Burgemeester Jan Hamming blijft!

In september van dit jaar loopt de 6-jarige ambstermijn van burgemeester Hamming van Zaanstad af.

Maar… de burgemeester blijft nog even!

Op 13 januari heeft de burgemeester een gesprek gehad met de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk. Daarin heeft hij aangegeven dat hij graag voor herbenoeming in aanmerking wil komen. Die procedure wordt nu gestart.

Ergens in mei moet de aanbeveling van de gemeenteraad klaar zijn.

De burgemeester schreef een brief aan de gemeenteraad:

Beste leden van de gemeenteraad,

De afgelopen 5 jaar ben ik met trots uw burgemeester geweest.
Bij mijn installatie sloot ik af met de woorden: Roya en ik hopen goed te kunnen aarden in deze meest aardse stad van Nederland.
Nu kunnen we met overtuiging stellen; Zaanstad is ons thuis.
Daarom zou ik het een eer en een genoegen vinden om een volgende termijn uw burgemeester te blijven.
Ruim vijf jaar geleden dompelden Roya en ik ons onder in de Zaanstreek. Werkelijk honderden mensen hielpen ons inburgeren en lieten de vele facetten van de streek zien.
Ze deelden met trots hun verhalen met ons.
Ze vertelden over hun geschiedenis en blik op de toekomst.
Ook inspireerden ze ons met hun unieke talenten.
Vanaf dat moment was Zaanstad ons thuis.
Voor ons is thuis zijn vooral het gevoel van welkom zijn, gewoon zoals je bent.
Op die manier kunnen we ons met alles wat in ons vermogen ligt inzetten voor de Zaanse
gemeenschap.
Het zijn dus vooral de mensen die Zaanstad tot ons thuis maken.
Van vrijwilligers die buurthuizen en voedselbanken draaiende houden tot CEO’s van multinationals; van mensen die wonen in monumenten aan de mooie Zaan, tot families in kleine flats in het oosten van Zaandam; van de veiligheidsdiensten en zorgverleners die elke dag in de frontlinie staan tot verenigingen en corporaties die leven geven aan de gemeenschap; ze toonden ons met trots hun Zaanstad.
Ze lieten zien hoe de Zaanstreek zich verankerd heeft in hun hart.
Al deze mensen vormen de dynamo’s van onze gemeente, van onze samenleving.
Ze zetten zich in voor hun buurt, voor hun wijk, voor hun vereniging of voor hun bedrijf.
Ze werken aan gelijke kansen en zorgen dat de energie in onze gemeenschap blijft stromen.
Ze zorgen voor ontmoeting, voor werkgelegenheid, voor sociale samenhang.
Zonder deze drijvende krachten valt Zaanstad als los zand uit elkaar.
Deze drijvende krachten, dat zijn jullie.
Zaanstad biedt een thuis aan bijna 160.000 kleurrijke mensen.
Meer dan 180 nationaliteiten maken samen onze gemeenschap.
Een gemeenschap waarin we verschillen vieren, waar we durven het verschil te maken en tegelijk gelijke kansen bieden.
Tot mijn spijt heb ik ook gezien dat sommige mensen zich niet meer thuis voelen.
Mensen die hun vertrouwen zijn verloren in de overheid.
Mensen die niet mee doen, maar ook niet mee kunnen doen.
Mensen die zich niet gezien voelen.
Ze worden niet aangesproken op hun talent en trots zijn ze al helemaal niet.
Als burgemeester van Zaanstad trek ik me dat aan.
Ik zou graag de komende jaren werken aan een Zaanstad waar iedereen zich thuis voelt.
Een gemeenschap waar wij als overheid naast onze inwoners staan.
Een gemeente die het mogelijk maakt dat mensen van jong tot oud hun dromen waarmaken.
Een gemeente die niet in de regels denkt, maar in de ruimte.
Niet in repressie, maar in preventie en perspectief.
Niet in problemen, maar in kansen en het aanspreken van talent.
Inwoners zien en horen. Letterlijk.
Mensen het gevoel geven erbij te horen.
Hier thuis te zijn.
Mensen de ruimte geven om trots te zijn.
Natuurlijk zijn er kaders, randvoorwaarden waar we ons met elkaar aan houden.
De grenzen van de rechtstaat staan, ook in Zaanstad, maar daarbinnen is er de vrijheid om te werken aan het realiseren van je dromen.
Alleen dan, op die manier, kunnen we steen voor steen bouwen aan herstel van het vertrouwen en een gemeenschap waar iedereen meedoet.
De gemeenteraad bepaalt in de komende maanden of ik later dit jaar herbenoemd zal worden.
In mijn sollicitatiebrief van 7 jaar geleden schreef ik: openbaar bestuur is niet voor bange mensen, wel voor optimistische en verbindende bestuurders. Zaanstad is een uitdagende gemeente waar ik van harte al mijn energie aan ter beschikking stel om daarmee het leven van inwoners veiliger en beter te maken en de stad verder te brengen.
Als het aan mij ligt werk ik de komende jaren graag in bondgenootschap verder met al die prachtige mensen aan een Zaanstad dat een thuis is voor iedereen.
Een plek waar we je talent zien.
Een gemeenschap waar je trots op bent.

Jan Hamming

Lees ook:

En bekijk hier Jan Hamming door de jaren heen.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Dré Prijs

  Beetje voorbarig redactie. De raad bepaalt of Hamming blijft. 😉 Het is zijn wens. Dat is duidelijk. En het zal vast wel goed komen, hoop ik. 🙂

 • Bijzonder goed nieuws dat burgemeester Jan Hamming de intentie heeft zijn termijn te verlengen. Ik heb in mijn mijn beroep veel te maken te gehad met vele burgemeesters in den lande. Hamming is zeer toegankelijk – transparant en altijd bereid in een dialoog te gaan met bewoners. Dat Hsmming ook tegen dikke betonnen muren is een feit. Maar vergeet niet dat burgemeester zijn in Zaanstad geen sinecure is. Hamming is van goede wil, zonder burocratische poespas. Hopelijk gaan we Hsmming nog veel voortgang beleven in een beter en mooier Zaanstad Rob.J.Wit (RCSE)

 • Anneke Woudt

  Ik zou liever een gekozen burgemeester zien.

 • Henk Sapiens

  Sorry, ik vind de burgemeester onzichtbaar.
  Ik vind zijn sollicitatie voor herbenoeming te algemeen.
  Ik ben benieuwd naar de tegen kandidaten die ook een afspiegeling moeten zijn van de Zaanse inwoners.

 • Klaas Rovers

  Ik lees zojuist bij een andere nieuwssite dat Jan en Roya Hamming de nieuwe ZaanPride-ambassadeurs worden.

  Dan vraag ik me toch echt af hoe Zaanstad en/of de heer Hamming er bij komt dat iedereen in Zaanstad zichzelf kan zijn? Als ik vervolgens uitspreek wat mijn levens visie is kan ik maar beter mijn mond houden anders ben ik een ……… gekkie, ik pas namelijk niet in die kleuren boog. Nee, als ik in Zaanstad voor mijn mening zou uitkomen dan voel ik me niet veilig. Alleen als je afwijkt van de menselijke oorsprong pas je nog in deze regio en land.

  Een ambtsdrager dient volgens mij neutraal te zijn en dus geen ambassadeur van een bepaalde doelgroep. Wat mij betreft zal zijn termijn niet worden verlengt…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *