Bullekerkplein nu ‘Trijntje Jansdochter Plein’

Het plein voor de Bullekerk werd vandaag – zondag 27 juni – officieel voorzien van nieuwe bankjes (en van een nieuwe naam) zodat het een echt openbaar ‘publieksplein’ wordt.

De bankjes van – gemaakt en geplaatst door het Zaanse bedrijf Erdi – zijn gesponsord door bedrijven, personen en stichtingen die de Bullekerk een warm hart toedragen.

Niels Busch, exploitant van Cultureel Centrum de Bullekerk bedankte alle sponsors die zo geweldig hadden meegewerkt om deze ‘symbolen van ontmoeting’ op het plein te krijgen.

De officiële openingshandeling van het plein werd gedaan door wethouder Mutluer waarbij het plein onofficieel een nieuwe naam kreeg: het ‘Trijntje Jansdochter Plein’. Vernoemd naar de vrouw die omkwam toen ze hoogzwanger haar man te hulp schoot die door een stier werd aangevallen (daarom heet de Westzijderkerk onofficieel ook Bullekerk). Dat gebeurde op 29 augustus 1647. In de kerk hangt een schilderij van het voorval (zie onder).

Foto boven (Jan Lapère): de familie Plekker die een bankje (onder) sponsorden ter nagedachtenis van Luuk Plekker (1932 – 2019). Daaronder het bankje toen de Plekkertjes er nog niet op zaten.

Jan Lapère / De Orkaan (tekst & foto’s)

Het Plekker-bankje staat rechts (De Orkaan)
Niels Busch legt uit waar de 11 bankjes komen (De Orkaan)
Wethouder Somgül Mutluer onthult de nieuw naam (onder) – foto’s Jan Lapère
Niels Busch spreekt de menigte toe (Jan Lapère)
Ook de Zaanse Regenboog sponsorde een bankje (foto Zaanse Regenboog)
Het schilderij van Trijntje
Deel dit artikel:

10 reacties op Bullekerkplein nu ‘Trijntje Jansdochter Plein’

 1. Marene Kok schreef:

  Wel bijzonder jammer dat het bankje voor het beeld nu is weggehaald. Daarop zit een qr-code met info en is onderdeel van de Zaanstad Zuid route van Van bank naar bank.
  De gemeente is eigenaar van die bank, heeft daar het plaatje met de code op geschroefd.

  Waar is die bank nu?0

 2. Greet Plekker-van Sante schreef:

  Mooi artikel, Jan. Dank je wel. Luuk zou het een hele eer vinden om in de Westzijde vertegenwoordigt te zijn op deze manier. Op de foto de hele familie bijeen. Het was ook een bijzondere, ongecompliceerde bijeenkomst. Een beetje normaal is terug?

 3. Frenk van Heeswijk schreef:

  Die gozer die dat schilderij heeft gemaakt kwam zeker regelrecht uit `the squad`…

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.