Bullekerkplein nu ‘Trijntje Jansdochter Plein’

Het plein voor de Bullekerk werd vandaag – zondag 27 juni – officieel voorzien van nieuwe bankjes (en van een nieuwe naam) zodat het een echt openbaar ‘publieksplein’ wordt.

De bankjes van – gemaakt en geplaatst door het Zaanse bedrijf Erdi – zijn gesponsord door bedrijven, personen en stichtingen die de Bullekerk een warm hart toedragen.

Niels Busch, exploitant van Cultureel Centrum de Bullekerk bedankte alle sponsors die zo geweldig hadden meegewerkt om deze ‘symbolen van ontmoeting’ op het plein te krijgen.

De officiële openingshandeling van het plein werd gedaan door wethouder Mutluer waarbij het plein onofficieel een nieuwe naam kreeg: het ‘Trijntje Jansdochter Plein’. Vernoemd naar de vrouw die omkwam toen ze hoogzwanger haar man te hulp schoot die door een stier werd aangevallen (daarom heet de Westzijderkerk onofficieel ook Bullekerk). Dat gebeurde op 29 augustus 1647. In de kerk hangt een schilderij van het voorval (zie onder).

Foto boven (Jan Lapère): de familie Plekker die een bankje (onder) sponsorden ter nagedachtenis van Luuk Plekker (1932 – 2019). Daaronder het bankje toen de Plekkertjes er nog niet op zaten.

Jan Lapère / De Orkaan (tekst & foto’s)

Het Plekker-bankje staat rechts (De Orkaan)
Niels Busch legt uit waar de 11 bankjes komen (De Orkaan)
Wethouder Somgül Mutluer onthult de nieuw naam (onder) – foto’s Jan Lapère
Niels Busch spreekt de menigte toe (Jan Lapère)
Ook de Zaanse Regenboog sponsorde een bankje (foto Zaanse Regenboog)
Het schilderij van Trijntje
Deel dit artikel:

10 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *