De buren van Zaans Blauw aan de Hogendijk willen geen appartementencomplex naast nr 96. De woningen zijn geen kwaliteitsverbetering voor de Russische Buurt, en ze passen volgens hen ook niet in het pittoreske straatbeeld.

Zaanstad stelt dat er behoefte is aan starterswoningen waardoor er zo veel mogelijk gebouwd moet worden en wil het bestemmingsplan aanpassen.

Zaans Blauw aan de Hogendijk in Zaandam bestaat uit twee smalle neo-Zaanse huizen met vier woonlagen (twee verdiepingen volgens Zaanstad) met daarin zeven appartementen.

De naaste bewoner van het plan, Stella Schoen, schrijft aan De Orkaan:

“Als buurtbewoners waren wij zeer verbaasd om te lezen dat bewoners positief op het bouwplan zouden hebben gereageerd, daar is niets van waar, we zijn unaniem tegen.

Onze reacties over inkijk en schaduwwerking zijn direct van tafel geveegd. Dit terwijl een 10-tal woningen hun gevoel van privacy zullen verliezen, en een 2-tal woningen geheel in het donker worden gezet.”

Zaanstad schreef over de reacties van de buurt:

“In februari 2018 zijn de bewoners in de directe omgeving van het onderhavige project geïnformeerd over het bouwplan. Huis aan huis heeft de ontwikkelaar persoonlijk de betreffende bewoners gesproken en een informatieve brochure overhandigd. De bewoners waren positief over het feit dat er starterswoningen worden gerealiseerd, maar hebben hun zorg geuit over mogelijke inkijk en schaduwwerking. Enkele omwonenden hebben prematuur een zienswijze ingediend tegen het plan.”

Bezwaren

De Orkaan ontving ook reacties van buren die overigens niet waren ingelicht over de plannen.

Als het besluit tot afwijking van het bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd kunnen omwonenden (belanghebbenden) een zienswijze indienen. Als dat later niet wordt gehonoreerd kan nog verder geprocedeerd worden.

Veel bouwplannen kunnen sowieso niet uitgevoerd worden vanwege de stikstof-uitstoot die niet voldoende gecompenseerd wordt. Bij dit plan is dat niet het geval volgens Zaanstad omdat er (met 100 extra verkeersbewegingen per etmaal) geen noemenswaardige stikstofuitstoot op omliggende Natura2000-gebieden zou zijn.

Czaar Peterpad

Stella Schoen stelt dat een vorig project, het Czaar Peterpad, van ontwikkelaar Bart de Jong, naast het nieuwe plan rampzalig is verlopen:

“Een vorig bouwplan van deze projectontwikkelaar is uitgelopen op een ramp. Het perceel was verkeerd ingemeten, waardoor de 1e woning nu vastgeketend staat aan de buitenmuur van rijksmonument het Czaar Peterhuisje, en het bovenbalkon praktisch over de museum-muur heen hangt. Dat het Czaar Peterhuisje een beschermd aanzien heeft (dus nieuwbouw mag niet boven het museum uitkomen), is aan de laars gelapt.”

Schoen die op nr. 96 woont, stelt dat ze zelf geen dakraam en/of rookkanaal aan de zijkant van haar woning mag plaatsen, “maar een nieuwbouw-complex van zo’n 11 meter hoog waardoor dit aanzien wordt geblokt mag dus schijnbaar wel.’

Mini-bos

Omwonenden hadden liever een ‘Tiny Forest’ op deze plek gehad. Er staat al een ‘bijzondere’ es.

“Wij als buurtbewoners zijn ons al 10-jarige strijd om dit stukje groen zat en hebben bij het IVN en gemeente Zaanstad onlangs een aanvraag ingediend om het perceel in aanmerking te laten komen voor een Tiny Forest. Het stukje natuur heeft voor ons grote ecologische waarde en mag gewoon niet verloren gaan.”

Die aanvraag lijkt gezien de plannen van Zaanstad weinig kans te maken. Zaanstad gaat inderdaad drie mini-bossen aanleggen, maar daarvoor zijn nog geen plaatsen uitgekozen. Ideeën kunnen worden ingediend.

Krimpenburg

Over de gemeente Zaanstad is Schoen slecht te spreken. Zo heeft ze haar oprit af moeten staan ten behoeve van de aanleg van de Krimpenburg-trap. Volgens Zaanstad zou dat ooit een historisch pad geweest zijn dat in oude staat moest worden teruggebracht. (Dat is overigens niet gebeurd, zie een eerder bericht op De Orkaan over de betonnen trap bij Krimpenburg). Schoen:

“Dit ‘historische’ pad heeft nooit bestaan, mijn tuin is nl. tot ca. 1980 water geweest. Tijdens een gerechtelijke procedure gaf een rechter aan dat de gemeente mij diende te compenseren voor het afnemen van de grond. Dit is tot nu toe, 2 jaar later, nog steeds niet gebeurd. De steeg is inmiddels wel gerealiseerd. Het pad is zo’n meter hoger aangelegd, hierdoor kan ik mijn tuin niet meer verlaten. Door het gemis aan een damwand, loopt de grond vanonder het pad mijn tuin in, waardoor het pad gewoon te gevaarlijk is om te gebruiken. En wederom: weer geen (re)actie van gemeente Zaanstad.”

Boven de bouwplannen voor Zaans Blauw, onder de foto die Schoen meestuurde om de aanvraag voor het Tiny Forest te onderstrepen.