wanneer gaat de verantwoordelijke wethouder nu eens eindelijk orde op zaken stellen. Of denkt hij: acht ik ben over een poosje toch al weer weg… Hij zou toch minstens, uit fatsoen, een flinke cursus communicatie moeten volgen!

 14. Wim Grootendorst schreef:

  En hoe ga je een controle bosje herstellen? Niet alles is maakbaar, zeker niet in de natuur!
  Misschien nog 5 Tiny forests extra aanleggen?

 15. Johanneke Kortenoever schreef:

  Eerst denken dan overleggen en uiteindelijk niet doen Hoe is het mogelijk dat zelfs een hek en info geen enkel effect heeft

 16. Rita Melk schreef:

  Weg ook de inventarisaties die al die jaren door vrijwilligers en ook voor Wageningen werden gedaan. Dit is toch weer te zot voor woorden. Zo zonde.

 17. Jermine Laurijssen schreef:

  De Gemeente Zaanstad lijkt keer op keer uiterst onzorgvuldig om te springen met de natuur. Eerst de voorgenomen kap van de populieren aan de Leeghwaterweg, vervolgens de kap van de verkeerde bomen aan de Weer in Zaandam. En nu dit. Is het onzorgvuldigheid, gebrek aan inlevingsvermogen of pure haat omdat het onderhoud om de een of andere reden teveel zou kosten?

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.