Buren van moskee Madagaskar zijn ongerust

De buren van de moskee aan het Madagaskar in Zaandam zijn er niet gerust op. De moskee wordt vier maal zo groot* waardoor er meer geluids- en parkeeroverlast gevreesd wordt.

Omwonenden vinden dat de gemeente, die  inmiddels een vergunning voor de verbouwing heeft afgegeven, geen oog voor de belangen van de buurt heeft.

Op donderdag 5 juli praten inwoners van de wijk rondom de moskee aan Madagaskar 17 met de raad over de vervangende nieuwbouw van de moskee. Ook wethouder Hans Krieger is bij de openbare bijeenkomst aanwezig. Het begint om 19:30 in de raadszaal van het stadhuis.

Bewoners geven aan dat de moskee afgelopen jaren enorm gegroeid is en dat dit overlast veroorzaakt:

“overleg met de moskee hierover heeft niet tot oplossingen geleid, de buurtbewoners hebben het gevoel dat er niet naar hen wordt geluisterd.”

Het college heeft besloten van het bestemmingsplan af te wijken om de vervangende nieuwbouw van de moskee mogelijk te maken. De inwoners willen weten hoe er controle op de groei wordt gehouden: “wat mag er, waar houdt het op, zijn er kaders?”

Essalam

De Marokkaanse Stichting Moskee Essalam Zaandam werd eind jaren tachtig werd opgericht. Eerst werd gebruik gemaakt van een pand op het Sluispad. In 1998 werd het gebouw aan Madagaskar 17 in gebruik genomen. Het bestuur van de moskee heeft uitbreidingsplannen gemaakt. Eind 2013 en begin 2014 zijn hiervoor voorstellen ingediend bij de gemeente.

De nieuwbouwplannen houden in dat de bestaande moskee wordt gesloopt. De nieuwe moskee bestaat uit twee lagen en is aanzienlijk groter dan de bestaande moskee. De nieuwe moskee wordt 7,25 meter hoog.

Zaanstad heeft een omgevingsvergunning verleend voor de bouw. Tegen het ontwerpbesluit is door omwonenden een zienswijze (bezwaar) ingediend.

* De aanduiding ‘vier maal zo groot’ komt uit de uitnodiging van de gemeente, in eerdere berichten was er sprake van een gebouw dat ’twee maal’ zo groot was.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Agnes van der Kramer

  Waarom nou daar ook alweer een moskee, iedereen kan toch naar Poelenburg. Daar staat ook een hele grote. Is dat dan een ander geloof in de nieuwe moskee/

  • Kees

   Agnes, jij gaat als van gereformeerde oorsprong zijnde ook niet naar een katholieke kerk hoewel deze ook christelijk is.

 • Nico

  Kees, het is de vraag of dat vergelijkbaar is. Islam staat niet bepaald voor integratie in Europa.

 • wagenborg

  Ik woon en werk in Turkije…
  Geloof het of niet… hier willen de meeste Turken juist minder Islamitiese invloeden..
  Hier zijn fundamentalistische kenmerken een uitdrukking van ongeletterdheid. Het zijn juist de buitenlandse (EU)Turken die met 70% Erdogan hebben binnen gestemd.
  Praat is met een echte ‘Turkse Turk’! Minder moskeeen dus!

 • luttik

  Zijn misschien Marokkaanse Mohammedanen gehecht aan een andere omgangstaal dan Turkse mohammedanen?

  • Wagenborg

   Marokkaan of Turk dit gaat niet over taal maar over cultuur. Mijn opmerking betreft de moskee en wat het uitdraagt.

   Helaas, Islam drijft een wig tussen mensen in plaats van dat zij de mensheid samen brengen.

 • Gre Luttik

  Poolse katholieken hebben een Poolse katholieke kerk in Amsterdam. Ze spreken er Pools en de dienst is ook in die taal.
  Er zijn meer van dit soort voorbeelden. En die Wig is idd kenmerkend. Die is bv te merken bij de dwangmatige discussiehouding in bijeenkomsten van diverse signatuur. Er is immer iemand die als overwinnaar uit een discussie moet komen. Gewoon een gesprek met een open einde, waarin niemand de behoefte heeft om gelijk te krijgen is praktisch niet haalbaar. Uit ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *