Bullekerk moet bruisend cultuurcentrum worden… (inclusief filmpje & radio)

Theater, films, optredens, jazz, fado, klassiek, singer-songwriters, diners, bruiloften, fancy fairs, begrafenissen, ondernemersdagen, borrels, lezingen, koorrepetities, commerciële verhuur… in de plannen voor het Cultuurcentrum Bullekerk is vrijwel alles mogelijk.

Vandaag wordt (99 procent zeker) de verkoop van de 380 jaar oude kerk aan Stadsherstel rond gemaakt. Zaankanters Gerbrand Klop en Niels Busch zullen de exploitatie voor hun rekening nemen.

Tot juni blijft de kerk de oude functie behouden. Voor de komende tien jaar is wel bepaald dat er tien keer per jaar kerkdiensten in het Rijksmonument (officieel: Westzijderkerk) gehouden mogen worden plus een vijftal andere diensten.

Cultuurvisie

Gerbrand Klop, voormalig directeur van De Bedrijvige Bij (“en nu doe ik dit”) hoopt dat de kerk in de Cultuurvisie van Zanstad zal worden opgenomen en daarmee aanspraak zou kunnen maken op een ‘substantiële’ subsidie. Daarmee kunen mensen in vaste dienst worden genomen voor de programmering:

“Alleen van de horeca en een kaartje verkopen aan de deur kunnen we deze tent niet draaien.”

Klop heeft met veel partijen gesproken, onder meer met het Filmtheater en het Zaantheater, en ook die zijn enthousiast, het Zaantheater zit bijvoorbeeld vol en zou hier extra kunnen programmeren.

Wethouder Monumenten Natasja Groothuismink was erg blij dat de kerk open blijft voor de inwoners (maar wethouder Sanna Munnikendam gaat over de Cultuurvisie en de centjes…).

Luister hier naar een reportage op Radio Orkaan (en abonneer je op de podcast) en kijk naar onze video.

Ons filmpje:

 

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Frank Peter

  Gaaf plan hoor! Maar waarom moet er weer een bak subsidie tegenaan gegooid worden? Wordt een commerciele onderneming,dus laat het dan ook zichzelf bedruipen…

 • Anneke Steemers

  De “bak” met subsidie daar hoeft men zich niet te veel van voor te stellen.
  Er is een, in vergelijk met andere gemeenten, een bescheiden bedrag gereserveerd op de gemeentelijke begroting waaruit ALLE grote en kleine, professionele- en amateurverenigingen en stichtingen een beroep mogen doen.
  Dit jaar hebben alle aanvragers al minder gekregen omdat er meer verzoeken werden gehonoreerd, de spoeling werd dunner…..
  Dé manier om dit soort, overigens zeer wenselijke, initiatieven te kunnen ondersteunen is een structurele verhoging van het cultuurbudget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *