Burgemeester Faber weg per 1 oktober

Burgemeester Geke Faber vertrekt per 1 oktober 2016. Ze is dan negen jaar burgemeester van Zaanstad geweest.

In haar brief aan de gemeenteraad en de inwoners, roemt ze de positieve ontwikkelingen in deze gemeente van de afgelopen jaren die met gezamenlijke inspanning van raad en inwoners zijn gerealiseerd.

Voorbeelden daarvan zijn de stedelijke vernieuwing van het centrum van Zaandam en de wijze waarop Zaanstad invulling heeft gegeven aan de drie decentralisaties in het sociale domein. Zaanstad wordt in dat verband vaak als voorbeeld genoemd. Faber:

“Met veel enthousiasme en inzet heb ik daaraan meegewerkt en zal dat ook de komende maanden met veel plezier blijven doen.”

Geke Faber was eerder staatssecretaris bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, burgemeester van Zeewolde en waarnemend burgemeester in Wageningen en Den Helder.

De benoeming van een nieuwe burgemeester wordt geleid door de commissaris van de Koning. De gemeenteraad speelt daarbij een belangrijke rol, onder andere bij het opstellen van het profiel van de burgemeester.

Faber is 63 en in 2013 voor 6 jaar opnieuw benoemd. Destijds zou ze volgens RTVNH “graag nog een periode burgemeester van Zaanstad te willen blijven om bij te kunnen dragen aan alle veranderingen waar gemeenten de komende tijd mee te maken krijgen”

Tegen Zaanradio zei Faber dat ze in 2013 al gezegd had dat ze deze periode waarschijnlijk niet vol ging maken. “Wanneer is dan het goede moment. Er is hier altijd wat leuks te doen.” Anderhalf voor de verkiezingen lijkt Faber een goede termijn: “een burgemeester moet dan toch enigszins ingewerkt zijn”. Faber zoekt nog “nieuwe klussen” tot haar pensioen.

Op Wikipedia vonden wij overigens deze prachtige foto uit 1985.

Geke_Faber_(1985)

Deel dit artikel:

30 reacties

 • Pieter de Vente

  Jammer!

 • jay

  de” heer ” !jaap heeft een ongenuanceerde en niet zo intelligente reactie gegeven
  alsof de burgemeester helemaal alleen het asielbeleid bepaald, eerst nadenken Japie!

  dit was een goede burgemeester, jammer
  dat kun je niet van elke wethouder zeggen( ook een dame), uitgezonderd de goede

  nu maar zien wie we nu krijgen

  • jaap

   Jay slimmerd en bijdehand , de burgermoeder heeft wel het laatste woord hier in !
   en dit was niet zo goeie Burgemeester kijk eens na de leegstand en stom beleid met betrekking tot het centrum !
   dat is toch helemaal waardeloos zoveel parkeergeld brug die dicht gaat voor het auto verkeer . komt er niemand meer na het centrum . dus Jay even verder na denken !

   • Boon

    En nog steeds onderwerpen waar de wethouders voor zijn.Maar afgeven op de burgemeester is gemakkelijker dan zelf de hand aan de ploeg slaan en de problemen oplossen.

 • Willem

  Als wij maar niet weer de ellende krijgen van de periode voor Faber, een paar waarnemend burgemeesters en kandidaat-burgemeester Jan Baas die de Zaanse benoeming min of meer op zak had totdat bleek dat hij vergunningen in zijn eigen voordeel had aangepast in zijn woonplaats Enkhuizen. En daar ging de procedure weer overnieuw.

 • Linda

  Stedelijke vernieuwing? Hoeveel kantoorpanden staan er rondom het station al jarenlang leeg sinds de Gemeente meende te moeten verhuizen naar een nieuw pand? Duurzaamheid? Zo jammer!!

  • Rina

   Erg weinig panden leeg. Het oude stadskantoor is verkocht aan Deen er daar komen kleine woningen in. Voor het oude belastingkantoor zijn ook plannen.

 • De Orkaan

  De reactie van @!Jaap is verwijderd – de reactie van Jay daarop staat er nog wel.

  Voor de goede orde: wie wil schelden gaat maar naar GeenStijl.

 • Gerben

  Ik neem er een borrel op, al Geke nou ook nog de rest van de huichelachtige ambtenaren die ze jaren heeft beschermd meeneemt, is het tij misschien nog te keren in Zaanstad.

 • Barend

  ivm nationale complimentendag; Faber, complimentje voor het bekendmaken dat je gaat stoppen. Op naar de gekozen burgemeester (m/v)!

 • marijk

  Ben wel benieuwd naar wat ze nu gaat doen, dat staat niet vermeld?

 • Tonkelboon

  Zeg redactie, zou u willen stoppen met het beledigen van de weblog Geenstijl, is zéér ongepast en een serieus flutkrantje onwaardig.

  • De Orkaan

   En wij maar denken dat ze bij GS dol op beledigen en ‘ongepast’ waren…

   • Barend

    Daar heeft de orkaan een punt. Alhoewel iig 1 van de orKANezen ook niet vies is van beledigen/zwartmaken/demoniseren/etc. Nou vind ik dat niet zo enorm erg (tenzij het een puur discriminerende opmerking is), maar om nu als orkaan te doen alsof de orkaan zich altijd zo netjes uit vind ik GeenStijl. Voor de rest heb ik weinig commentaar; ook de meeste uwer artikelen lees ik.

    • Broekjevol de 3e

     Zo jammer dat er afgegeven wordt, het zou zo een hele mooie nieuws website kunnen zijn als de artikelen wat objectiever waren en meningen niet zo nadrukkelijk aanwezig waren van de redactie.

     • Erik Esteie

      Zo jammer dat er mensen zijn die zich verschuilen achter namen als broekjevol de 3e, je zou bijna denken dat ze iets te verbergen hebben

    • Barend

     Tjonge “Erik Esteie”. Bv de 3e scheld niet, en komt in deze reactie tot een normale conclusie; zou het niet mooi zijn om een nieuwssite te hebben waarin de artikelen objectief geplaatst worden, zonder de mening van de redactie daarbij. ….wie zegt trouwens dat jij Erik Esteie bist?

     • Broekjevol de 3e

      Zo jammer dat mensen belangrijker vinden dat ze weten wie wat zegt dan wat er gezegd wordt.
      Wat voor meerwaarde zou het hebben als jij mijn echte naam zou weten Erik ? Ga je mij opzoeken op Facebook, in het echt? Zou jij mij in ene kennen? Of is het dan dat jij er al waarde aan de reactie kan geven zonder hem gelezen te hebben?

 • Joep

  Hoera, zo komt de post eindelijk vrij voor een goede manager en inspirator. Onder Geke is de zaanse ambtenaar zorgvuldig verstopt in de `Gemeentelijke Burcht` en vakkundig onbereikbaar gemaakt achter 14075. Hoezo klantgericht werken?
  Tevens is er in haar regeerperiode een zeer besmettelijke ziekte in de `Burcht`uitgebroken, het gevreesde` Projectlijders`-virus. Geen enkele gemeentelijke afdeling ontkwam aan deze woekerende epidemie. Zelfs voor de hondenpoep of voor de gietijzeren putdeksels loopt er een Projectlijder! Hopelijk wordt dit virus onder leiding van de nieuwe burgemeester met wortel en tak uitgeroeid.
  Nu heerst de slogan; `de burger is er voor de ambtenaar`, laten we hopen dat
  dit snel verleden tijd is en dat de zaanse ambtenaar zich realiseert dat hij of zij er voor de BURGER is.
  Voorwaarts en aan `t werk!

 • Gabrielle

  Ze heeft Zaanstad maar mooi op de kaart gezet. Ik vind dat ze het goed heeft gedaan! Succes burgemeester met uw verdere loopbaan.

 • Caramelvla

  Kom er maar in, Jan. Je weet vast wel het vertrek van de burgemeester aan de Kultuurklutser te koppelen.

 • Neeltje

  De gemeente Zaanstad ging na heel veel gedoe op zoek naar een burgemeester die rust en stabiliteit zou brengen. In plaats van een warme, goedlachse man of vrouw kreeg Zaanstad Geke Faber als burgemeester:kordaat, zakelijk en naar mijn ervaring ook hartelijk. A hell of a job, vind ik. Ze heeft gedaan wat er van haar gevraagd werd, veranderde niet in een knuffelende emotionele vrouw. Ferm, dat is ze. Mijn spreekwoordelijke petje gaat dus af voor haar. Dank burgemeester Faber!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *