Burgemeester Hamming: veilig kinderfeest en vrijheid van meningsuiting (filmpje)

De intocht van Sinterklaas in Zaanstad verliep zonder noemenswaardige incidenten. Er schijnt één arrestatie te zijn geweest. Politie was volop aanwezig, zichtbaar, achter de schermen en in burger; in boten, in de treinen en op straat.

Twee protesterende groepen stonden langs de route, de Nederlandse Volksunie verklaarde zich VOOR Zwarte Piet, de groep die zich ‘Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad’ (TEGEN) stond vlakbij de aanmeerplek van de Sint aan de route (maar werden discreet buiten beeld gehouden).

Wij gingen langs bij de demonstranten en vroegen aan burgemeester Hamming (die na de landelijke intocht zich naar Krommenie gerept had om daar Sint opnieuw te verwelkomen) hoe hij op de dag terugkeek:

“Het moest een veilig kinderfeest voor ieder worden maar er moet ook ruimte zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Wij Zaankanters zijn in staat om dat te combineren en dat hebben we vandaag laten zien.”

 

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Nicky075

  Het is best jammer dat er roadblocks, tientallen (undercover) agenten, cameras, fouilleren etc nodig is voor een evenement.

  Toch kan Zaanstad trots zijn op de wijze hoe alles is verlopen. En direct een staaltje top citymarketing

 • Erik Esteie

  Ik heb geprobeerd om me te concentreren op de leuke dingen vandaag, Sinterklaas komt aan en bezoekt de Zaanse schans. Ik was er echter heel snel klaar mee omdat het onmogelijk was om op de schans te komen, sterker nog, het was onmogelijk om waar dan ook te komen tenzij je bereid was om me iedere keer door te laten lichten door onze autoriteteiten.(lees, de politie)

  Ik snap dat het een kinderfeest is en ik wilde alleen maar foto’s maken van dit evenement, maar laat ik bij het begin beginnen.

  Mijn doel was om foto’s te gaan maken vanaf de Zaanse kant van de pakjesboot en daarna de Sint te fotograferen terwijl hij over de schans zou lopen.

  Nu had ik op de fiets via de enge wormer naar de Bartelssluis kunnen rijden en via die kant aan de Zaan kunnen komen maar ik besloot om bij het Zaans museum te beginnen en ging via het Haaldersbroek richting het feest.

  Na mijn fiets geparkeerd te hebben bij de ingang bij het parkeerterrein sloot ik aan in de rij van de foullireren en de tassen controle. in de rij wachtenden ging het al snel rond dat je hier alleen op het eind plein kon komen en niet op de Zaanse schans.

  Aangezien ik dit niet wilde, ik wilde de Zaanse schans op besloot ik naar de ingang bij de Kalveringdijk te gaan en liep daar de schans op. daar liep ik echter vast omdat je daar niet verder kon dan het eerste bruggetje richting het pannenkoekenhuis.

  Er was echter hoop, er was namelijk wel een oversteekpunt en op dat punt kon je de weg oversteken zodat je verder kon en dan richting de molens kon lopen, fout, je kon iets verder de schans op, de hoop op de Swarte Walvis was echter niet bereikbaar….

  En toen zat ik helemaal vast want het oversteekpunt was ondertussen afgesloten en er was geen weg meer uit dit stukje schans(en met mij heel veel mensen, met kinderen, zaten vast)

  Na heel veel gezeur door de mensen die vast zaten werd er besloten om toch maar een dranghek te openen zodat de mensen toch uit dit afgesloten te laten en besloot ik om maar richting mijn fiets te gaan en de boel de boel te laten.

  Terwijl ik terug liep richting fiets zag ik dat er mensen op de Zaanse scahns stonden en besloot ik om toch te kijken of er een mogelijkheid was om via het parkeerterrein te gaan en heb me aangesloten bij de rij richting Sintplein.

  Daarna werd ik echter apart genomen door de beveiliging en werd mijn doopceel van voor naar achteren doorgenomen omdat ik een man was die alleen was en dat is natuurlijk verdacht

  Na een kwartier vastgehouden te zijn mocht ik naar binnen en kon via een poortje bij het pannenkoekhuis de schans op maar ook daar was het niet mogelijk om richting de molens te gaan, je kon nog een beetje lopen richting een bruggetje en ook daar hield het op…

  Ik weet dat het allemaal achteraf gezeur is maar ik vond het geen geslaagde intocht, zeker niet toen ik opgesloten zat in een klein gebiedje rond het museum winkeltje van Albert Heijn(en er waren vele met mij die dit belachelijk vonden) ook vond ik het feit dat ik staande werd gehouden totaal over de top…

  Volgend jaar maar niet meer in Zaanstad doen?

  • Eduard

   Ben je toch lekker in de frisse lucht geweest en heb je de Schans van diverse kanten mogen bekijken. En nu niet meer zeuren en wees blij dat de intocht mede dank zij de maatregelen (die niet leuk zijn bij een Kinderfeest) geholpen hebben.

   • Erik Esteie

    En toch zit ik met een zure smaak ondanks dat ik in de frisse lucht ben geweest 😉

    Die zure smaak kan je niet weg nemen en ik vraag me af hoeveel kinderen pakjesboot 12 hebben zien varen?

    En dan bedoel ik kinderen op de schans en op de lagedijk in Zaandijk

    Voor iedereen die de pakjesboot 12 heeft gemist, morgen ligt de boot naast het Zaantheater en kan iedereen de pakjesboot bezoeken tegen een vergoeding(Ik meen dat de toegang iets van 7,50 kost, de kadotjes van Sinterklaas moeten ergens van betaald worden…)

    Misschien wordt het tijd om dit hele “feest” van kinderen in de maling nemen afgeschaft wordt

    De tijd dat de zoon van Prins Willem van oranje in een zak naar Spanje meegenomen werdt!, wordt een beetje sleets

    Ook het dreigen met een straf voor stoute kinderen werkt niet meer, ook al heeft Sinterklaas een boek met stoute kinderen…

    Sinterklaas is een traditie die van van mijn de boeken in mag gaan als “er was eens”

    • Willemsen

     “Misschien wordt het tijd om dit hele “feest” van kinderen in de maling nemen afgeschaft wordt…. etc etc”
     Ach dat was natuurlijk het doel van je bezoek aan de intocht. Zeg dat dan gelijk.

    • paul

     Ik hoop dat het je gaat lukken om het ook weer een keer te relativeren. Veel mensen wilden bij de intocht graag vooraan staan. Doordat niet iedereen vooraan kan staan lukte dat velen dus niet, maar toch hebben zij de intocht als erg leuk ervaren.

     Wat ik bedoel te zeggen: vanaf een ander plekje had je vast ook een mooie foto kunnen maken. Wilde je perse fotograferen vanaf die ene bewuste plek, had je dat heel goed moeten voorbereiden en ver voor de drukte daar moeten zijn.

     Wat ik me wel afvraag: Waarom wil je foto’s willen maken van een evenement waar je zoveel afkeer van hebt?

     • Erik Esteie

      Waar geef ik aan dat ik een afkeer heb van de intocht?

      Ik maak al jaren foto’s tijdens de intocht op het Vissershop

      En waar zeg ik dat er iemand in de weg stond?

      Ik probeer alleen maar aan te geven dat het onmogelijk was om ergens te komen en als je wel ergens kon komen dan moest ik me uitgebreid laten ondervragen waarom ik er was en werden mijn gegevens gechecked via de politie app (naast mij was ook iemand staande gehouden en die moest uitleggen of hij ooit eens aangifte had gedaan, waarom?) terwijl ik alleen maar het plein op wilde bij het zaans museum

      Verder geef ik aan dat mensen via een oversteekplaats(officiele oversteekplaats!) toegelaten werden op een bepaalde plek(waaronder ik) en toen je daar eenmaal was was er geen weg meer terug en kon je nergens meer heen want die plek was schijnbaar eenrichtings verkeer, moest je naar de wc, jammer dan, en dit was ruim(+/- anderhalf uur) voordat de Sint zou arriveren op de schans want hij was net begonnen aan de terugtocht vanaf de Julianabrug naar de aankomst plaats…

      Het gebied waar ik het hierover heb is aan de kant van de Albert Heijn winkel

      Dus aan alle lieve TV kijkertjes, het is makkelijk oordelen over iemand die er geweest is en ervaren heeft hoe chaotisch het was op een gedeelte van de route, en ik was echt niet de enige die zijn beklag deed

      Maar goed, om te relativeren, volgende keer beter

  • Peter Schaap

   Het leven van een fotograaf, gaat niet over rozen.

  • Jaap

   Ik ga ervan uit dat dit ook het geval is bij alle landelijke intochten alleen zie je dat allemaal niet op tv.
   Heb zelf ook maar tv gekeken ( na het zien van al die controlepunten ) en er tijdens de uitzending niks van gemerkt.

   • Egbert Visser

    Azijndrinkers zullen we altijd wel houden maar ik ben blij dat de intocht prima is verlopen zonder noemenswaardige incidenten.
    De beveiliging was top.
    Liever op deze manier de intocht dan helemaal geen intocht.
    Stel dat er één onverlaat met kwade bedoelingen naar de intocht was gekomen zou die meneer met zijn fiets en fototoestel dan ook zo gereageerd hebben?

    • Erik Esteie

     Meneer Egbert was ook aanwezig tijdens de intocht?, of is Meneer Egbert een toetsenbord krijger die alles in zich opneemt vanachter een beeldscherm en daarna zijn oordeel velt?

     Wat een geluk dat alles goed ging en dat er in zijn wereldbeeld geen wanklank plaats heeft gevonden…

     Aanstaande zaterdag mag ik helaas werken dus zal ik niet aanwezig zijn tijdens de aankomst van de Sint op het Visserhop

     Hopelijk gaat dit ook allemaal goed en kan meneer Egbert achteraf conculderen dat alles vlotjes is verlopen…

     Hier laat ik het verder maar bij

 • Niek

  De antizwarte pieten hebben zich keurig gedragen, de tegenstanders (pownieuws) waren onbeschoft .
  Je moet je wel afvragen of de staat zoiets moet organiseren. Aan de andere kant geven we ook veel uit voor voetballen, waar ik weer niet van houd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *