Voor de buren van mevrouw Watak, die zo’n vijf jaar geleden een illegale uitbouw plaatste, is de grens bereikt. Zij stellen dat de dame misbruik maakt van de problemen rond Covid-19:

‘Om de toch al veel te lang voorslepende kwestie nog langer te laten duren, waarbij er van de zijde van de familie Van Duren Watak geen middel wordt geschuwd om op zijn minst de ontruiming zo ver mogelijk vooruit te schuiven.’ 

Een lange, ellendige geschiedenis wordt opgerekt door de familie die de problemen heeft veroorzaakt. 

De familie Van Duren Watak zette zo’n vijf jaar geleden zonder overleg en zonder vergunning een aanbouw aan hun huis, waarbij ze de zijmuur van het huis van de buren gebruikten als steunmuur en een stenen muurtje van 1.80 m op het erf van de buren gebruikten om er een 3 meter hoge muur voor hun aanbouw van te maken. Het huis van de buren was daardoor niet meer vrijstaand, en er verdween een hoop lucht en licht.

De gemoederen liepen hoog op, maar de daders wisten het voor elkaar te krijgen dat de aanbouw gedoogd werd uit medelijden: meneer Watak mocht in zijn aanbouw sterven. Dat gebeurde ook. 

De buren veerden mee, maar nu meneer Watak is overleden is het tijd om het recht haar beloop te laten: de schade moet worden hersteld zodat er weer kan worden geleefd zonder de contactgeluiden van de illegale aanbouw op hun fundering. 

Op 7 augustus 2019 werd besloten dat vanaf 7 februari 2021 gehandhaafd zou worden: het bouwwerk zou moeten worden afgebroken volgens afspraak. 

Maar mevrouw Watak heeft een ander plan. Ze stelt dat het nu haar beurt is om in de aanbouw te mogen sterven. Hoe lang dat nog kan duren is niet duidelijk. Mevrouw beweegt aardig kwiek, maar de politieke partijen PVV, Denk, DZ en POV denken daar anders over. Zij dienden een motie in over: 

‘De inmiddels hoogbejaarde mevrouw, die na het overlijden van haar echtgenoot, zelf ook slechter ter been is geworden en hierdoor geen trappen meer kan lopen’

De partijen willen dat ‘De verleende tijdelijke vergunning gedoogt wordt zolang hier voor mevrouw van Duren Watak behoefte aan is.’ (Eerder lieten ook NH Nieuws en Dagblad Zaanstreek zich voor het Watak-karretje spannen.)

Er werden zittingen georganiseerd, maar deze zouden digitaal moeten plaatsvinden in verband met corona. 

De mededeling van de wethouder dat er niets gebeurt voordat de zitting heeft plaatsgevonden (en vermoedelijk ook nog daarop een beslissing is gegeven) noemen de buren onzorgvuldig. Het handhavingsbesluit loopt en zij verlangen dat: 

‘De gemeente in ieder geval ten aanzien van de bewoning van de aanbouw het besluit van 7 augustus 2019 vanaf 7 februari 2021 gaat handhaven.  Dan kan de sloop wachten totdat op het bezwaar is beslist.’ 

Tot 2 maart 2021 onderneemt de gemeente geen actie. De buren geven aan de vertragingstactieken meer dan beu te zijn.